İLK GÜN 3 BİN KAYIT
Türkiye'de en çok kontenjan verilen üniversiteler arasında yer alan Süleyman Demirel Üniversitesi 16 bin 324 öğrenciyi 2014 -2015 akademik yılında bünyesine katarak yoluna devam ediyor. 67 bin öğrenci mevcuduna ulaşan üniversitede dün itibariyle yüz yüze kayıtlar başladı. İlk gün 3 bine yakın öğrencinin kaydının yapıldığı öğrenildi. Üniversiteye e-kayıt üzerinden yapılan kayıtlar bugün sona eriyor.
İLK KEZ ÖĞRENCİ ALINACAK BÖLÜMLER
SDÜ, daha çok yeni kayıt yaptıran ve maddi durumu zayıf olan öğrenciler çin kısmı zamanlı çalışma modeli uyguluyor. Bu kapsamda 600'e yakın öğrenci kütüphane, yemekahane gibi birimlerde çalışarak cep harçlığını çıkarabiliyor. İş bulma garantisi yüksek, Diş Protez Teknolojisi, Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri, Optisyenlik, İlk ve Acil Yardım, Sosyal Hizmetler, Yaşlı Bakımı, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri bölümlerine de ilk kez öğrenci alındı.
Bu akademik yıl 16 bin 324 öğrencinin tercih ettiği Süleyman Demirel Üniversitesinde, her yıl olduğu gibi bu yılda uzun kuyrukların önüne geçmek için her fakülte kendi öğrencilerinin kayıt işlemlerini yapıyor. Süleyman Demirel Üniversitesinin aralarında bulunduğu 32 üniversitede bu yıl ilk kez e-Kayıt dönemi başladı. Üniversiteye kayıt yaptıracak öğrenci adayları, üniversitenin kapısına gitmeden e-Devlet sisteminden kaydını yaptırabiliyorlar.SDÜ'de şu ana kadar e-kayıt üzerinden bin 200, yüz yüze kayıtta ise 3 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Kayıtlar ise e-devlet üzerinden bugün,yüz yüze kayıtta ise 5 Eylül Cuma günü sona erecek.
EN KALABALIK ÜNİVERSİTELER ARASINDAYIZ
SDÜ Rektör Yardımcısı Süleyman Seydi, bu yıl üniversitede yüzde 96 ’lık bir doluluk oranı olduğunu belirterek " 16 bin 864 kişilik kontenjandan 16 bin 324 kişi yerleştirildi. Boş kalan kısım ise zannediyorum ek yerleştirmeyle dolar. Üniversitede toplam 67 bin civarında öğrenci var bunun yanında yer değişimiyle üniversitemize gelen yabancı öğrenci sayısıyla 69 bin civarında öğrenciye ulaşıyoruz. Zannediyorum en kalabalık üniversiteler arasında ilk 5’in içindeyiz" dedi.
600 ÖĞRENCİ İÇİN KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMA OLANAĞI
SDÜ'de maddi durumu yetersiz öğrenciler için kısmi zamanlı öğrenci çalışma modelini uyguladıklarını belirten Seydi, "Üniversitemizi kazanıp da maddi durumu iyi olmayan öğrenciler arasından 600 kişiye eleman ihtiyacı olan birimlerde kısmi zamanlı iş imkanı sunuyoruz. Öğrencilerimize bu model sayesinde belli bir miktar ücret veriliyor ve sigortası yatırılıyor. Bu işler için öğrenci alımı üniversitemizin sayfasından ilan ediliyor. Başvuran öğrenciler de belli şartlar aranıyor. Herkes müracaat edebiliyor" diye konuştu.
BİZİ ASIL ÖĞRENCİLERİMİZ TANITIYOR
Yabancı öğrenci kontenjanında da artış olduğuna dikkat çeken ve 3 yıl önce 200 olan rakamın şu an bin 500'lerde olduğunu kaydeden Seydi, " Özellikle Ortadoğu’dan lisansüstü eğitim almak için ciddi talep var bu talepler için kontenjan sorunumuz yok. Alan ve bölümleri uygunsa onları üniversitemize alabiliyoruz. Böylece sistem devam ediyor. 2000'den fazla başvuru oldu. 800 civarında yerleşme var. Kayıtlar hala devam ediyor. Son bir yılda yaptığımız tanıtımlarla lisansüstü öğrenci sayısında hızlı bir yükseliş var. Doktora ve yüksek lisans programlarımız açıldı. Birçok üniversitenin bu konuda önündeyiz. Bazı merkezi üniversitelerde olmayan programlar bizde olduğu için tercih ediliyoruz. Ortadoğu, Ortaasya, Balkanlar ve Afrika’dan tercih ediliyoruz. Bizim amacımız yabancı öğrenciyi üniversitemize çekebilmek. Üniversiteyi anlatmak için yurtdışına gidiyoruz ama esas tanıtımı bizde eğitim gören yabancı öğrenciler yapıyor" açıklamasında bulundu.
RAĞBET GÖRMEYEN PROGRAMLAR KÜMELEŞTİRİLDİ
MYO bölümlerinde rağbet görmeyen bölümleri kümeleştirdiklerini, buna karşılık iş bulma garantisi yüksek yeni bölümlerin açılmasına önem verdiklerini aktaran Seydi, "Pazarlama, muhasebe, vergi uygulamaları gibi öğrencilerden rağbet görmeyen programlarımız vardı. Bu programlar sadece bizim üniversitemizde değil Türkiye genelinde de rağbet görmeyen programlar. Biz üniversitemizce çalışarak YÖK’ten önce bu programları kümeledik. 8 meslek kolu olan programları, 2 meslek koluna düşürdük böylece kümeledik. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmaya deva edeceğiz. Tercih edilen programlar iş garantisi olan Bilgisayarcılık Programları, Aşçılık programları, Turizm Otelcilik gibi programlar. Ayrıca bu yıl ilk defa öğrenci alacağımız programlar da açıldı. Bunlar Diş Protez Teknolojisi, Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri, Optisyenlik, İlk ve Acil Yardım, Sosyal Hizmetler, Yaşlı Bakımı, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Coğrafi Bilgi Sistemleri" bilgisini verdi.