isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
11.Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 27.11.2015 16:32
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

11.Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı Açıldı

Isparta Ticaret Borsamız 11.Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarını dün saat 14:00’da Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayında açtı.

Ev sahipliğinde bulunan başta Başkanlarımız Ahmet Adar ve Nuri Selçuk olmak üzere Borsamız meclis üyeleri de hazır bulundu. Katılımın çok yoğun olduğu fuarda Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Bülent Karakuş, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Salih Sarıkaya, daire müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı. Yönetim kurulu başkanımızın açılış konuşmasının ardından sırasıyla Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Salih Sarıkaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Bülent Karakuş, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve Isparta Valisi Vahdettin Özkan konuşmalarını yaptılar.

Vali Vahdettin Özkan ise, gerek kamu kurumlarının gerekse de sivil toplum örgütlerindeki meslek gruplarının ve çiftçilerin el birliği ile tarım alanına yoğunlaşmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. 
Yapımı devam eden Gökkubbe Fuar Alanı’nın Şubat ya da Mart gibi biteceğini aktaran Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, "Hep dile getirdiğimiz bir husus, daha modern ve daha geniş bir fuar alanı. Yapımında sona geldiğimiz fuar alanımız Şubat veya Mart ayı gibi bitecek. Daha erken bitmesi gerekiyordu fakat bir takım zorluklar oldu. Bugün Isparta’ya yeni bir fuar alanının gerekliliğini net bir şekilde görüyoruz. Sadece tarım ve hayvancılık değil, mobilya, kitap ve sanayi fuarlarının olduğu ulusal ve uluslararası fuarların düzenlenmesini istiyoruz. Isparta’da güzel adımlarla ilerlediğimizi düşünüyorum" dedi.
Isparta’nın müthiş bir coğrafyaya sahip olduğunu söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Bülent Karakuş da, "Bu bölge tarım ve hayvancılık açısından müthiş bir potansiyele sahip. Isparta güller diyarı, elma ve kiraz diyarı. Ülkemizde üretilen elmanın 5’te birini, dünyanın en kaliteli kirazını bölgemiz yetiştiriyor. Her türlü yaş meyve ve sebzenin yetiştiği ender yerlerden birisi. Peki bu kadar çalışmanın, emeğin karşılığını ne yazık ki alamıyoruz. Burada iğneyi biraz kendimize batırmamız lazım. çok değerli bir madenin üzerinde oturuyoruz ama farkında değiliz. İnsanlar petrolsüz yaşayabilir ama gıdasız yaşayamaz" açıklamasında bulundu
ITSO Başkan Vekili Salih Sarıkaya ise Türkiye tarımda ne kadar iyi olsa da reformlara her zaman ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Sarıkaya, şunları söyledi: “Tarımsal üretimde verimliliği daha da artırmak için devlet desteği ve teşviklerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. Böylece ülke katma değerine de katkımız daha fazla olacaktır. Cumhuriyetimizin 100.yılı ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu durumda 2023 yılına kadar Türkiye’nin tarımsal üretim değerlerini 150 milyar dolara, ihracat değerini ise 40 milyar dolara çıkarması beklenmektedir. 2023 yılında toplam ihracatımızın yüzde 11,5’ini tarım sektörümüzün gerçekleştirilmesi öngörülmektedir. İnşallah bu sayede tarım sektörümüz dünyada daha üst seviyelere çıkmış olacaktır.” dedi.
Borsa Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Adar ise konuşmalarında şunları kaydetti: “Fuarımızın amacı, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki en son gelişmelerin ve yeniliklerin bu sektörü oluşturan en başta üreticimize, tüccarımıza ve tüm diğer paydaşlarımıza ulaşmasını sağlamaktır. Bu da İlimiz ve bölgemiz tarım ve hayvancılığının gelişimi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Bundan sonra Isparta Ticaret Borsası olarak amacımız fuarımızı daha geniş katılımlı bir ihtisas fuarı düzeyine taşımaktır. Bu yıl son defa Süleyman Demirel Kongre Merkezinde gerçekleştireceğimiz fuarımızı inşallah gelecek sene daha geniş katılım ve farklı içeriklerle Isparta Belediye Başkanımızın da sözüne ve desteklerine dayanarak Gökkubbe Fuar Merkezinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Isparta Ticaret Borsası olarak en büyük hedeflerimizden biri Isparta’nın ürettiği ürünlerin tanıtımını yapmak ve ürünlerimizin dünya çapında yeni pazarlara girmesini sağlamaktır. Tüm paydaşlarımızın da desteğiyle tarımda Isparta markası ve markalarını oluşturmalıyız. Kurulduğumuz 1996’ dan bu yana Isparta’da tarım ekonomisini geliştirmek için çalışıyoruz. Her ortamda ilimizi tanıtmak için çaba gösteriyor; üyelerimizden aldığımız sektörel sorunları ilgili kurum ve bakanlıklar nezdinde çözmek için uğraş veriyoruz. Borsamız ve Isparta Tarım Ticaretinin son 10 yıllık dönemine bakıldığında 2006 yılında 282 olan üye sayımız 2015 yılında 578’e; 2006 yılında 157 milyon TL olan yıllık işlem hacmi 2014 yılı sonunda hedefimizi aşarak 704 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2015 yılsonu hedefimiz 800 milyon TL’dir. Borsamızca kayıt altına alınan Isparta tarım ekonomisi ticari hacmi hızla 1 milyar TL’ye doğru büyümektedir. Ancak halen daha kayıtdışı faaliyet gösteren onlarca firma bulunmaktadır. Kayıtdışı firmalar nedeniyle üreticilerimiz her dönem mağdur edilmekte veya dolandırılmaktadır. Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren tüccarlarımızın Borsamıza kayıtlı olarak faaliyet göstermesi hem vergi indirimlerinden faydalanmalarını sağlayacak hem de kayıtdışı firmaların üretici tarafından tercih edilmesini engelleyerek mağduriyetlerin önüne geçilecektir. Her geçen gün büyüyen tarım ekonomimiz yeni yatırım ve teşviklerin önünü açmaktadır. Son dönemlerde IPARD ve Tarım Bakanlığımızca bölgemize yönelik verilen desteklerle yeni yapılan yatırımlar bunların göstergesidir. Sadece TKDK tarafından onaylanan 162 proje ile yaklaşık 124 milyon TL’lik yatırım ilimize kazandırılmıştır. Bu desteklerle 26 yeni soğukhava deposu yapılarak ilimiz ülkemizdeki en büyük depolama kapasitesine sahip il haline gelmiştir. Bu gelişmeler hem bizim için büyük gurur kaynağı olmakta, hem de ülkemizin 2023 yılı hedefine katkı açısından büyük önem arz etmektedir. Önümüzdeki yıl itibariyle başlayacak olan IPARD 2 destek programı ile de bu rakamın daha da yükseleceğine inanıyoruz. Bu yolda bize destek veren ve açılış töreninde yanımızda olan sizlere teşekkür eder, saygılar sunarız.” dedi.

Konuşmaların ardından fuarın açılışı gerçekleştirildi. Fuar,29 Kasım Pazar günü saat 19:00’a kadar açık kalacak.

ISPARTA TARIM VE HAYVANCILIK FUARI FOTO GALERİ












V

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.