Isparta bölgesinde üstün verimli hayvanlar yetiştirilmesi için ıslah programlarının uygulanması, verimlerinin artırılması, bunların soy kütük kayıtlarının tutulması toplanan verilerin değerlendirilmesi dahilinde hayvancılık konusunda politikalar üretmek gibi amaçlarla kurulan Isparta İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, yasal düzenlemelerle hayvancılık sektöründe yetkin, kendine güvenen çok boyutlu gerekli ortamın oluşturulması, sektörde dürüst rekabetin kollanması, hayvancılık kalitesinin geliştirilmesi ve korunmasını vizyon edinmiş durumda.
8 YIL ÖNCE 25 KİŞİYLE KURULDU
2007 yılında 25 kişiyle kurulan Isparta İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Köroğlu, merkez ilçeler dahil bugün 2 bin 900’e yakın üyelerinin birlik çatısı altında olduğunu söyledi. Görevleri arasında hayvan varlığını kayıt altına alarak güncelleme yapmak olduğunu kaydeden Köroğlu, Bu konuda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile entegre şekilde çalıştıklarını açıkladı. Şu anda Bakanlığın, hayvan başına destek verdiğinin altını çizen Köroğlu, “Bunların da kayıtlarını tutuyoruz. Kendi hizmet binamızda üreticiye hizmet veriyoruz. Üreticilerimizin mera, orman, su gibi konularda yaşadığı sorunlarda yardımcı oluyoruz. 2013'te birliğimiz bünyesinde 230 bin hayvan için destekleme primi alındı. Geçen yıl da yaklaşık 250 bin damızlık küçükbaş hayvan için destek verildi” şeklinde konuştu.
BÖLGE KIL KEÇİSİNİN VATANI
Beş yıl öncesine kadar ormanla merayla ilgili çok sıkıntıların bulunduğunu anımsatan Köroğlu, “Bu bölge kıl keçisinin vatanı olmasına rağmen otlatmada yaşanan sorunlar nedeniyle hemen hemen hayvan varlığı çok azalmıştı. Ama Torba yasa kapsamında ormanlık alanlardan keçi otlatılmasına izin verilmesi ardından da birliklerin açılmasıyla bölgedeki hayvan varlığında ciddi bir artış yaşandı. Tüm bu gelişmeler üreticinin lehine oldu. Şu anda üreticimiz de verilen destekten memnun. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği aslında bizim yörenin insanı için bir kültürel miras özelliği taşıyor. Peyniri sütü çok önemli. Bu potansiyeli daha iyi noktalara getirmek için çaba gösteriyoruz” dedi.
ÖZEL SEKTÖRE ÇAĞRI
Birlik olarak taleplerini sırlayan Köroğlu, “Taleplerimizin başında küpeleme geliyor. Şu anda küpeleme işlemi Bakanlığın bünyesinde yapılıyor. Küpeleme işlemini üreticiye daha çabuk ulaşabilmek için birlik olarak biz yapmak istiyoruz. Bunun yanında keçinin eti ve sütünün piyasa koşullarında değerlendirilmesi sınırlı. Keçi eti tüketimine yönelik vatandaşın ilgisini çekecek çok fazla tanıtım amaçlı çalışmalar yapamıyoruz. Yine keçiden üretilen peynir. Üretici kendi imkanlarıyla geleneksel yöntemlerle peyniri yapıp gelip pazarda satıyor ve alıcıya ulaştırıyor. Ancak gelecek dönemde bu tür ürünlerin açık olarak satılmasına izin verilmeyecek. Bunun için de bir şeyler yapmak lazım. Bizim ticari olarak bu işi yürütme imkanımız yok. O nedenle bu tür geleneksel tatların tüketiciye ulaşmasının devamı noktasında girişimcilere iş düşüyor. Bu tür ürünlerin paketlenerek, markasının oluşturularak satışa sunulmasını arzu ediyoruz” görüşünü iletti.