isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
DEPREM BATI AKDENİZ'İ KORKUTTU
ANTALYA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

İMO Finike Temsilcisi Bahadır Cenk Gündoğdu, 7 Ekim'de saat 00.27'de meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin özellikle Finike, Kumluca, Demre ve Kaş ilçelerinde hissedildiğini söyledi. Bu ilçelerde 1999 yılından önce yapılan binaların olası depremde büyük risk taşıdığını belirten Gündoğdu, bu binaların 4'üncü derece depremlere göre tasarlandığını vurguladı.

HERKES TEDBİR ALMALI

Yüksek İnşaat Mühendisi Bahadır Cenk Gündoğdu, "Bölgemiz, 1999 yılından sonra 1'inci derece deprem bölgesi statüsüne alındı. Herkesin, sanki yarın deprem olabilirmiş gibi önlemlerini alması gerekiyor. Kamu kurumlarının, öncelikle deprem sonrasında yardımların ulaşılabilirliğini ve kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlaması, deprem mastır planlarının oluşturulması gerekiyor. Bu doğrultuda, değişik sosyal çevrelerde tatbikatlar yapılması, deprem sonrası görevli olacak kişilerin belirlenmesi gerekiyor. Kumu binalarının depreme dayanıklılıkları test edilmeli, gerekli tedbirler alınmalı" dedi.

'BİNALAR GÜÇLENDİRİLMELİ'

Bölge belediyeleri ve şahısların alması gereken önlemleri de hatırlatan Gündoğdu, belediyelerin deprem mastır planına dahil olarak gerekli tedbirleri alması gerektiğine vurgu yaptı. 1999 yılından önce statik hesabı yapılmış yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için gerekli kolaylıkları sağlanması gerektiğine vurgu yapan Gündoğdu, "Bölgesel bazda zemin yapısı çıkarılmalı, zemin iyileştirmeleri denetlenmeli. Kişiler ise sahip olunan veya yaşamın sürdürüldüğü yapıların depreme dayanıklılığını irdelemeli ve gerekli girişimleri yapmalıdır. Deprem esnasındaki kaçış yolları, ev içi alınacak önlemler ve deprem çantası hazırlanması suretiyle deprem olmadan önce deprem hazırlıkları yapılmalıdır" diye konuştu.

DEPREM KAÇIŞ YOLLARI

Deprem esnasında kullanılan kaçış yollarının iyi belirlenmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Gündoğdu,

"Deprem anında cep telefonlarının büyük olasılıkla çalışmayacağını, elektriklerin kesileceğini ve bununla ilgili hiçbir aletin çalışmayacağını lütfen göz önünde bulunduralım. Kaçış yolları olarak, hiçbir zaman asansörleri kullanmayalım. İlk deprem sonrası ardından gelecek artçı depremlerin olacağını ve ana depremde hasar almış binaların artçılarda yıkılma olasılığının yüksek olduğunu göz önünde bulunduralım" dedi.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.