isparta-oto-ekspertiz
Hedef: Kooperatifsiz Köy Bırakmamak
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Hedef: Kooperatifsiz Köy Bırakmamak

 

Türkiye Köy-Koop Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mahmut Barış Aydın, hedeflerinin bölgede kooperatifsiz köy bırakmamak olduğunu belirtti.

Türkiye Köy-Koop Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mahmut Barış Aydın, hedeflerinin bölgede kooperatifsiz köy bırakmamak olduğunu belirterek, “Kooperatif ortaklarımızın üretmiş oldukları ürünlerini kooperatif ve birlik aracılığı ile kayıt altında sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlayacağız” dedi.

Türkiye Köy-Koop Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mahmut Barış Aydın, tarıma dayalı sivil toplum örgütlerini temsil edecek bir idari bir bina yapma hedefinde olduklarını söyledi. Aydın, tarıma dayalı tüm paydaşları bir arada olduğu yapıya kavuşturduklarında Türkiye’de bunu başaran ilk il olacaklarını açıkladı.

Aydın, konuşmasına şu şekilde devam etti. “Çağdaş kooperatifçiliğin ülkemizdeki ilk uygulamasının, 1863 yılında devlet eliyle kurulan “memleket sandıkları” ile başladığı kabul edilmektedir. Ancak, kooperatifçiliğimizde ilk esaslı gelişme Cumhuriyet dönemine-rastlamaktadır. Ülke kooperatifçiliği için en önemli fırsatlardan biri belki de, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğin potansiyelini ve katkısını fark etmiş olmasıdır. Atatürk, 1920’den ölümüne kadar sürekli olarak Türkiye’deki kooperatif hareketinin içinde yer almıştır. Gittiği yerlerde yaptığı konuşmalarında kooperatifçiliğe yer vererek halkın bilinçlenmesine çalışmıştır. Ayrıca Atatürk, kooperatifçiliğin koruyucusu, hamisi ve bizzat kendisi kooperatif ortağı olmuştur.

1960 sonrasının en önemli gelişmelerinden birisi şüphesiz, kooperatifçiliğin Anayasa’da yer almasıdır. 1961 Anayasasının 51. maddesinde “Devlet, kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır.” ifadesinin yer alması kooperatifçiliğin gelişmesi için devleti daha aktif ve sorumlu duruma getirmiştir. Kooperatifler özerk, kendi kendine yeten ve ortaklarınca yönetilen kuruluşlardır. Kooperatifler, hükümetler dahil olmak üzere diğer kuruluşlarla bir anlaşmaya girmeleri ya da dış kaynaklar yoluyla sermayelerini artırmaları durumunda, bunu kooperatiflerin özerkliğini sürdürecek ve üyelerinin demokratik yönetimini koruyacak şekilde gerçekleştirirler. Kooperatifler, cinsel, sosyal, ırksal, siyasal ve dinsel ayırımcılık olmaksızın, hizmetlerinden yararlanabilecek ve ortaklığın sorumluluklarını kabule razı olan herkese açık gönüllü kuruluşlardır.

KOOPERATİFLERİN ÇOĞUNLUĞU TARIMSAL AMAÇLI

İlimizde faaliyet gösteren kooperatiflerin çoğunluğu tarımsal amaçlı olduğunu söyleyen Aydın “ikinci sırada sulama kooperatifleri ve en son olarak su ürünleri kooperatiflerimiz yer almaktadır. 117 tarımsal 67 sulama 14 su ürünleri kooperatifidir. Türkiye ortalamasına baktığımızda ilimizde kooperatifçilik ne ilk sıralarda nede son sıralardadır. Fakat proje bazlı baktığımızda kooperatiflerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yatırım projelerinden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın fon projelerinden Orman ve Su İşleri bakanlığımızın Or-Köy projelerinden kredilendirilerek faydalanmışlardır” dedi.

Konuşmasını şu şekilde sürdüren Aydın “Eğirdir ilçemizde faaliyet gösteren kooperatiflerimiz genel manada ürün gruplarının elma olması münasebeti ile toplam 9 kooperatifimiz proje kapsamında soğuk hava deposu işletmeciliği yaparak ortaklarının elmalarını burada depolayarak piyasaya satışını sağlamaktadır. Toplamda 38 bin ton kapasiteye sahiptirler. Piyasa şartlarında özel sektörle kıyasladığımız zaman rekabetçi yapının bir numaralı aktörüdür. Ayrıca Ülke ekonomisine sağladığı katma değer tartışılamaz” dedi.

Aydın “Senirkent , Yalvaç , Şarkikaraağaç, aksu, atabey, Keçiborlu, Gelendost,ta faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatiflerimizin tamamı hayvancılık konusunda faaliyet göstermektedirler. Burada tekrar kooperatifin öneminin ortaya çıktığını görmekteyiz. Kooperatiflerimiz ortaklarının sütlerini insan sağlığını ön planda tutarak en sağlıklı şekilde süt soğutma tanklarına intikalini sağlayarak ulusal ve yerel firmaları kayıt altında satışını sağlayarak ülkemize ciddi anlamda katma değer sağlamaktadır.Sütçüler ilçemizde faaliyeti yoğun olan tarımsal kalkınma kooperatiflerimiz ise orman köylüsü statüsü niteliği fazla olduğu için orman envanterinin kesme sürütme ve dikim işini yaparak bakınız burada da ciddi anlamda katma değer sağlamaktadır.

Ayrıca kooperatiflerimizin önemsenmesinin baş aktörü kayıt dışı çalışmamalarıdır. Bu manada anayasamızda olduğu gibi “Devlet, kooperatifçiliğin gelişmesini sağlayacak tedbirleri alır hükmünün çalışması gerektiğinin önemi bir daha ortaya çıktığını görmekteyiz. Kooperatiflerimizin devletten kullanmış olduğu projeler veya krediler hibe niteliğinde değildir bunlar kooperatif ve ortakları tarafından borçlanarak yapılan projelerdir. Ama toplumun bir kesiminde sanki bu kullanılan projelerin hibe imiş gibi algılanmasından da ciddi derecede rahatsızlık duymaktayız” ifadelerini kullandı.

Aydın “Kooperatifler birliğimiz 2002 yılında 7 tarımsal kalkınma kooperatifimizin bir araya gelerek kurmuş olduğu bir bölge birliğidir. Bünyesinde sadece tarımsal kalkınma kooperatiflerini ortak yapabilen kooperatiflerinin eğitim denetim pazarlama proje hazırlama gibi konularda faaliyet yürüten bir statüsü vardır. Bölge birliğimiz bünyesinde 2014 yılı itibari ile 55 tarımsal kalkınma kooperatifi ortaklığı mevcuttur. Bölge birliğimiz birlik bünyesinde 3 personel çalıştırmakta olup süt toplama işi yapan birim kooperatiflerimizin süt pazarlama ve(hayvancılık ve süt desteklemelerini birliğimiz üzerinden almaları konusunda faaliyet yürütmektedir.

Birliğimiz olarak 2015 yıl sonu itibari ile tarıma dayalı sivil toplum örgütlerini temsil edecek bir idari bir bina yapmayı planlıyoruz. Umarım bunu tamamladığımızda tarıma dayalı tüm paydaşlarımızın bir arada olduğu yapıya kavuştuğumuz zaman ülkemizde ilk bunu başaran il olacağız. Hedef noktamız da kooperatifsiz köy bırakmamak ve kooperatif ortaklarımızın üretmiş oldukları ürünlerini kooperatif ve birlik aracılığı ile kayıt altında sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlayacağız” şeklinde sözlerini noktaladı.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
isparta-yemek-siparis-tabldot-telefon-lokanta-safir-toplu-yemek

isparta-askeri-malzeme-urunler-bot-outdoor-giyim

isparta-in-giyim-ürünleri-magazasi

gozde-balik-isparta-balik-siparis-telefon

isparta-detayli-oto-yikama

turker-kapinda

isparta-ambalaj-kullan-at-malzemeleri

isparta-cam-balkon-albert-genau-ucuz-kampanyaifiyatlari

isparta-KONTEYNER-PRAFABRİK-EV-KONUT-UCUZ-KAMPANYA-DAVRAZ

isparta-temizlik-sirketi-telefon

isparta-aktar-baharat-bitkisel-yaglari

isparta-protez-peruk-perma-anatomik-sac-kesimi-boyama

isparta-pastane-yas-pasta-siparis

isparta-laptop-tablet-tamiri

isparta-samziman-tamiri-MMT-vites-toyota-servisi

isparta-sarkuteri-peynir-zeytin-urunleri

ISPARTA uygun avm

isparta-sarkuteri-yoresel-urunler-cig-sut-et

isparta-gunes-elektrik-paneli

isparta-sanziman-hidrolik-direksiyon-tamiri

isparta-oto-muzik-sistemleri

ısparta gül lokumu

ısparta cam balkon

ısparta duşakabin

ISPARTA bilgisayar tamiri

ISPARTA CAM BALKON

ISPARTA uygun avm

ısparta kasap

ISPARTA sineklik

ISPARTA BOYA MALZEMELERİ

süpürge toz torbası

Gücü Etkisinde
Isparta Haberleri
Isparta Reklam

ÇOK OKUNANLAR