isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Müteahhit Yolu Kapattı Vatandaş Dağda Kayboldu!
ISPARTA
G.Tarihi: 14.07.2016 10:43
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Isparta’ya içme suyu sağlaması için yapımına başlanan Darıderesi 2 baraj inşaatında, müteahhit firma tarafından yeni yol açılacağı gerekçesi ile Darıderesi köyünün yolu molozlarla kapatılarak şantiye içinden tali bir yol verildi. Fakat herhangi bir uyarı levhası veya yol güzergahını belirten işaret olmayınca Darıderesi’ne ulaşmak isteyen bir vatandaş aracı ile dağda mahsur kaldı. 18:30’da 112’yi arayan vatandaşı Jandarma ekipleri gece 12’de bulabildi.

Isparta il merkezine bağlı Darıderesi köyünün yolu, Darıderesi 2 barajının yüklenici firması tarafından yeni yol açılacağı gerekçesi ile molozlarla kapatılınca trajikomik olaylar yaşandı. Molozla kapatılan yola alternatif olarak şantiye içinden dağdan dolaşan bozuk satıhlı bir alternatif yol verildi. Fakat yolda herhangi bir trafik işareti yada yönlendirici tabela olmaması köye ulaşmak isteyen vatandaşların dağda kaybolması ile sonuçlandı. Darıderesi’nde yaşayan annesini ziyarete giden bir vatandaş dağdan dolaşan yolu bulamadığı için kaybolunca aracının yakıtının bittiğini belirterek akşamüzeri 18:30’da 112 acil servisini arayarak yardım istedi. Vatandaşı bulmak için harekete geçen jandarma ekiplerinin kendisine gece 12’de ulaşabildiğini söyleyen vatandaş yolda herhangi bir işaretleme olmadığı gerekçesi ile sitem etti. Darıderesi Muhtarı Hayri Aydın yolun geçen gün yeni yol çalışması nedeniyle kapatıldığını söyleyerek yoldaki işaretlemelerin bugün itibari ile yapılacağını söyledi.

Isparta’ya içme suyu sağlayacak olan Isparta Darıderesi 2 Barajının inşaat çalışmalarına başlandı. İnşaat tamamlandığı zaman yılda 10 milyon m3 içme suyu Isparta’ya cazibeli olarak verilecek. Böylelikle enerji maliyetinden büyük tasarruf edilecek. Darıderesi 2 barajı nedeniyle Darıdersi köyüne ulaşan yolun bir bölümü de sular altında kalacak. Bu nedenle köye ulaşım için alternatif bir yol açmak için çalışmaya başlayan yüklenici firma Darıderesi köyünün yolunu geçen gün moloz dökerek kapattı. Kapatılan yol yerine ise şantiye içinden geçen ve dağdan dolaşan kepçe ile açılmış bir yol köye ulaşım yolu olarak belirlendi. Şantiye çalışanları alternatif yolun açılmasında patlatmalı çalışma yapılacağı ve kaya düşmesi gibi olaylarda normal yoldan geçenlerin zarar görebileceği gerekçesi ile yolun kapatıldığını söyledi.

KUŞ UÇMAZ, KERVAN GEÇMEZ, TELEFON ÇEKMEZ

Alternatif olarak sunulan yolda herhangi bir trafik işareti veya yönlendirici levhalar bulunmuyor. Bozuk satıhlı dağa tırmanan yol birçok sürücünün geçmeye dahi cesaret edemeyeceği kadar kötü. Bunun yanında yolun büyük bölümde cep telefonları da çekmiyor. Hal böyle olunca Isparta il merkezinde oturan ve Darıderesi’nde yaşayan annesini ziyarete gittiği öğrenilen bir vatandaş dün akşamüzeri yolda kayboldu. 18:30’da kaybolduğu için 112’yi arayarak yardım isteyen bayana Jandarma ekipleri gece 12’de ulaşabildi.

Olayla ilgili sosyal medyada bir paylaşım yaparak müteahhit firmayı eleştiren İl Genel Meclis Üyesi Fevi Özdemir “Isparta merkez Darıderesi köyüne yapılan, 2. baraj çalışması sebebiyle yolu kapatan müteahhit arkadaş, önce kolay gelsin. Yolu kapattınız okey, şantiye çalışanlarının yolundan hizmet verelim istiyorsunuz. Şantiye çalışanlarının kullandıkları yolu kullanmak zorundayız, ona da eyvallah. Peki bu yolun işlevini anlatan bir levha, bir işaret koymak bu kadar zor mu? İşaret olmadığı için, yüklenici firmanın hiçbir işaret ve bildirim yapmaması sebebiyle dün akşam bir hastaya ambulansın bile gidemediğinin günahı kimin, saatlerce dağda mahsur kalan ailenin vebalini kim ödeyecek. Zor şartlarda köye nasıl hangi düzenlenmiş, belirlenmiş yoldan gidilecek.
Jandarmanın bile bulmakta zorlandığı bu güzergahta kim çalışmayı doğru yapacak. 86 haneli köyde hiç kimsenin bilgisi olmadan yol kapatmak, alternatif yolu düzgünce açmadan sorun yaşanmasına sebep olarak, ihtiyaç halinde oluşacak zararın telafisini kim kapatacak. Hiç mi düşünülmez, ben yaptım oldu mantığıyla nereye kadar gidilecek. İhaleyi gerçekleştiren ve ihaleyi alan yetkililere sesleniyorum. Burası Merkez köy. Yaz dönemi gelen giden var, işlem var yani dağ başında terkedilmiş bir köy falan değil. Sizler elbette işinizi yapacaksınız ama mağduriyet yaşatmadan. Köylü evine giderken zorlanmayacak. Tali yolun işareti ve iyileştirmeleri yapılmadan yolu kapatmanın kötü bir bedeli olmasın sakın. Burada oluşacak herhangi bir olumsuzluktan dolayı acı yaşanmasın. Köylerden sorumlu bir Meclis üyesi olarak uyarmayı uygun gördük” ifadelerini kullandı.

MAHSUR KALAN VATANDAŞ SİTEM ETTİ

Dağda mahsur kaldığı için 112’yi arayan vatandaş olduğu düşünülen Sevilay Yüncü isimli vatandaş ise İl Genel Meclis Üyesi Fevzi Özdemir’in paylaşımına bıraktığı ve kendi sayfasında yayınladığı mesajda ise “Aksam üstü 18.30’da 112 yi aradık. Gece 12’de jandarma ulaşabildi. Muhtar efendi calışmanın başladığı yerde araç yok diye jandarmayı geri göndermiş. Peki telefon çekmeyen köyde yardım isteyen kişinin güvende olduğunu anlamadan nasıl sorun çözülmüş oluyor. Araç uçurumdan yuvarlanmış olsaydı bugün 5 kişinin cenazesini kaldırıyor olacaktınız. Muhtar mı yüklenici firma mi yoksa kim hesap verecekti. Yol kapatılmadan bir ilan anons ve diğer yolda iyileştirme yapılmadan hangi akla hizmet. Nerde yaşıyoruz? Güneydoğuda bile bu rezillik kalmadı.

Isparta merkez Darıderesi köyünde yapılan baraj çalışması sebebiyle yol kapatılmış. Şantiye çalışanlarının kullandıkları yolu kullanmak zorunda kaldık. Muhtar ve baraj yapımı yüklenici firmanın hiçbir işaret ve bildirim yapmaması sebebiyle saatlerce dağda mahsur kaldık. Zor şartlarda köye ulaşmamızın ardından 112’den yardım istedik. Saatler sonra jandarma bize ulaştı. Sağ salim evimize döndük” ifadelerini kullandı.

MUHTAR TABELALAR TAKILIYOR

Bilgi almak için görüştüğümüz Darıderesi muhtarı Hayri Aydın Darıderindeki ailesini ziyarete gelen ailenin dağda kaybolduğunu doğrulayarak yoldaki işaretleme çalışmalarının bugün yapılacağını ve 150 gün sürecek yol çalışmasının ardından Darıderesi’nin yeni yolunun hizmete açılacağını söyledi.

Gülses
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.