isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Erkan Tan kimsenin aklına gelmeyeni yazdı
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Deneyimli sunucu, beyazgazete.com'da kaleme aldığı köşe yazısında 'Japonya, Rusya, Çin ve Yunanistan kendine özgü alfabeyi kullandıkları için yobazlıktan geberdiler mi?' sorusunu sorarak Osmanlıca polemiğine farklı bir bakış açısı getirdi. 

Erkan Tan, bu ülkelerden örnekler verdikten sonra şu soruları sormayı da ihmal etmiyor: 

-Japonlar, Ruslar, Çinliler, Yunanlılar atalarından dedelerinden kalma alfabeyi kullandıkları için çağdışı mı kaldılar?

-Karanlıklara mı gömüldüler?

-Yaşamın dışına mı itilmiş oldular?

-Yobazlıktan geberdiler mi?

İşte Erkan Tan'ın bugünkü köşe yazısı: 

İLK ÖRNEK JAPONYA'DAN

Japonlar, kendilerinden başka kimsenin anlamadığı kadim harflerle konuşup yazmıyorlar mı? Atalarının kullandığı alfabeyle yaşamıyorlar mı? Üstelik alfabelerinin de kendine özgü ve öğrenmesi çok çok zor olan kuralları var.(Bu fakir, üniversite yıllarındayken Japonca kurslarına gitmişti de oradan biliyor.) Buna rağmen Japonya, dünyanın en güçlü devletlerinden biri değil mi?

RUSLAR ATALARINDAN KALMA ALFABEYİ KULLANMIYORLAR MI?

Peki ya Ruslar… Atalarından kalma alfabeyi kullanmıyorlar mı? Kiril alfabesini batı medeniyetinde anlayan var mı? Rusya'ya gittiğinizde yazılardan, altına Latince 'sini yazmasalar bir şey anlayabiliyor musunuz? 

ÇİNCE YAZMAK MI ZOR OSMANLICA YAZMAK MI?

Çinlileri konuşmaya gerek var mı? Dünyanın geri kalanının hiç anlamadığı, hiç bilmediği bir alfabeyle konuşup yazmıyorlar mı? Bunları öğrenmek kolay mı sanıyorsunuz? Bizlerden daha zeki oldukları için mi bu alfabeyle yaşıyorlar? Hani öyle diyorlar ya Osmanlıcayı öğrenmek çok zormuş… 

YUNANİSTAN EN GÜZEL ÖRNEK

Hadi bunlara kafanız basmadı… Hemen karşı komşumuza götüreyim sizi. Edirne'den çıkınca Yunanistan'dasınız. Orada hangi alfabe kullanılıyor zannediyorsunuz? Kadim alfabelerini kullanıyorlar. Kendine özgü özellikleri olan okunuşlar ve yazım kuralları var. Üstelik adamlar AB üyesi… Yani Batı medeniyetine mensuplar ama Latin alfabesini kullanmıyorlar. Tıpkı yukarıdaki diğer ülkelerde ve uluslarda olduğu gibi kendi alfabeleriyle okuyup yazıyorlar. 

ASLINDA HİÇBİRİ YOBAZLIKTAN GEBERMİYOR

Eee ne oldu şimdi? Japonlar, Ruslar, Çinliler, Yunanlılar atalarından dedelerinden kalma alfabeyi kullandıkları için çağdışı mı kaldılar? Karanlıklara mı gömüldüler? Yaşamın dışına mı itilmiş oldular? Yobazlıktan geberdiler mi?

Hayır, hiç öyle olmadı. Japonya dünya ekonomisine yön veren büyük ve güçlü bir devlet... Adamlar hem tarihi alfabeleriyle yaşıyorlar, hem de isteyen Latin alfabesini öğreniyor, fıstık gibi hayatını sürdürüyor. Ürettikleri ve hepimizin çok yakından bildikleri malları tüm dünyaya satıp para içinde yüzüyorlar. 

Ruslar, tarihi alfabeleriyle yaşamaktan bir adım bile geri atmadılar. Bilmem söylememe gerek var mı? Herifler dünyanın diğer süper gücü… 

Çinliler, binlerce yıldır kullandıkları alfabeyi kullanmaya devam ederek dünyanın geri kalanına korku saldılar. Çin'in ekonomik olarak dünyayı ele geçirmesinden endişe edenler var. 

ERKAN TAN: GEÇİN BUNLARI EFENDİLER

Demek ki neymiş?... Ceddinin alfabesiyle amel edenler karanlıklara gömülmüyormuş… Fakirlikten sürünmüyormuş… Çağın dışına itilmiyormuş…

Efendim, Osmanlıca zormuş da… Öğretilemiyormuş da… Geçin bunları efendiler! Elin Rus'u, Çinlisi, Japon'u, Yunanı öğreniyor da ben niye öğrenemeyecekmişim? Ne yani, onlar benden daha mı zeki, daha mı akıllı?

İnsanlar ceddinin alfabesini öğrenirse karanlıklara gömülmez. Tam tersi karanlıklara gömülmüş olan enfes; tarih, kültür ve medeniyet hazinelerine kavuşurlar. 

Bu ülkeler; kadim alfabeleriyle okuyup, yazıyor ve yaşıyorlar… Tüm dünyaya da adeta hükmediyorlar. Yalan mı?...

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.