GÜCÜ ETKİSİNDE
ISPARTA OTO EKSPERTİZ

ISPARTA MUTFAĞI "Geleneksel Tatlarımızdan Seçmeler" 13

ISPARTA MUTFAĞI "Geleneksel Tatlarımızdan Seçmeler" 13
ISPARTA 0
Isparta Düğün Salonları
ISPARTA MUTFAĞI "Geleneksel Tatlarımızdan Seçmeler"
Ramazan ayı boyunca hergün yöresel yemeklerimizden tariflerimiz olacak. Bugünkü tarifimiz "Çakal Helvası"
Afiyet olsun...
 
ÇAKAL HELVASI
MALZEMELER                                             10-12 Kişilik - Pişirme Süıesi: 1-2 saat
  • 2 Litre Pekmez
  • 1 kg Ezilmemiş Tane Haşhaş
  • Yarım kg Un (Aldığı Kadar)
YAPILIŞI
Büyük bir tencere içerisine pekmez konulur. Kaynamaya başladığında haşhaş ilave edilir. Ağır ağır karıştırılarak koyulaşıncaya kadar kaynatı­lır. Kıvamını anlamak için bakır bir tabağa birkaç damla bu karışımdan damlatılarak serin bir yerde 5 dakika bekletilir. Bir çekişte bulaşmadan kalkıyorsa kıvamı olmuş demektir, un azar azar dökülüp karıştırılır. Oca­ğın altı kapatılır. Geniş bir tepsiye iki parmak kalınlığın da un dökülür. Dökülen unun üzerine pekmezli haşhaş karışımı ağır ağır ilave edilir. Kış mevsimi ise dışarıda açıkhavada donması be kİ en ir. Yaz günü ise de­rin dondurucuda yaklaşık bir iki saat donması beklenir. Haşhaş taşının üzerine bir parça helva alınıp, çekiç una batini arak dövülmeye başlanır. Haşhaş taneleri ezilerek helvayı yenecek kıvama getirir. Küçük parça­lardan parmak şeklinde rulolar yapılarak un serpilmiş tabağa sıralanır,
EK BİLGİ:
Senirkent ilçesinde Direşgeş Helvası da denilen bu tatlı, özellikle sonbahar­da pekmez zamanı ve kıçın yapılan yöresel bir tatlıdır Bu tatlının patenti, Kebapçı Kadir lokantası tarafından alınmıştır



image
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.