isparta-oto-ekspertiz
ITB İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Istihdamda Milli Seferberlik

ITSO’ da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım başkanlığında, Milli Seferberlik çağrısı konulu toplantı yapıldı.

İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Nejat Güneri, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Sedat Yenidünya Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Özge Songül ve İşkur İç Denetçisi Erdal Demir, Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hüseyin İnceçam, Isparta Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Gürsel Öksüz’ün hazır bulunduğu toplantıya, Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Adar, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkan Vekili, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Ahmet Tural, ilgili daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcileri katıldı.
Müsteşar Yardımcısı Ayrım, 2023 hedefleri doğrultusunda, istihdam teşvikleri, kayıtdışı istihdam, genel sağlık sigortası ve birçok konuda bilgiler verdi.

Toplantıda başkanlar, kurum ve kuruluş temsilcileri ile sendika yöneticileri işçi ve işverenlerin sorunları ve sigorta primleri ile taleplerini, Müsteşar Yardımcısı Ayrım ve Bakanlık temsilcilerine aktardılar.


Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, oturan insanlar ve iç mekan

İstihdam Seferberliği nasıl işleyecek?
İsparta Ticaret Borsası (ITB) Başkanı Ahmet Adar, Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği
hakkında şehir kamuoyuna bilgiler verdi.


SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
1.    İsparta Ticaret Borsasına kayıtlı üyelerimiz, tüm istihdam ve eğitim taleplerini Borsamıza bildirecek.
2.    Borsamız, gelen talepleri İŞKUR il müdürlüklerine iletecek.
3.    İŞKUR tarafından istihdam, eğitim talepleri karşılanacak, pro­gramlar uygulanacak.
4.    Programlar sonucunda hem çalışanlar hem de işverenler teşvikler ve desteklerden yararlanacak.

BU SEFERBERLİK İLE İŞVERENLERE, ÇALIŞANLARA VE
YENİ İŞE BAŞLAYACAKLARA NE GİBİ TEŞVİKLER/DESTEKLER GELİYOR?

-Mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlere İŞKUR tarafından günlük zaruri gider ödenecek, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sig­ortası primleri yatırılacak.
-Çalışırken mesleki eğitim kursu alanların Mesleki Yeterlilik Belgesi almasına yardımcı olunarak işgücünün niteliğinin artması sağlanacak.
-İşbaşı eğitim programlarına katılanlara aylık net asgari ücret düzeyinde İŞKUR tarafından ödeme yapılacak, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri ödenecek.
-İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavına gireceklere sınavda başarılı olmaları durumunda belge masraflarının tamamını ve sınav ücretinin brüt asgari ücretin yarısı kadarını ödeyecek.
-Mesleki eğitim almış birini işe alan işverenin 54 ay süre ile işveren sigorta primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak.
-İşbaşı eğitim programından yararlanan işverene herhangi bir maliyete katlanmadan çalışan sayısının % 30’u kadar katılımcıyı talep etme hakkı verilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” protokolü imzalandı. Bu protokol kap­samında İsparta Ticaret Borsası ve İsparta İŞ-KUR İl Müdürlüğü işbirliği ile “İş Başı Eğitim Programlan” düzenlenecek. Başkan Ahmet Adar’da konu hakkında şu açıklamayı yaptı; “Programın temel amacı; mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırıl- masıdır. Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işv­erenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktır.

AYRICA SEFERBERLİĞİN DİĞER AMAÇLARI İSE ŞÖYLE;
■İşsizlere mesleki eğitim verilerek, meslek edinmelerini sağlamak, •Mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu olan 48 meslek koluna yönelik kurs ve belgelendirme sınavı düzenlemek,
■İşverenlerin stajyer ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak, ■İşverenlere yönelik etkili işveren danışmanlık hizmetleri sunulmasını sağlamak,
■İşgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücü temin edilmesine yardımcı olmak için iş arayanlara yönelik danışmanlık hizmetleri sun­mak,
•ÇSGB, İŞKUR ve TOBB arasında geçmişten bu yana devam eden işbirliğinin kapsamını genişletmek,
BU SEFERBERLİK İLE
-İşgücü piyasasındakilerin nitelik ve tecrübe eksikliğini gidermek üzere mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları düzen­lenecek,
-Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlara yönelik kurs düzenlenecek, -İşverenlerin ihtiyaç duyduğu stajyerlerin temin edilmesi kapsamında liseler, meslek yüksekokulları ve üniversitelerle işbirliği yapılacak, -İşgücü talep eden işverenler Borsamız tarafından tespit edilecek ve İŞKUR kayıtlarından eşleştirme yapılarak istihdam edilmeleri sağlanacak,
-Tüm bu çalışmaların yürütülmesinde Borsamız ile İŞKUR tarafından kullanılacak bilişim sistemi altyapısı oluşturulacak,
-Borsamız nezdinde İŞKUR Hizmet Noktaları kurulacak ve İş ve Meslek Danışmanları görevlendirilecek,
-İşverenlere yönelik etkin işveren danışmanlığı hizmeti sunulacak,
-İş arayanlara ve öğrencilere yönelik bireysel veya toplu olarak iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri verilecek,
-İnsan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesi için İŞKUR ve Borsamız personellerine yönelik nitelik artırıcı eğitim ve seminerler icra edilecek, -Genel ve sektörel işgücü piyasası talep araştırmaları yapılacak, -Borsamız üyelerinin işyerlerine yönelik İŞKUR faaliyetleri hakkında bilgilendirme ve tanıtım faaliyetleri yapılacak,
-Tüm bu çalışmalar kapsamındaki istatistikler derlenecek ve açık­lanacak,


Isparta Haber
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.