isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
ISPARTA'DA 10 BİN AİLENİN GEÇİM KAYNAĞI
ISPARTA
G.Tarihi: 02.06.2017 11:14
1
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

10 Bin Ailenin Ekmek Kapısı

 

4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram gül yağı elde ediliyor… Gül yağının kilogram fiyatı ortalama 7 bin 500 Euro… 25 bin dönümde gül üretimi yapılan Isparta’da 10 bin aile gülden ekmek yiyor. Gül hem tarımsal faaliyet hem de turizm faaliyeti olarak dünyanın dikkatini çeken bir sektör. 

 

Isparta’da ‘Rosa Damascena’ adlı gül türünden elde edilen gülyağının kozmetik sektöründeki değeri oldukça dikkat çekici. Gündoğumu toplanan gül çiçeği kazanlarda kaynatılarak yağ, su ve konkret elde ediliyor. Gül yağının dünya piyasasındaki değeri ise 7 bin 500 Euro… Ancak, 1 kilogram gül yağı elde etmek için 4 ton gül çiçeğine ihtiyacınız var.

Isparta deyim yerindeyse ekmeğini gülden çıkarıyor. Yaklaşık 25 bin dönümde gül üretimi yapılan Isparta’da 10 bin aile gülden ekmek yiyor.

Ölmeden önce yapılacak 100 şeyden biri arasında sayılan Gül Toplamak, kentin turizm gelirlerini de olumlu yönde etkiliyor. Özellikle Güneykent’e dünyanın bir çok noktasından turist sabahın erken saatlerinde kalkarak gül toplamak için geliyor. Yerli turistlerin de güle olan ilgisi her geçen gün artarak devam ediyor.

Düzenlenen turlarla Isparta’ya gül toplamaya gelen turistler, önce gün doğmadan gül bahçelerinde gül çiçeği topluyor. Ardından yine gül bahçelerinde ya da köy evlerinde güzel bir köy kahvaltısı yapıyor. Bazı konuklar ise kendi topladıkları gülle reçel yapmanın keyfini yaşıyor.

Gülün sağlıktaki yeri de yadsınamayacak ölçüde önemli. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Deontoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ayten Altıntaş, “Osmanlı hekimlerinin tıp kitaplarında yer alan tedavilerde, özellikle gül macunu, gülbeşeker, gül şurubu ve gül şerbetinin mide, karaciğer rahatsızlıklarında tavsiye edildiğini görüyoruz. Gül ve şekerle değişik formüllerde hazırlanan bu ilaçların mideyi güçlendirdiği, hazımsızlıkta çare olduğu bilgileri bütün hekimler tarafından kabul edilmiştir. Gülün zeytinyağı, susam yağı içinde bekletilmesi ile hazırlanan “gül iksiri” ise bütün deri hastalıklarında , özellikle kaşıntı , kabarcık, sivilceler de ayrıca ağrı ve sızılarda tavsiye ediliyordu” ifadelerine kitabında yer verdi.

Gülbirlik Hasat Sezonunu Açtı







Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi

Yorumlar1
Onay Bekleyenler1
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.