isparta-oto-ekspertiz
ISPARTA'NIN TANITIMINA KATKI SAĞLAYACAK ÖNEMLİ BİR ÖNERGE
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
AK Parti İl Genel Meclis Üyesi ve  Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir,Isparta'ya özgü yemeklerin tanıtımına katkı sağlayacak bir önerge sundu.

Eğer önerge kabul edilirse ve gündeme gelirse Isparta mutfağı ve gelenekleri büyük ölçüde tanıtılmış olacak.





İŞTE FEVZİ ÖZDEMİR'İN ÖNERGESİ


Türk milletinin dünyada hiçbir milletle kıyaslanamayacak üstünlükte, zengin ve zevkli bir mutfağı vardır. Mutfağımız, siyasi tarihimiz kadar uzun bir geçmişin ürünüdür ve sayısı binlerle ifade edilen yemek çeşidimiz mevcuttur. Bu bolluğun en önemli nedeni yaşanılan coğrafyamızda yaradanın cömertçe bizlere bahşettiği ürün zenginliği ve bunların kullanılmasındaki ustalık becerileridir. Gerçekten de Türk mutfağı, her çeşit sebzeyi, baharatı, eti büyük bir maharetle kullanmış,lezzetinin inceliklerinden faydalanmış, neticede, hem zengin hem sağlıklı, mideye, göze,herşeyden önemlisi damağa hitap eder hale gelmiştir. Toplumumuzun, en temel sorunlarının başında; bizleri ifade eden, dünyaya tanıtan kültürümüzün çok çeşitli nedenlerle yozlaşmaya yönlenmesidir. Bu kültür dejenerasyonu, maalesef hayatımızın her alanında hissedilir hale gelmiş,bu bağlamda, mutfağımızın da unutulmaya ve yemek kültürümüzün, görgümüzün yok olmaya başlaması, elbette ki en önemli kayıplardan biri olarak görülmelidir.Şehirleşme ve onun getirdiği hızlı yaşamla beraber hayatımıza giren ve bugünkü tabiri ile “fast-food” olarak tanımlanan yeme biçimi ve yemek çeşidi, 
mutfağımızın özen ve emek isteyen ve tabii zaman gerektiren yemeklerinin neredeyse yerini alır hale gelmiştir. Türk mutfak görgüsüyle,kültürüyle alakalı olmayan bu yeme biçimi, yemek kavramını çok hafifletmiş ve sadece karın doyurma eylemi haline getirmiştir. Üstelik sağlıksız bir şekilde üretildiği ve tüketildiği için, insan sağlığını da olumsuz etkilediği ispatlanmış olan bu “yemekler ve yeme biçimi” ülkemizde de, özellikle gençler arasında, obezite vakalarının ve diğer bazı metabolik hastalıkların hızla artmasına sebebiyet vermiştir. Oysa, Türk mutfağı; hem mideye hem göze hem de damağa aynı anda hitap edebilen kusursuz bir mutfaktır ve beslenme şekli itibariyle de, insan metabolizmasıyla son derece uyumludur. Fakat ne yazık ki, tüm bu güzelliklerine rağmen, hak ettiği önemi görememektedir. 
Isparta ve yerel mutfağımızın sorunları da, Türk mutfağının genel sorunlarından farklı değildir. Üstelik, yerel mutfağımızı yaşatma adı altında yapılan bir çok faaliyetinde ticari kaygılar neticesinde aslına uygun olmayan haller alması da dikkat edilmesi gereken bir husustur.Toplumumuzda, son zamanlarda, sağlıklı beslenme konusunda bazı hassasiyetlerin başlamış olması bu sorunumuzun çözümü konusunda, ümitlerimizin yeşermesine sebebiyet verse de, mutfağımızın korunması ve geliştirilmesi bazı desteklere ihtiyaç duymaktadır. Bu konularda, Türk mutfağına en büyük katkıyı sağlayan Ülkemizdeki Türk Mutfak Vakfının faaliyetleri de takdire şayandır. Bu ve benzer konularda, meclisimiz hassasiyetini dile getirmek ve hayata geçirmek amacıyla daha önceleri bir çok çalışmalar yapmış,önerilerdebulunmuş,hatta kararlar alıp, girişimlerde bulunmasına rağmen somut bir sonuca ulaşamamıştır. Kültürel mirasımızın yaşatılması ve korunması, konusunda Isparta merkez de,Damgacı sokağında bulunan bazı yapılarda yapılan faaliyetlerin, Isparta’mızın kültürünün muhafazası ve turizminin gelişimine katkı sağladığını da, memnuniyetle tespit etmiş bulunmaktayız. Yine,bu bölgede,Damgacı sokağında İl Özel İdaremizin mülkiyetinde bulunan ve halen boş duran, Hafız İbrahim Demiralay konağının,özellikle Isparta yöresel mutfağı,yani,Gastronomi Turizmine katkı sağlaması amacıyla,bu ve benzer faaliyetlerde kullanılmak üzere, Isparta Turizmine kazandırılması gerekmektedir. Türk ve Isparta mutfağını yaşatmak, ihtiyaç halinde yerli yabancı misafirlerimize nezih bir ortamda Türk mutfağımızın çeşitleriyle ikramda bulunmak ve en önemlisi boş kalmasıyla yıpranma sürecine maruz kalan Hafız İbrahim Demiralay Konağının korunması amacıyla, Türk Mutfağı Vakfı yada yan kuruluşlarıyla temaslarda bulunarak , bu gayrimenkulümüzde, yerel mutfağımızın desteklenmesini sağlayacak faaliyetlerin başlatılmasını arzu etmekteyiz. Önergemizin görüşülmek üzere gündeme alınmasını arz ederiz.
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.