isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
EHLİYETTE DEVRİM HERŞEY DEĞİŞİYOR !
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
 Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, 10 Ocak'tan sonra alınacak sürücü belgelerinin stajyer ehliyet statüsünde olacağını belirterek, "Yılbaşından sonra kurs ücretlerinde taban fiyat uygulamasına geçilecek. Ayrıca büyük sınıf ehliyetlere de direkt başvurulmayacak" dedi.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek. Yeni yönetmeliğe göre ehliyet alacaklara deneyim şartı geliyor. Buna göre, otobüs gibi büyük taşıt ehliyetlerine direkt müracaat yapılamayacak, önce B sınıfı ehliyet alınacak ardından E sınıfı için tekrar sınav şartı getirilecek. Ayrıca kurs ücretlerinde de illerde taban fiyat uygulaması yapılacak. Isparta Özel Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mehmet Emin Çelik, kurs ücretleri ve büyük sınıf ehliyet başvurulan için vatandaşı uyararak, "8 Aralık'a kadar ki başvurularda eski uygulama geçerli olacak" dedi.

2 OCAKTAN SONRA ALINACAK SÜRÜCÜ BELGELERİ STAJYER OLACAK

Yeni Yönetmelik hakkında detaylı bilgi veren Mehmet Emin Çelik, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer ehliyet döneminin başlayacağını duyurdu. Çelik, "Şuanda hâlihazırda sertifikası kurslarda bulunan kursiyerlerde dahil, 1 Ocak'tan itibaren ilk kez sürücü ehliyeti alan herkes stajyer sürücü olacak. Örneğin kursiyer Aralık dönemine kayıt oldu ama ehliyetini Mart'ta alacak, bu kursiyerde stajyer. Ya da bu yıl Mayıs ayında direksiyon sınavına girdi, sertifikasını hak etti ama gidip ehliyete dönüştürmedi, 2 Ocak'ta gitti ehliyete dönüştürdü, o da stajyer olacak" dedi.

2 YIL BOYUNCA BU HATALARI YAPARLARSA EHLİYETLERİ İPTAL OLACAK

Stajyer sürücülerin ehliyetlerinin hangi durumlarda iptal olacağı konusunda da açıklama yapan Çelik, "2 yıl boyunca kırmızı ışık ihlali yaparsa, 3 kez hız ihlali yaparsa, 3 sefer yaya geçitlerine yayalara ya da öğrencilere yol vermezse, 2 yıl içerisinde 75 ceza puanını doldurursa, bir kez 0.20 promilin üzerinde alkollü araç sürdüğü tespit edilirse direkt ehliyeti iptal ediliyor. İptal edildikten sonra psikoteknik tedaviye gidiyor, psikiyatri doktorundan rapor alıyor, o belgelerle tekrar sürücü kursuna gelerek, sıfırdan kursa gelerek yeniden ehliyet alıyor. Bu sistem Avrupa'da uygulanıyor" şeklinde konuştu.

TRAFİK ADABI DERSİ GELİYOR 

Öte yandan karayollarında trafik kazalarının yüzde 98'sinin insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Çelik, "Bunların yüzde 92'si sürücü kaynaklı. Değişikliklerdeki amaç sürücüden kaynaklanan kazaları azaltmak. Zaten 1 Ocak'tan itibaren kurslarda Trafik Adabı diye bir ders başlıyor. 4 saat uygulanacak. Sınavda 6 soru çıkacak. Biz trafikte çok agresifız, birbirimize saygı göstermiyoruz. Hepimiz o demir yığınının içine oturunca bütün yollar bizim, yayalar bana yol versin, ışıkta polis, mobese varsa dururum, yoksa geçerim tarzında araç kullanıyoruz. Trafik Adabı dersinin amacı empati kurulmasını sağlamak. Bir adam yola çıkmış, niye çıktı acaba? Bunun yerine ben çıksaydım ne olurdu? Tepki verirken bunu düşün diyor. Burada empati kur, sen olsaydın adam sana tepki gösterseydin ne olurdu diye düşünmeye sevk ediyor.

DİREKT E SINIFI EHLİYET ALINAMAYCAK

Diğer taraftan Trafik Kanunu'ndaki değişiklikle 1 Ocak 2016'dan sonra ehliyet sınıflarına da yeni düzenleme geleceğini ifade eden Mehmet Emin Çelik, 17 sınıf sürücü belgesi olacağını bildirdi. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Deneyim şartı aranacak artık. Örneğin şuanda direkt E sınıfı ehliyet almaya gelen kursiyerleri kayıt edebiliyoruz. Ama 1 Ocak'tan sonra direkt E ehliyeti, TIR ehliyeti almak yok. Direkt A2 alıp tüm motosikletleri kullanabilecek bir ehliyet yok. kademe kademe gidecek şimdi. Önce B sınıfı alacak bununla 5 yıl araç kullanacak, ardından bir üstünü alacak
ve daha sonra E sınıfı alabilecek.

8 ARALIK'A KADAR BAŞVURANLAR ESKİ UYGULAMADAN YARARLANACAK

8 Aralık'a kadar kayıt yapan kursiyerler tamamen stajyer olacaklar ama B sınıfı alan kursiyer otomobil, kamyonet ve minibüs kullanabiliyor. Yılbaşından sonra B sınıfı alan kamyonet kullanamayacak. Onun için bir daha ehliyet alması gerekecek. Onun için E sınıfı ehliyet alayım diyorsa bu dönem son. Motosiklette de önce 125cc'ye kadar olan ehliyet verilecek. Bununla 2 yıl deneyim kazanacaksın sonra 125cc üzeri ehliyet alacaksın. ATV'nin ehliyeti faıklı oldu. şuanda A2 alanlar 3 tekerli ve 4 tekerli motosikletleri kullanabiliyor. Yılbaşından sonra onun için B1 sınıfı ehliyeti alacak. Elektrikli bisikletlere M sınıfı ehliyet geliyor.

KURS FİYATLARINDA TABAN FİYAT UYGULAMASI OLACAK

Diğer bir değişiklik ise 1 Ocak'tan sonra taban fiyat uygulaması başlayacak. Taban fiyatta bakanlığın öngörüsü her dönem fiyat uygulamasıyla uğraşmayalım, asgari ücretle endeksleyelim diye bir düşüncesi var. örneğin asgari ücret ne kadarsa kurs fiyatının da en düşüğü asgari ücret olacak, asgari ücretin altında fiyat verilemeyecek, illerde komisyonlarda kurulacak. Bu komisyonlar denetim yapacak. Şuanda Isparta’da 500-800 arası kurs fiyatları var. örneğin fiyat 1000 TL diyecekler. Onun altında kayıt yapamazsın, yapan kurumlara da ilkinde yüklü idari para cezası, ikincisinde geçici kurum kapatma, üçüncüsünde de ruhsatım iptal etmeyi planlıyorlar.

5 YIL İÇİNDE TÜM SÜRÜCÜ BELGELERİ YENİLENECEK

1 Ocak 2016'dan itibaren 5 yıl içerisinde tüm sürücü belgeleri değiştirilecek. Sağlık raporuyla birlikte Emniyete gidecekler ve yeni ehliyet başvurusu yapacaklar. Ehliyetler Ankara'dan gelecek. 182 dünya ülkesinde geçerli ehliyet basılacak. 5 yılın sonunda ağır vasıta ehliyetleri E, C ve D sınıfı 5 yılda bir diğer B, A2 sınıfında olanlar 10 yılda bir değiştirilecek "
 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.