isparta-oto-ekspertiz
FARK YARATAN ISPARTALI
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 21.11.2015 12:43
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
ÇOCUK KORUMA EVİ'BDE BÜYÜDÜ TRT O'NUN İÇİN ISPARTA'YA GELDİ
7 yaşında iken Isparta Çocuk Yuvası'nda devlet koruması altına alınan Abdullah Oskay, kendi hikâyesinden yola çıkarak benzer durumdaki çocuk ve gençlerle çalışmalar yapıyor. Amacı; topluma devlet korumasındaki çocuk ve gençlerin de başarılı olabileceğini öğretmek.

TRT Okul Televizyonu'nun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle her perşembe 23.10'da yayınlanan ve yuva ve yetiştirme yurtlarından yetişmiş başarılı insanları konu alan Hayata Tutunanlar Programı'nın ağına Isparta'da girdi. Konu, 7 yaşında iken Isparta Çocuk Yuvası'na getirilen ve devlet korumasında yetiştikten sonra atıldığı hayatında kendisiyle aynı kaderi paylaşanlara hizmet eden Abdullah Oskay'ın hayatı. Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Ispartalı Oskay'ın hayatı için TRT ekibi Isparta'ya geldi.

TRT Okul Televizyonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle hazırladığı Hayata Tutunanlar Programı için Isparta'da çekimler yapıyor. TRT Okul'un programına 'hayata tutunanlar' başlığıyla ekrara taşıyacağı başarı hikayesinin kahramanı ise bir Ispartalı. 7 yaşında iken öksüz kalıp amcası tarafından Isparta Çocuk Yuvası'na getirilen ve büyüme sürecini devlet koruması altında yaşayan Abdullah Oskay, kendi kaderini yaşayan çocuklar ve gençlerin hayatını kolaylaştıran, toplumda farkındalık yaratan çalışmaları nedeniyle 'Hayata Tutananlar' belgeseline konu oluyor. Çekimleri başlayan programın ne zaman yayınlanacağı daha sonra henüz belli değil.
         TRT Okul'un bu çalışması ile fark yaratan bir Ispartalı daha gün yüzüne çıkmış olacak. Edinilen bilgilere göre, devlet korumasında büyüyen Abdullah Oskay, 1994-2001 yılları arasında Isparta Anadolu Lisesi'nde okuduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi'ni kazandı. Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan Oskay, şu anda Ekonomi Bakanlığı'nda dış ticaret uzman yardımcısı olarak çalışıyor.  Devlet korumasında yetişen çocuk ve gençlerin sorunlarını bilen Abdullah Oskay, kendi hikâyesinden yola çıkarak benzer durumdaki çocuk ve gençlerle çalışmalar yaparak, arkadaşlarıyla birlikte 2007 yılında Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği’ni kurdu.

Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği’nde toplumsal duyarlılık ve gönüllülük bilincini artırıcı eğitimlerin verildiği genç sayısı Mart 2015 itibariyle 2.000’e ulaştı. Eğitimlerden faydalanan 30 genç Yurtlu Genç Liderler Akademisi (YUGLA) projesinde yer aldı. 1.200 öğretmen devlet korumasında yetişmiş öğrencilerin eğitimde etiketlenmesi ile mücadele eden “Etiketsiz Eğitim” projesine katılarak devlet korumasındaki çocuk ve gençlerin karşılaştıkları sorunları çözme becerisini edindi. Abdullah Oskay ve arkadaşları 1.000’den fazla gence hakları konusunda danışmanlık yaptı. 300’den fazla toplantıya katılarak 30.000’den fazla kişiye devlet korumasında yetişen gençlerin sorunlarını dile getirdi. Medyada devlet korumasında kalan çocuk ve gençleri ötekileştiren söylemlerle mücadele etti. Devlet korumasında yetişen çocuk ve gençlerle yerelde çalışan onlarca farklı derneğe kurumsallaşma desteği verdi.
Abdullah Oskay arkadaşlarıyla birlikte devlet korumasındaki çocuk ve gençlerin sorunlarını çözmek için elini taşın altına koydu. Binlerce kişi ve kurumun eğitim ve danışmanlık almasını sağladı. Hem kendi hayatında, hem de devlet korumasında yetişen gençlerin hayatında kocaman bir fark yarattı.

Dünyanın en büyük gençlik örgütlerinden JCI tarafından Yılın On Başarılı Genci Yarışması'nda Senato Özel Ödülü'ne layık görülen Oskay, eylül 2014'de de Sabancı Vakfı tarafından yerelde çalışan sivil toplum kuruluşlarına verdiği yeniden yapılan desteği nedeniyle 'Fark yaratan' olarak seçildi. 


Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.