isparta-oto-ekspertiz
CHP'li Kart'tan AK Parti'yle ilgili şok iddia
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Ömer Süt’ün haberi

Başkanlık sisteminin tartışıldığı şu günlerde 13 yıldır TBMM Anayasa Komisyonu’nda üyelik görevini sürdüren ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda CHP’yi temsil eden en önemli isimlerden olan Atilla Kart, başkanlık sistemiyle ilgili olarak AK Parti ve dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ağır ithamlarda bulundu.

KART: AK PARTİ HALKI KANDIRIYOR

Başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini ancak AK Parti’nin getirmek istediği Başkanlık modelinin kamuoyuna yanlış tanıtıldığını iddia eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’a göre AK Parti kamuoyunu ve seçmenini açık bir şekilde kandırıyor. AK Partili yöneticilerin kesinlikle bir algı operasyonu içerisinde olduğunu vurgulayan Kart, AK Parti’nin getirmek istediği başkanlık modelinde başkanın yasamayı feshetme yetkisiyle birlikte, kanun yapma ve vali, büyükelçi ile bürokrasiyi atama’ gibi yetkilerinin başkana verildiğini belirterek AK Parti’nin asıl hedefinin bu olduğunu söyledi.

AK PARTİ’YE KENAN EVREN SUÇLAMASI

Atilla Kart’ın AK Parti’yi suçlayan sözleri bununla da sınırlı değildi. Çünkü Kart’a göre AK Parti, Kenan Evren’in 12 Eylül 1980’de tamamlayamadığını tamamlamak; başaramadığını başarmak istiyor.

“ERDOĞAN UĞRUNA CUMHURİYET KAZANIMLARININ İÇİ BOŞALTILIYOR”

Türkiye’de konuşulan ve tartışılanın başkanlık sistemi olmadığını savunan CHP’li Kart, bu tartışmaların tek adamlık ve dikta yapılanmasının meşrulaştırmak adına yapıldığını ileri sürdü. Her şeye rağmen Türkiye’deki demokrasi anlayışının kötü olmadığını, Cumhuriyet’ten beri elde edilen kazanımların Sayın Recep Tayyip Erdoğan uğruna, içinin boşaltılmak istendiğini belirten Kart, kişisel çıkarlar uğruna sistemin kilitlenmeye çalışıldığını, bunun da kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.

“PARLAMENTER SİSTEMİN AKSAYAN YÖNLERİ VAR”

Kart, içinde bulunduğumuz yasama döneminde AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin yer aldığını Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda müzakere anlamında önemli işler başladık. Parlamenter sistemde çoğunluğu elinde bulunduran iktidarın yasamayı etki altına aldığı, çoğu zaman Meclis’i kilitlediği noktasında diğer partilerle birlikte CHP ve AK Parti anlaşmıştı. 150 yıllık geçmişi olan parlamenter sistemin aksayan yönleri olduğunu biz de kabul ediyoruz. Cumhuriyetin kazanımlarını demokrasiyle zenginleştiremedik. Bunu hiçbir komplekse kapılmadan söylememiz gerekiyor. AK Parti iktidarı askıda beklettiği Başkanlık Sistemi taslağını, 3 partinin itiraz etmesine rağmen, bize dayatmaya çalıştılar, dedi.

KART: EĞER HDP BARAJI GEÇEMEZSE…

Türkiye’nin, Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel hırsı adına yapılacak düzenlemeler sebebiyle gittikçe kötüye gittiğinin altını çizen Kart, sözlerine şöyle devam etti:

“AK Parti, milli irade hırsızlığı yapıyor. Kürt sorununun önündeki temel problem, seçimlerdeki baraj sorunudur. Eğer doğu ve güneydoğuda yaşayan vatandaşlarımız seçim barajı olmasa, çoğulcu bir şekilde seçimlere katılacak ve tek partiye mahkum edilmeyecek. Bundan daha güzel bir demokratikleşme örneği olabilir mi? Allah korusun, eğer HDP Haziran seçimlerinde barajı geçemezse, Türkiye’nin halini düşünmek istemiyorum. Telafisi olmayan gelişmeler olabilir. CHP’li olarak HDP’nin parlamentoda temsil edilmesi gerektiğini savunuyorum. Ama Cumhurbaşkanı ile AK Parti’nin demokratikleşme ve toplumsal barışı görmezlikten gelerek, nasıl haksız kazanç elde ederimin derdine düştü. AK Partili yöneticilerin kişisel çıkarı uğruna toplumsal barışı heba ediyoruz. Bunların hesabını veremeyen bir iktidar partisinin parlamenter sistemin aksaklıktan bahsetmeleri çok anlamsız.”

“AK PARTİ DEVLETİ YÖNETME DEĞİL, ELE GEÇİRME DERİNDE”

Türkiye’nin toplumsal barış ve ülke bütünlüğü konusunda Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar kritik bir süreçten geçtiğini ifade eden CHP’li Kart, AK Partililerin özellikle dile getirdiği ‘Başkanlık Sistemiyle birlikte Türkiye’ye istikrarın gelecek’ sözünün boş olduğunu, sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel anlamda neden istikrar getiremediği konusunda AK Parti iktidarının kendisine sorması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’deki mevcut sorunlardan 13 yıldır iktidar olan AK Parti’nin sorumlu olduğunu sözlerine ekleyen Kart, AK Parti’nin devleti iyi bir biçimde yöneteyim derdinde olmadığını, devleti ele geçirme derdinde olduğunu iddia etti.

KART: ERDOĞAN’IN SÖYLEMLERİNİ DUYDUĞUMDA DEHŞETE KAPILIYORUM

Türkiye’de herhangi bir parti, seçimlerde milletten güç aldıktan sonra başkanlık sisteminin tartılması gerektiğini ve bunun bir tabu olmaktan çıkartılmasının şart olduğunu söyleyen Kart, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemlerini duyduğumda dehşete kapılıyorum, dedi. Erdoğan’ın yargı ve hukuk kavramını kabul etmediğini iddia eden Kart, AK Parti’nin getirdiği başkanlık sistemi modeli teklifinde de başkanın Meclis’i feshetme yetkisinin olduğunu, vali ve büyükelçi atamasında son sözün başkanda olması gerektiğini  ve en önemlisi ise AK Parti’nin başkanlık modeline göre başkan, kanun yapma yetkisine sahip, açıklamasında bulundu. CHP’li Kart konuyla ilgili olarak sözlerine şöyle devam etti:

“AK PARTİ ORTA ASYA TİPİ BİR REJİM İSTİYOR”

“Yargı ve hukuku yok sayıyorsun. Böylelikle yasama ve yargıyı kendi kontrolü altında alıyorsun. Geriye bir şey kalmıyor ki… AK Parti’nin getirmek istediğini net bir şekilde ifade ediyorum: Yapılmak istenilen Kenan Evren’in 12 Eylül 1980’de tamamlayamadığını tamamlamak; başaramadığını başarmaktır. AK Parti Orta Asya tipi bir rejim oluşturmak istiyor. Parlamento ya da Meclis şekilden ibaret olacak. Yargı, başkanın egemenliği altındadır. Mesela ABD Başkanlık Modeli’nde bir büyükelçinin ya da bir valinin atanması için senatonun izni gerekiyor ama AK Partinin modelinde bu başkanın elinde olacak.”

"AK PARTİ TUTARLI VE SAMİMİ DEĞİL, CİDDİYETTEN UZAK"

Böyle bir tablo karşısında AK Parti’nin oyununa gelerek ne kendisinin ne de CHP’nin başkanlık sistemini tartışmayı doğru bulmadığını dile getiren Kart, AK Parti’nin bu tartışmalarda samimi ve tutarlı olmadığını ve ciddiyetten uzak olduğunu son söz olarak söyledi.

omer.sut@haber7.com

Haber7

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.