isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
ISPARTA İTFAİYESİNDEN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI
ISPARTA
G.Tarihi: 07.01.2016 13:04
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

ISPARTA İTFAİYESİNDEN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI

Isparta Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Isparta’da yaşanan kuvvetli lodos nedeniyle vatandaşları soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı uyararak, dikkatli ve tedbirli olunması çağrısında bulundu. Çıkan yangınların çoğunun bacadan kaynaklı olduğu bildirilirken, vatandaşların baca temizlikleri üzerinde hassasiyetle durmaları istendi.

Bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğu, yine temizlenmemiş bir bacadan dolayı da rüzgârın da etkisiyle karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşandığı hatırlatılırken, soba ve kalorifer bacalarının temizliğinin yapılmasının can ve mal emniyeti bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Isparta İtfaiye Müdürü Halil Açar, “Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da ciddi maddi zarar meydana gelmektedir” dedi.

Kirli bir bacanın, yakıtın doğru yanmasını engellerken, oluşan partiküllerin de bacalarda ciddi tıkanıklara sebebiyet verdiğini ifade eden İtfaiye Müdürü Halil Açar, “Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinden 100 santimetreden yüksek olmalı. Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli. Yılda 2 kez bacalar temizlettirilmeli. Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı. Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye 112 aranmalıdır” görüşlerinde bulundu.

Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümünün baca tıkanması sonucu meydana geldiği kaydedilirken, bacaların binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar uzanan kanallar olduğu hatırlatıldı. Açar, “Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler, kurumlar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev alır ve baca yangınları meydana gelir” derken, baca temizliklerinin uzman kişilerce yapılması gerektiği uyarısında bulundu.


Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.