isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Isparta Belediye Meclisi'nde  gergin anlar…
Isparta Haberleri 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Belediye’nin 2015 yılı Faaliyet Raporu Meclisten geçti. Ancak, Ak Partili meclis üyeleri raporu eleştirince tartışma çıktı. Başkan Günaydın, Ak Partililere istedikleri kadar konuşma hakkı vermeden oylamayı yapıp toplantıyı kapattı ve salondan ayrıldı.

 

Belediye Meclisinin Nisan ayı olağan toplantıları dün yapılan oturumla sona erdi. Toplantı gündeminde 2015 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi maddesi damgasını vurdu.

BAŞKAN GÜNAYDIN’A ‘SALONDA KALABİLİRSİN’ ONAYI

Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günyadın, gündemin ilk iki maddesinin görüşülmesinden sonra üçüncü maddeye geçti ve gündemin bu maddesinde bulunan 2015 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi konusunda bu madde görüşülürken kanunen  Belediye Başkanının Meclise Başkanlık edemediğini hatırlattı. Bunun üzerine söz alan MHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Göker; “Sayın Başkanımızın salonda kalmasında bizce hiçbir mahsur yoktur. Zira, rapor tüm meclis üyelerimize bir hafta önceden dağıtılmıştır. Neticede burada saklımız gizlimiz yok. Her şey şeffaf bir şekilde ortada. Zaten, kendisi geçen yıl da bu madde görüşülürken bizim oylarımızla salondan ayrılmamış ve kalmıştı. Biz şimdi de sayın Başkanımızın salonda kalmasını teklif ediyoruz” dedi. Başkan Günaydın, kendisinin salonda kalıp kalmaması konusunu meclisin onayına sundu ve oy birliği ile kalmasına karar verildi.

“RAPORU BELEDİYE PERSONELİMİZ HAZIRLADI, HİÇBİR YANDAŞA BASTIRMADIK”

Daha sonra, faaliyet raporu hakkında kısa bir konuşma yapan Başkan Günaydın; “Belediyemizin 2015 yılı faaliyet raporu bir hafta önceden kitapçık halinde sizlere dağıttık. Sizler, bu süre zarfında raporu incelediniz. Görüldüğü üzere, bu yılkı rapor geçen yıldan daha iyi oldu. Biz raporu öyle oraya, buraya yani dışarıya binlerce lira ödeyerek bastırmadık. Bu rapor tamamen belediye personelimiz tarafından hazırlandı ve sizlere sunuldu. Rapor hem de öyle 60 – 70 sayfa falan değil tam 430 sayfadır. Yani, hiçbir yandaşa bastırmadık bu raporu: Şimdi, rapor hakkında söz almak isteyenlere söz vereceğim” dedi.

“BİZİM PARTİNİN ADI AKP DEĞİL, AK PARTİ’DİR”

Bunun üzerine, Belediye Meclisi Ak Parti Grubu adına Meclis Üyesi Salim Güntaç söz alarak rapor hakkında eleştirilerini sıralamaya başladı: “Öncelikle böyle bir rapor hazırladıkları için Belediye personeli ve Belediye daire müdürlerine teşekkür ediyorum. Ancak, raporun çok ciddi eksiklikleri olduğunu görüyoruz. Bilindiği gibi bizler seçildiğimiz 2014 yılından bu yana her zaman olaylara olumlu yaklaştık ve kararların hep ittifakla geçmesi yönünde gayret sarfettik. Ancak, raporun 8. Sayfasındaki Belediye Melis üyeleri bölümünde bizden ‘AKP’li üyeler’ olarak bahsedilmiş. Oysa, AKP diye bir şey yoktur. Bizim Partimizin adı Adalet ve Kalkınma Partisidir. Kısaltılmışı ise Ak Parti’dir. Bu nezaketsizlikten dolayı sizleri kınıyoruz. Zira, 2002 yılından bu yana yapılan tüm seçimleri kazanan ve 14 yıldır bu ülkeyi yöneten bir parti var. Onun adı da Ak Parti’dir. Milletimizin büyük çoğunluğunun oy verip saygı duyduğu bir partiye sizin de saygı duymanız gerekmektedir.

“ISBAŞ FABRİKASININ KARI % 1 BİLE DEĞİL”

Gelelim faaliyet raporuna. Raporda; Belediye’nin şirketi olan ISBAŞ Bimsblok Fabrikası için sayın Başkanımız burada defalarca Ortadoğu’nun en büyük fabrikası diye açıklamalarda bulunmuştu. Ancak, 2014 ve 2015’ten sonra 2016 yılına geldik. Cirosunda hiçbir artış göremiyoruz. Bu fabrikanın cirosu yine sadece % 20 artmış ve fabrikada çalışan sayısı yine sadece 46 kişi. Fabrika, % 20’lik bir artışla 53 bin 820 TL. Yani, % 1 kar bile değil.

“KİŞİ BAŞI HİZMET 600 TL’DE KALMIŞ”

Bize takdim edilen faaliyet raporunda bütçenin gerçekleşme oranı da son derece düşük kalmıştır. Zira, geçen yıl bütçe 240 milyon lira idi. Bu, Isparta’nın nüfusuna baktığımızda yaklaşık kişi başı 1000 TL’lik bir hizmete karşılık geliyor. Oysa, bu 240 milyon liralık bütçenin sadece 149 milyon 724 bin TL’siyle hizmet yapılmış. Yani, bütçenin gerçekleşme oranı % 62,39’da kalmış. Bu da kişi başı 600 TL’lik bir hizmet yapılabildiğini ortaya koyuyor.

“BELEDİYE, 10 MİLYON LİRA FAİZ ÖDEMEK ZORUNDA BIRAKILMIŞTIR”

Ayrıca, raporda başta Kadıahmetoğulları olmak üzere bir çok kişi ve kuruluştan belediyenin milyonlarca lira alacağı olmasına rağmen, bu alacakların tahsilinin hızlandırılmaması nedeniyle Belediye çeşitli yerlere mevcut borç ödemelerinin yanı sıra 10 milyon lira da faiz ödemek zorunda bırakılmış. Dolayısıyla, Bütçenin geliri % 100 olması gerekirken bu % 72’de kalmıştır” dedi.

BAŞKAN GÜNAYDIN; “YİNE SÖYLÜYORUM ISBAŞ TÜRKİYE’DE TEKTİR”

Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da, Güntaç’ın bu konuşmasına cevap verdi ve şunları söyledi; “Evet, ben Isbaş fabrikamız konusunda söylediklerimin arkasındayım ve yine söylüyorum ki, bu konuda Türkiye’de tekiz. Fabrikanın karı çok olmayabilir. Neden? Çünkü biz yatırıma yöneldik. Fabrika gelirleri ile yeni fabrika sahaları, arazileri ve arsaları alıyoruz. Ayrıca, üretimde stok yapıyoruz. Ondan dolayı böyledir. Fabrikada sadece 46 kişi çalışıyor diyerek eleştiriyorsunuz. Peki, Ak Parti’nin bile çözemediği işsizlik sorununu bize mi yüklemeye çalışıyorsunuz. Siz, raporu tam olarak anlamamışsınız veya yatırımın ne olduğunu bilmiyorsunuz, bir de konuşuyorsunuz” dedi.

GÜRAKAN; “GÜNTAÇ’IN SÖYLEDİĞİ RAKAM SADECE POMZA SATIŞIMIZI GÖSTEREN RAKAMDIR”

Toplantıda daha sonra sözü, MHP Meclis üyesi olan ve aynı zamanda ISBAŞ Genel Müdürü olan Ömer Tahir Gürakan aldı. Gürakan da konuşmasında; “Sayın Güntaç, siz ya raporu tam olarak okuyup anlamamışsınız, ya da konuları saptırıyorsunuz. O söylediğiniz 53 bin 820 TL’lik gelir fabrikanın tüm gelirleri değil. Sadece Pomza’dan elde ettiğimiz gelirdir. Çünkü biz 4 bin 107 ton pomza satışı yaptık. Kaldı ki, bir fabrikanın büyüklüğü çalıştırdığı kişi ile değil, sağladığı katma değerle ölçülür. Biz, bölgeye hitap eden bir fabrikayız. Onun için Isbaş hakkında yanlış söylemlerde bulunuyorsunuz. Fabrikanın ne kadar kar elde ettiğini söylemek gibi bir yetkim yoktur. O yetki sayın Başkanımızdadır” dedi.

GÜNAYDIN; “BİR ZAMANLAR FABRİKAYI SATANLARA DEĞİL, BİZE HESAP SORUYORSUNUZ”

Başkan Günaydın, tekrar bir konuşma yaparak şunları söyledi; “Bakın size söylüyorum. Bu fabrika bir zamanlar sizin Başkanınız tarafından tamamen satılmıştı.Ama biz geri aldık ve şuanda tıkır tıkır çalışıyor. Oysa siz, şimdi karşımıza geçmiş hesap sormaya kalkıyorsunuz” dedi.

GÜNTAÇ; “BU KONUDA NE BİLİYORSAN SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUN”

Başkan Günaydın’ın bu sözleri üzerine tekrar söz alan Ak Partili Meclis Üyesi Salim Güntaç; “Sayın Başkanı bu konuyu siz 7 yıldır söylüyorsunuz zaten. Bizde o zamanlar size dedik ki, bu konuda ne biliyorsanız ve ne gibi suç varda ortada gidip Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunun. Ancak, siz bunu yapmadınız. Şimdi de, fabrika şöyle satılmıştı, böyle satılmıştı diyorsunuz” dedi.

BAŞKAN RAPORU OYLADI VE TOPLANTIYI KAPATTI

Belediye ve Meclis Başkanı Günaydın daha sonra, söz konusu raporu oylamaya sunduğunu söyledi. Bunun üzerine Ak Partili Meclis Üyesi Salim Güntaç; “Sayın Başkan benim, Ak Parti grubu adına rapor üzerindeki konuşmam daha tamamlanmadı ki. Bu nedenle siz benim konuşmamı tamamlamadan raporu oya sunamazsınız” dedi. Başkan Günaydın da, Güntaç’ın bu konuda yeteri kadar konuştuğunu belirterek, raporu oya sundu ve rapor MHP’lilerin kabul oyu ile meclisten geçti. Başkan Günaydın, oylama sonrası toplantıyı da kapattığını belirterek salondan ayrıldı.

AK PARTİLİLERDEN SERT TEPKİ

Ak Partili meclis üyeleri Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a bu hareketinden dolayı tepki göstererek; “Biz daha rapor hakkında diyeceğimizin tamamını söylememiştik. Başkan, bizim konuşma hakkımızı gaspetti. Konuşma hakkı süremizin tamamını bize tanımayarak raporu oya sundu. Böyle şey olmaz” dediler.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.