isparta-ozel-guvenlikisparta-oto-ekspertizisparta-dogus-mutfak
ISPARTA'NIN MARKASI SİHİRKE
ISPARTA
G.Tarihi: 22.05.2015 03:08
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporu

  Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyesi Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme bölümünden Yrd. Doç. Dr. Nilgün BUDAK, koordinatörlüğünü yaptığı projeyle ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

            "Ürünlerin oluşması tamamen bilimsel temellere dayanmaktadır. Üretimler, Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Zeynep GÜZEL-SEYDİM ve Eğirdir Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme bölümünden Yrd. Doç. Dr. Nilgün BUDAK kontrolünde Göller Bölgesi Teknokenti binasında sürdürülmektedir. Çalışma, TÜBİTAK-TOVAG grubu tarafından 2009 yılında 1001 projesi olarak “Kontrollü Olarak Üretilen Üzüm ve Elma Sirkelerinin Fonksiyonel Özelliklerinin Belirlenmesi” isimli proje desteklenmiştir. Bu araştırma Süleyman Demirel Üniversitesinde multidisipliner olarak gerçekleştirilmiş ve uluslar arası “COST ACTION FAO602: Bioactive food components, mitochondrial function and health” (http://www.mitofood.eu/) projesine dahil olmuştur. Proje kapsamında geleneksel ve endüstriyel olarak elma ve üzüm sirkesi üretimi gerçekleştirilmiş ve gıda bileşen özellikleri (antioksidan aktivite, fenolik bileşen, aroma bileşenleri vb.) belirlenmiştir. Gıda bileşen özellikleri belirlenmiş sirkeler 7 hafta süresinde deney hayvanlarına gavaj yöntemi ile verilmiştir. Araştırma sonunda sirkenin sağlık üzerindeki etkileri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

            - Tüm sirke uygulamalarında kontrol grubuna göre kan trigliserid düzeyi düşmüştür. Ancak en fazla düşüren grup geleneksel elma sirkesi uygulanan grup olmuştur.

  • Geleneksel elma sirkesi örneklerinde HDL kolesterol düzeyinde yükselme tespit edilmiştir.
  • Elma sirkesi, üzüm sirkesine göre karaciğer fonksiyon testlerini (AST,ALT) anlamlı şekilde yükseltmiştir?
  • Kilo alımı bakımından kolesterol ilave edilen sıçanlarda kontrol grubuna göre kilo alımı gözlenirken, elma sirkesi ve kolesterol verilen gruplarda kolesterol uygulanmamış kontrol grubuna göre kilo kaybı gözlenmiştir.
  • Yine kolesterol içeren diyetle beslenen gruptaki sıçanların karaciğerlerinin patolojik incelemesisonucunda kontrol grubuna göre yağlanma gözlenirken, elma sirkesi verilen gruptaki sıçanların karaciğer patolojik incelemesi sonucunda yağlanma gözlenmemiştir.
  • Uygulanan sirke dozu sıçanların midelerinde herhangi bir patolojik değişikliğe sebep olmamıştır.

            Proje sonunda doğal sirke içeceğiyle ilgili Türk Patent Enstitüsünden “Fonksiyonel Sirke İçeceği” isimli patent alınmıştır.

            Fermante Gıda Ambalaj Eğitim Danışmanlık San. Tic. Ltd. Şti. tarafından üretilen doğal sirkelerin diğer sirkelerden farkı endüstride kullanılan ve bir günde sirke üretebilen bakterilerin kullanılmaması; tamamen doğal mayalanma ile 60 gün gibi uzun bir sürede üretilmesidir. Üretimler konusunda uzman Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından üretimi gerçekleştirilmektedir. Üretilen ürünlerde koruyucu madde ve renk maddesi içermemektedir. Bu özel sirkeler 500 ml cam şişede ve kullanımı kolay kapağı ile birlikte tüketicilere sunulmaktadır.

            Üretilen sirkelerden SİHİRKE isimli 3 farklı tad ve aroma ‘da Elmalı, Güllü ve Sebzeli sirke içecekleri üretilmektedir. Bu sirke içeceklerinde farklı tad ve aromalar ile günlük alınması gereken sirke miktarı tüketiciye sunulmuştur. İçecekler katkı, koruyucu ve renk maddesi içermemektedir. Ürünler 6 aylık raf ömrüne sahiptir.             Üretilen sağlık içecekleri gazlı ürünlere alternatif içecek niteliği taşımaktadır."

 

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.