isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Onay Çıkarsa Isparta'nın 2 Sakin Şehri Olacak!
ISPARTA
G.Tarihi: 16.06.2016 01:52
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Eğirdir’in CITTASLOW’a üyeliği Türkiye ve İtalya’daki Genel Kurul’da oylanacak:
 
Onay çıkarsa Isparta’nın
2 Sakin Şehri olacak
 
Türkiye’de 10 noktaya CITTASLOW (Sakin Şehir) unvanına verildi. Bunlardan biri de Yalvaç.
 
Tanıtım ve Turizm
için büyük fayda
            Şu an Eğirdir’in başvurusu kabul edildi. Türkiye ve İtalya’da Genel Kurul’da oylamada izin çıkarsa, Isparta, Türkiye’de bu alanda tanıtım ve turizm için 1 adım öne geçecek.
 
YALVAÇ: SAKİN ŞEHİR
            Eğirdir’de Cittaslow (Sakin Şehir) heyecanı
            Cittaslow Türkiye Bilim Komitesi Eğirdir Belediye Başkanlığı’nın Sakin Şehir Üyeliği başvurusunu kabul etti.
            Eğirdir Belediye Başkanlığı üyelik için çok önemli bir etabı aştı
            Kesin üyelik ise Türkiye ve İtalya’da gerçekleştirilecek ayrı ayrı Genel Kurullarda oylanacak.
            Türkiye’de 10 Sakin Şehir unvanlı yerleşim birimi var
            Onlardan biri de Isparta’da
            Yalvaç, Türkiye’nin ilk Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı alan yerleşim birimlerinden biri
            Eğirdir’de bu unvanı kazanırsa Isparta, Türkiye’de fark yaratacak
            Sakin Şehir unvanına sahip 2 yerleşim birimine ulaşacak
» Global ölçekte
tanıtım yapılıyor
            Sakin Şehir unvanı global ölçekte tanıtım sağlıyor
            Öte yandan Cittaslow (Sakin Şehir) unvanına sahip Yalvaç tarihçesi şöyle:
            Yalvaç, Sultan Dağları’nın eteklerinde, Hoyran Gölü kıyısında kurulmuş 1096 metre yükseklikte bir yerleşim. Yörede, Tokmacık yakınlarında sekiz milyon yıl öncesine ait hayvan fosilleri bulunur. Neolitik dönemde de birtakım yerleşimlere rastlanır.
            Sultan Dağları’nın güney yamaçları boyunca uzanan düzlüklerde kurulan Antiokheia’nın ise kuruluş tarihi kesin bilinmiyor. Antiokheia, Selevkos kolonisiydi. En parlak zamanını İS. 25 yılından sonra başlayan Roma İmparatorluğu döneminde yaşadı. Augustus döneminde (İÖ 27-İS 14) Pisidia bölgesinde sekiz koloni kurulmuş olmasına rağmen sadece Antiokheia’ya Colonia Caesareia (Sezar’ın Şehri) unvanı verildi. En yoğun imar faaliyetleri Roma dönemine rastlayan kent, aynı Roma’daki gibi yedi tepe üzerinde kurulmuş yedi mahalleye bölünmüştü. Kent bu dönemde önemli bir Roma kolonisi oldu. Bugüne gelmiş pek çok tarihi kalıntı bu döneme ait.
            Kent, Bizans döneminde de önemli bir yerleşim olmayı sürdürdü. Arap akınlarının ardından kent 8. yüzyıldan itibaren tarihteki önemini kaybetmeye başladı. Daha sonra Selçuklu ve ardından Osmanlı’nın hâkimiyetine girerek yeniden güç kazandı.
            Antiokheia antik kenti, bir tepe üzerine kurulu. Uzunluğu 3 bin metreyi bulan surlarla çevrili. Kentin en yüksek yerine inşa edilen Augustus Tapınağı, su kemerleri, stadium, Roma hamamı, Tiberius alanı, Ay Tanrısı Men adına yapılan Men Kutsal Alanı, Yalvaç’ın önemli kültürel varlıkları. Hoyran Gölü’nde bulunan Limenia Adası da tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor. İçinde bir tapınağın olduğu adanın yamaçlarında ise kaya mezarları var.
Yalvaç’ta cami, han, hamam ve sivil mimari örneklerine de rastlamak mümkün. Hamitoğlu Beyliği zamanında yapılan Devlethan Camisi (Ulu Cami), Osmanlı döneminde yapılan Heydanoğlu Camisi, Emir Ahmet Türbesi önemli tarihi eserler arasında.
Topraklarında geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyan Yalvaç’ın doğal zenginlikleri arasında kıyısına kurulduğu Hoyran Gölü, Gemen Korusu, Gazniri Bölgesi, Düzkır Orman Alanı, Akar Donar Mağarası, Ayı İni Mağarası ve Değirmen Önü Mağarası sayılabilir. Ayı İni Mağarası’nda yer alan su sarnıçları burasının Bizans döneminde de kullanıldığını düşündürüyor.
Gazniri Bölgesi kaya mezarlarına ve antik kalıntılara sahip. Antik Antiokheia’ya beş kilometre mesafedeki Gemen Korusu, içinde aynı zamanda Men Kutsal Alanı’nı barındırıyor. Bu coğrafyada doğa ile tarih iç içe yaşıyor.




 
 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.