isparta-ozel-guvenlikisparta-oto-ekspertizisparta-dogus-mutfak
Kurbanlık seçerken dikkat
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporu

Kurban Bayramı yaklaştıkça kurbanlıklarda piyasaya çıkmaya başladı. Kurban fiyatlarını ve kurbanlık alırken dikkat edilmesi gereken hususları hem yetiştiricilerle hem de Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu ile konuştuk.

Isparta’da bu yıl küçkbaş hayvan fiyatlarının 450 ile bin TL arasında olduğunu söyleyen Büyükhacılar köyünden keçi yetiştiricisi Ali Ayaz canlı ağırlık olarak kilosunu 12 TL’den satışa çıkardıklarını söyledi.

Büyükhacılar köyünden keçi yetiştiricisi Ali Ayaz geçen yıla göre küçükbaş kurbanlık fiyatlarında büyük bir artış olamadığını söyleyerek “Canlı ağırlık 12 TL’den satıyoruz. 250 kadar keçimiz vardı, elimizde 20-25 kadar keçi kaldı. Elimizdeki keçilerin fiyatı 450 ile bin TL arasında değişen fiyatlarda. Canlı ağırlığı 35 ile 70 kilo arasında değişiyor. Geçen yıla göre fiyatlarda bir değişiklik yok. Geçen yılda canlı ağırlığı kilosu 11,5 TL’den satmıştık” dedi.

KÜPELERİNİ KONTROL EDİN

Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili de ip uçları veren Ayaz “Kurban olması için kesilecek hayvanın hiçbir uzvunda eksiklik olmaması gerekiyor. Gözü kör olmayacak, kulağının yarısından fazlası, boyunuzun yarısından fazlası eksik olmayacak, gözleri canlı olacak. Hareketli ve kıllarının temiz, parlak olmasına dikkat edilmeli.

Özellikle çok zayıf olmamalı, zayıf hayvanında kurban olarak kesilmesi yaşar-köroğlusakıncalı. Hayvanın hem sağlıklı olduğunun bilinmesi hem de özellikle kurban öncesi yaygınlaşan hırsızlık mal olmaması açısından küpeli olmasına dikkat edilmeli. Sadece dağda gezen hayvan et tutmadığı için özellikle genç hayvanların kurban öncesi birkaç ay beslenmiş olanları tercih edilmelidir” diye konuştu.

YETİŞTİRİCİ HAYVAN PAZARINDAN DERTLİ

Yetiştiricilerin özellikle kurban bayramı öncesi Canlı Hayvan pazarı ile ilgili sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Ali Ayaz “Yetiştiricilerin özellikle kurban öncesi canlı hayvan pazarından kaynaklı sıkıntıları oluyor. Hayvan pazarında yer bulma sıkıntısı başta olmak üzere toz, sosyal ihtiyaçların karşılanabileceği yerlerin olmaması sorun oluyor. Yetkililerden özellikle kurban bayramı öncesi hayvan pazarındaki yoğunluğunda göz önünde bulundurularak sabahları sulanmasını, özellikle yemek ihtiyaçlarını gidermek için orada çalışan tostçu, büfe tarzı yerlerin düzenlenmesini, çay ocağı, tuvalet, mescit gibi alanların oluşturulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKBAŞ SAYISI YETERLİ

Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Yaşar Köroğlu ise açıklamasında şunlara yer verdi. “Kurban fiyatları açısından geçen yıla göre %10’luk bir fiyat artışı var. Bölgemizde küçükbaş hayvan varlığı açısından herhangi bir sıkıntı yok, yeterli sayıda hayvan var. Genelde zaten bölgemizde kurbanlık olarak küçükbaş tercih ediliyor. Kurbanlık alacak vatandaşların semiz en azından birkaç ay beslenmiş hayvanları tercih etmesini öneriyoruz. Hayvan pazarımızda bazı eksiklikler var. Çay ocağı, mescit gibi bu alanların yapılması ve en azından günde bir kez sulanarak tozun kalkmasının önlenmesi konusunda sayın belediye başkanımızdan destek istiyoruz. Bizde üzerimize düşen bir görev olursa yapmaya hazırız.”

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.