isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Hz. Peygamberi tasvir etmek caiz mi?
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Remziye Karakuş'un haberi

Uluslararası film eleştirmenlerinin büyük beğenisini kazanan, Cennetin Çocukları, Cennetin Rengi, Baran ve Serçelerin Şarkısı gibi filmlerle tanınan dünyaca ünlü İranlı yönetmen Mecid Mecidi, yaptığı Hz Muhammed (S.A.V) filmiyle büyük tartışmalara yol açtı.

Hz. peygamberin sesli ve görüntülü olarak temsil edildiği film, İslam ülkelerinde büyük tepki topladı.

FİLM İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Film, Fil olayı ve Hz. Muhammed’in (S.A.V) doğumuyla başlıyor. Filmde ayrıca, Hz. Muhammed’in annesi Hz. Amine, çocukluğunda önemli yer tutan süt annesi Hz. Halime, dedesi Abdülmuttalib'e geniş yer veriliyor. Hz. Muhammed’i görüntülü ve sesli bir şekilde temsil eden film bu alanda ilk olma özelliği taşıyor.

Peki peygamberler, bu şekilde tasvir edilebilir mi? İslam bu konuda ne diyor, alimler ne düşünüyor? Biz de, bu konuyu, Ünlü ilahiyatçı Ömer Döngeloğlu, Sultanahmet Camii Eski İmamı Emrullah Hatipoğlu ve Marmara üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Topaloğlu’na sorduk.

İşte Haber7’ye özel açıklamalar:

Ömer Döngeloğlu( İlahiyatçı) :

ŞANINDAN DAHA DÜŞÜK GÖSTERİLME RİSKİ VAR

Ben bunu doğru bulmuyorum. Tabi ki Allah Resulü bir ilah değildir, insandır, beşerdir resmedilebilir. Ancak resmettiğimiz zaman onu gerçek şanından daha düşük bir şekilde resmedebiliriz.

PEYGAMBERİMİZE HAKSIZLIK OLUR

Peygamberimizin sesini, görüntüsünü ne kadar güzel yansıtmaya çalışırsak çalışalım, onun gerçek şanından uzak olacağı için peygamberimize büyük haksızlık olur.

O HAYALİ HİÇE SAYMIŞ OLURUZ

Müslümanların da ayrı bir hürmetle kendi gönüllerinde hayal ettikleri tertemiz ve herkesin gönlünde faklı ve güzel bir iz taşıyan o hayali hiçe sayarız.

İnsanlar, peygamberimizi sadece bir kişinin fikirleriyle ortaya çıkmış bir insan gibi düşünecekler. Tıpkı Hz Hamza’nın Anthony Quinn gibi düşünülmesi gibi…Bu sadece bizim peygamberimiz için değil, diğer bütün peygamberler için de geçerli.

Prof. Dr. Bekir Topaloğlu(Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi): 

DİNİ AÇIDAN HARAM, YA DA YASAK DEĞİL

Eğer peygamber efendimizle ilgili görüntünün içeriği, verdiği mesaj doğruysa, bunlar dini açıdan haram ya da yasak olan şeyler değil. Ne olursa olsun peygamber de bir insan sonuçta.

PEYGAMBERİN ŞAHSININ GÖSTERİLMESİ TUHAF GELİYOR

Hiçbir peygamber beşerin ötesinde bir özelliğe sahip değil. Bu bir titizlik aslında… Peygamberin şahsının gösterilmesi insanlara tuhaf geliyor. Eğer ortada peygamberi küçültücü bir özellikle verilmiyorsa (mesela kör bir adamın canlandırması gibi) herhangi bir sakınca yok.

MÜSLÜMANLAR NEDEN TASVİR ETMİYOR?

Müslümanlar, peygamber doğru yansıtılmaz, ya da herhangi bir yanlışlık olabilir korkusuyla bu konuda titiz davranıyor, onun dışında başka bir şey yok.

Emrullah Hatipoğlu ( Sultanahmet Camii Eski İmamı) :

HZ PEYGAMBERİ KİMSE HAKKIYLA TEMSİL EDEMEZ

Ehl-i Sünnet anlayışına göre Hz Peygamber, resmedilemez, kimse onu tasvir edemez.

Hz Peygamberi kim hakkıyla temsil edebilir ki, kim ona emsal olabilir ki… Bu nedenle bu yaklaşım doğru bulunmamıştır.

BÜYÜK TEPKİ TOPLADILAR

Bunlar maalesef Kur’an- ı Kerim’i de resimli, Tasvir-ül Kur’an şeklinde çıkarmaya çalıştılar ve büyük tepki aldılar. Bunlar doğru şeyler değil.

Remziye.Karakus@haber7.com

Kaynak : Haber7

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.