isparta-oto-ekspertiz
BTB BAŞKANI BAŞAR: SÜT VE YEMDEN ALINAN KDV YÜZDE...
BURDUR 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

BTB BAŞKANI BAŞAR: SÜT VE YEMDEN ALINAN KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ

 

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Başar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katıldığı ‘Burdur Ekonomi Zirvesi’nde sunum yaptı. Fasulyeden Domatese, Anason’dan Rezene’ye, süt entegre tesisinin önemine, KDV ve vergi muafiyetine, süt’ten alınan yüzde 8’lik KDV oranı gibi bir çok konuya değinen Başar, Bakan Zeybekçi’den çözüm noktasında destek istedi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Burdur Ekonomi Zirvesi’ toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Vali Nurettin Kürklü, Ak Parti Milletvekili Bayram Özçelik, Belediye Başkan Vekili Hasan Duygulu, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Burdur Ticaret Borsası Başkanı Yılmaz Başar, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Bucak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Yalçın Mecikoğlu, DSYB Başkanı Kamil Özcan, Ekonomi Bakanlığı Genel Müdürleri ve işadamları katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan BTB Başkanı Yılmaz Başar, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunları, sunum eşliğinde dile getirdi. İlk olarak Borsa’nın faaliyetleri ve işlem hacmi hakkında bilgi veren Başar, İnsuyu havzasındaki Fasulye’den, Söğüt yetişen Domatese değindi. Anason ve Rezene’nin de Türkiye’de önemli bir yüzdeye sahip olduğunu aktaran Başar, oluşturulan gölet ve barajlarla ürün çeşitliliğinin daha da artacağına dikkat çekti.

Et, süt ve yem sanayinin gelişmesiyle birlikte, sanayi entegrasyonunun beraberinde getireceğini aktaran Başar, “Burdur’da günlük 1000 ton süt üretiliyor. Ancak endüstri bölgelerine uzaklık ve girdilerin pahalılığı nedeniyle üretici emeğinin karşılığını alamıyor. Çözüm ise kısa zamanda yüksek kapasiteli süt entegre tesisinin kurulması. Çünkü var olan tesisler yetersiz” şeklinde konuştu.

Hayvancılık sektöründe, süt ve yeme ödenen KDV oranının son derece yüksek olduğuna dikkat çeken Başar, “2013 yılı verilerine göre Burdur 91 milyon TL destek alırken, süt ve yemden çıkan KDV oranı ise 120 milyon TL. Süt’ten alınan yüzde 8’lik KDV oranı, yüzde 1’e düşürülmeli. Aradaki yüzde 7’lik fark ise üreticiye ödenmeli. Yıl içerisinde yaşanan girdi fiyat dalgalanmasının önüne geçilerek, üreticinin önü açılmalı. Bu kokuda hükümetimiz tarafından acil bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

Hükümetin tarım ve hayvancılığa verdiği desteklemelerin, yıl içerisinde yapılan zamlarla eridiğini ifade eden Başar, “Son yıllarda girdi maliyetlerinin artması, düve kesimini hızlandırdı. Damızlık düve konusunda Burdur markadır ve bu konuda daha fazla desteklenmelidir. Organize hayvancılığa hız verilip, kaliteli üretimin önü açılmalıdır. Girdi maliyetleri yüksek olduğu sürece Hollanda, Almanya, Belçika, İngiltere ve İskoçya gibi ülkelerle rekabet etme şansımız olmayacak” şeklinde konuştu.

Tarımsal sanayiyi geliştirmek için ciddi tarım politikalarına ihtiyaç olduğunu dile getiren Başar, sözlerini şu şekilde tamamladı, “Sanayimiz tarım ve makinelerde oldukça gelişkin. Ancak enerji, stopaj, ve vergi yükleri acımasız. Önerimiz vergi düzenlemelerine de biran önce çözüm getirilmesi. Yem ve işletme kredileri de gözden geçirilmeli. Traktör alımlarında 10 yaş sınırı getirilmeli. Çiftçiyi tüketici değil, üretici olarak görmeli. Çünkü devlet bankaları ile özel bankalar arasındaki faiz uçurumu, çiftçiye fahiş kredi kullanımını doğruyor.”

 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
isparta-yemek-siparis-tabldot-telefon-lokanta-safir-toplu-yemek

isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-in-giyim-ürünleri-magazasi

gozde-balik-isparta-balik-siparis-telefon

isparta-detayli-oto-yikama

turker-kapinda

isparta-ambalaj-kullan-at-malzemeleri

isparta-cam-balkon-albert-genau-ucuz-kampanyaifiyatlari

isparta-KONTEYNER-PRAFABRİK-EV-KONUT-UCUZ-KAMPANYA-DAVRAZ

isparta-temizlik-sirketi-telefon

isparta-aktar-baharat-bitkisel-yaglari

isparta-protez-peruk-perma-anatomik-sac-kesimi-boyama

isparta-pastane-yas-pasta-siparis

isparta-laptop-tablet-tamiri

isparta-samziman-tamiri-MMT-vites-toyota-servisi

isparta-sarkuteri-peynir-zeytin-urunleri

ISPARTA uygun avm

isparta-sarkuteri-yoresel-urunler-cig-sut-et

isparta-gunes-elektrik-paneli

isparta-sanziman-hidrolik-direksiyon-tamiri

isparta-oto-muzik-sistemleri

ısparta gül lokumu

ısparta cam balkon

ısparta duşakabin

ISPARTA bilgisayar tamiri

ISPARTA CAM BALKON

ISPARTA uygun avm

ısparta kasap

ISPARTA sineklik

ISPARTA BOYA MALZEMELERİ

süpürge toz torbası

Gücü Etkisinde
Isparta Haberleri
Isparta Reklam

ÇOK OKUNANLAR