Köy Enstitülerinin 75. Yıldönümü Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Köy Enstitüleri Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikle Gönen Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Genç Yazarlar Topluluğu Başkanı Ahmet Sonkaya, 17 Nisan köy enstitülerinin kuruluşunun 75. yılında birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek bugünün anlam ve önemine dair bir şiir okudu.
Gönen MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Didar Büyüker İşler, Köy Enstitülerinin Anadolu’nun okulsuz, öğretmensiz dönemlerinde oluşturulan Türkiye’ye özgü eğitim kurumları olduğunu söyledi. Köy Enstitülerinin Türkiye’ye çok sayıda eğitimci kazandırdığını ifade eden Büyüker İşler, “Bu eğitimciler de yurdun her köşesinde, bölgesinde yeni nesiller yetiştirmiş, Türk toplum hayatının kalkınmasına katkıda bulunmuşlardır.” dedi.
KEEAUM Müdürü V. Dr. Kamile Çetin, 17 Nisan köy enstitülerinin kuruluşunun 75. yılında birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuklara katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Başkanı Ahmet Gençtürk, Cumhuriyetimizin son halkası olan köy enstitülerini, genç kuşaklara aktarmanın önemli olduğunu söyleyerek bu enstitülerin köylerde okuma olanağı olmayan çocukları, kitap ve kültürle buluşturduğunu ifade etti.
Halil Senaday ise Gönen’den mezun olan tüm emeklileri bir arada görmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek daha nice yıllarda birlikte olmayı temenni etti.
Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şakir Şahin, Köy Enstitülerinin Türk eğitim tarihi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak “Toprağın işlenmesi, köylere gönderilecek öğretmenlerin köyün koşullarına göre hazırlanması, köylünün önünün açılmasını ve üretim alanlarının genişlemesini sağlamıştır. En önemli husus kendi değerlerimiz üzerine milli olabilmemizdir.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Gönen Öğretmen Okulu mezunu Emekli Öğretmen Tahsin Yarar, Emekli Öğretmen Mehmet Güldoğan kabak kemane ve bağlama resitali, Sabri Özdemir, yöresel iki telli cura dinletisi sundu. Yöresel müzik dinletisinin ardından Gönen Öğretmen Okulu mezunu Emekli Öğretmen Hasan Hüseyin Taştekin, kendi yazdığı şiiriyle dinleyenlere duygulu anlar yaşattı.
Moderatörlüğünü, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özçelik’inyaptığı etkinliğin panelistleri, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadık Kartal “Bir öğretmen yetiştirme modeli olarak köy enstitüsü”, Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Aslı Avcı Akçalı, “Farklı yönleriyle köy enstitüsü gerçeği ve kişisel yansımaları” konulu konferansları sundu.
Konferansın ardından Gönen Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programı Öğrencilerinin hazırladığı “Gecenin Şıklığı” konulu defileye geçildi.
Etkinliğin ardından katılımcılara plaket takdim edildi.