isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Kooperatifler de kentsel dönüşümün önemli bir aktörüdür
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında gerek toplu yaşam alanarında gerekse bireysel olarak dönüşümler hızla devam ediyor. İmar harçları muafiyeti ile kredi desteği ve kira yardımı imkanı sunan Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında  kooperatifler de çalışmalara başladı. Isparta'da yapı kooperatifi eliyle ilk kentsel dönüşüm projesini Davrazkent Yaşam Kooperatifi uyguluyor. Vatan Mahallesi'nde eski yapılar yıkılarak yerine modern ve dayanıklı 96 adet daire yapılacak.

         Davrazkent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Demiralay, yasanın kooperatiflere de kentsel dönüşüm uygulamasına katılma imkanı sunduğunu söyledi. Yapı kooperatiflerinin de kentsel dönüşümün önemli bir aktörü olduğunu belirten Demiralay, şöyle konuştu:

         "İnşaat sektöründe yükselen yıldız eski yapıların yenilenmesi noktasında çalışmalar. Isparta'da bu çalışmalar devam ediyor. Eski yapılar yıkmak suretiyle yeni yaşam alanları oluşturuluyor. Bu sektörün tamamını ilgilendiriyor. Bunu ayırma şansınız yok. Vatanda için de, yapı kooperatifleri için de, müteahhitler için de aynı. Kooperatif yapamaz, müteahhit yapar' gibi bir şey yok. Sektörün tamamı bu konuyla ilgili çalışma yapabilir. Kanun müsaade ediyor. Davrazkent Yaşam'da 2.adada mevcut yapıları kentsel dönüşüme sokuyoruz. Yapı kooperatiflerinin de kentsel dönüşüm yapabileceğini gösterme adına böyle bir çalışmaya başladık. Farkı, bir takım harçlardan muafiyet, kredi kaynaklarının sağlanması. Vatandaş açısından faydalı bir uygulama. Yapı kooperatifleri Maliye Bakanlığı'nın verdiği muafiyetler var, bunun yanı sıra kentsel dönüşümün muafiyetlerinden faydalanacağız. Kooperatife üye insanların maliyetleri biraz daha düşecek. Kooperatifler de kentsel dönüşüm de vardır, önemli bir aktörüdür. Eski ev sahibi vatandaşların teveccühü kooperatiflere olursa bu işte kooperatifler daha aktif olacaktır."

DAVRAZKENT BİR

'HİZMET' PROJESİDİR

         Davrazkent Yönetim Kurulu Başkanı Demiralay, Davrazkent Yapı Kooperatifi'nin hizmet amaçlı olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Davrazkent'in uyguladığı proje sayesinde hor görülen Vatan Mahallesi'nin bugün cazibe merkezi olduğuna dikkat çeken Demiralay, şöyle konuştu:

         "2000'li yılların ortalarında Isparta merkezdeki konut olan talep her geçen gün daha da artmaya başladı. Dolayısıyla inşaat sektörünün aktörleri talebin fazla olmasından dolayı sayı olarak daha büyük projelere yönelme mecburiyeti hissettir. Davrazkent'te 2007'de böyle oluştu. Bize gelen talepleri değerlendirki ve kamuoyu araştırmalarında böyle bir toplu yaşam alanına ihtiyaç olduğu kanısına vardık. Yeni bir bölge olarak Vatan mahallesi'nde bu çalışmanın yapılabileceği kanaatine vardık. Bu bölgede bir altyapı çalışması ve pilot araştırma başlattık. Gayrimenkul sahipleri ile yaptığımız görüşmelerde olumlu sonuçlar aldık. Akabinde de bu bölgede 60 bin m2'ye yakın alanı pilot bölge olarak seçtik. 2008'de 30 bin m2'de proje uyguladık. 2009'da inşaata başladık. Yüce Rabbim müsaade ettik, işlerimizde bir sıkıntı yaşamadık dolayasıyla 2009 başında başladığımız 236 dairelik projenin 72 dairelik dilimini 2010 yılında, 72 dairelik 2.etabı 2011 sonunda, 92 dairelik 3. etabı da 2013 baharında kooperatif üyelerimize teslim ettik. Ve dolayısıyla burada yeni bir yaşam alanı oluştuk. Bulunduğumuz bölgenin imar durumu itibariyle dikey yapılaşmaya müsait olacak şekilde imar tadilatları yapıldı. Isparta Belediyesi önümüzü açtı. Sosyal donatı alanları oluşturduk. Kişi başı 10 m2'ye yakın yeşil alan yaptık. Çocuk oyun grupları, süs havuzları oluşturduk. Vatan Mahallesi'ni cazibe merkezi haline getirdik. Daha önce yüzüne bakılmayan, horlanan bu bölge artık cazibe merkezi oldu. Diğer müteahhit arkadaşlar veyahutta kooperatifçi arkadaşlar bu bölgede imalata başladık. Ayazmana mesireliğine kadar Isparta'ya örnek olacak bir yapılaşma oluştu.

TEVECCÜHE TEŞEKKÜR

         Bu projeden sonra Isparta halkının bize teveccühü ve ilgisi hiçbir zaman azalmadı. Akabinde Çünür Yeni Şehir'de 112 dairelik bir proje hazırladık. Mehmet Tönge Yolu ve Çünür Yeni Şehir'de Davrazkent Bulvar projeleriyle hizmete yeni projelerle katkı sağlamaya çalışıyoruz. Amacımız hizmet. Bu bir hizmet. Vatandaşımızın sağlıklı ve huzurlu yaşayabileceği yaşam alanları oluşturmak için kendimize görev edindik. Bu noktada hizmet vermeye devam ediyoruz."

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.