isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Türkiye ile o ülkeler arasında sürpriz anlaşma
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Orta Amerika ülkelerinin güvenlik ve refahı için oluşturulmuş bölgenin en güçlü uluslararası örgütü olan SICA arasında, Türkiye'nin SICA'ya "bölge dışı gözlemci üye" olmasını sağlayan anlaşmayı imzaladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Latin Amerika ülkelerinden Meksika'yı ziyaretinde eşlik eden Çavuşoğlu, buradaki temaslarının ardından Orta Amerika ülkelerinin güvenlik ve refahı için oluşturulmuş bölgenin en güçlü uluslararası örgütü olan Orta Amerika Entegrasyon Sistemi'nin (SICA) zirvesi için Guatemala'ya geçti.

İLK KEZ DÜZENLENDİ

Zirvede, Türkiye'nin Orta Amerika'nın geleceği için masaya oturduğu ve ilk kez düzenlenen Türkiye - SICA Birinci Dışişleri Bakanları Forumu'na katılan Çavuşoğlu, örgütün dönem başkanı Guatemala Dışişleri Bakanı Carlos Raul Morales Moscoso ile birlikte, Türkiye'nin SICA'ya "bölge dışı gözlemci üye" olmasını sağlayan anlaşmayı imzaladı.

Forumda konuşma da yapan Çavuşoğlu, Guatemala'yı ziyaret eden ilk Türk bakanı olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Bu anlaşma, Türkiye'nin bölgenin geleceği ve potansiyeline olan güçlü inancının kanıtı. SICA'da gözlemci olmak, Orta Amerika ülkeleriyle bağlarımızı güçlendirecektir" dedi.

GUATEMALA'YA BÜYÜKELÇİLİK AÇILIYOR

Türkiye'nin Orta Amerika ile ilişkilerinin "coğrafi uzaklıklar ve diplomatik altyapı" nedeniyle uzun zamandır istenen düzeyde olmadığını, ancak son dönemde ilişkilerde önemli mesafeler katedildiğini dile getiren Çavuşoğlu, SICA bölgesinde diplomatik misyonlarının sayısını artırmakta olduklarını, Panama, Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti'nden sonra şimdi de Guatemala'da büyükelçilik açacaklarını bildirdi.

''TÜRKİYE'NİN BÖLGENİN GELECEĞİNE İNANCININ KANITI''

Çavuşoğlu, SICA'da kalıcı gözlemci üye statüsü almaktan duydukları memnuniyeti de dile getirerek, bunun Türkiye'nin bölgenin geleceği ve potansiyeline güçlü inancının kanıtı olduğunu kaydetti.

Türkiye ile SICA ülkelerinin dış politikada benzer hedefleri bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, küçük devletlerin yaşadıkları zorlukların da farkında olduklarına dikkati çekerek, geçen yıl İstanbul'da ilki düzenlenen Türkiye-Karayip Topluluğu (CARICOM) İstişare ve İşbirliği Mekanizması Dışişleri Bakanları toplantısında dile getirilen kaygıları, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında ele alacakları sözünü verdiklerini ve şimdi de bu sözü tutmakta olduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, "SICA'da gözlemci olmak, Orta Amerika ülkeleriyle ikili bağlarımızı güçlendirecektir. Düzenli istişareler yürütmek için ortak işbirliği mekanizmasının kurulmasını arzu ediyoruz. Türkiye ve SICA birçok alanda işbirliği yapabilir. Ekonomi, sosyal gelişmeler, felaket yönetimi, bölgesel güvenlik ve eğitim alanları önemli potansiyeller taşıyor" diye konuştu.

''SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI, TİCARİ ENTEGRASYONU ARTIRACAK''

Türkiye ile SICA ülkeleri arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi gerektiğini de dile getiren Çavuşoğlu, "Serbest ticaret anlaşmaları yapmak, ticari entegrasyonun artmasına imkan sağlayacak. Belki coğrafyalarımız bizleri birbirimizden ayırabilir ama ortak çıkarlarımız ve amaçlarımız bizi birbirimize yaklaştıracak. Burada bana gösterilen sıcak evsahipliği de benzerliklerimizin farklılıklarımızdan daha fazla olduğunu gösteriyor. Ben de buna, gelecek yıl Türkiye'de düzenlenmesini beklediğimiz ikinci Türkiye - SICA Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ev sahipliğimizle karşılık vermeyi arzuluyorum" diye konuştu.

ZİRVEDE 4 ÜLKEYLE ANLAŞMALAR İMZALANDI

Çavuşoğlu, zirvede, Guatemala Dışişleri Bakanı Moscoso'nun yanı sıra Panama, El Salvador ve Honduras Dışişleri bakanları ile Nikaragua Ticaret bakanıyla da bir araya geldi.

Çavuşoğlu, ayrıca, Nikaragua ile Ticaret ve Ekonomik İşbirliği ile Hava Ulaştırma Anlaşması, Honduras ile Ticaret ve Ekonomi Anlaşması, Guatemala ve Panama'yla da Diplomasi Akademileri arasında İşbirliğini öngören mutabakat metnini imzaladı.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.