isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Isparta Haber: ​Nasreddin Hoca SDÜ’de Anıldı
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Nasreddin Hoca SDÜ’de Anıldı
Konya Akşehir Belediyesince düzenlenen "Nasreddin Hoca Anma Günleri", Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Yazar Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Yazar Mustafa Özçelik’in katılımıyla üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.





Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programın açış konuşmasını yapan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Nasreddin Hoca adına düzenlenen etkinlikler hakkında bilgi verdi. Dr. Akkaya, amaçlarının Nasreddin Hoca’yı gelecek nesillere daha iyi aktarmak olduğunu söyledi.



Etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları heyecanı ifade eden Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Tabur, “Bilge Nasreddin hakkında bize anlatılan, aktarılan, duyduklarımızın bazıları doğru, bazıları ise yanlış. Bu program sayesinde bize aktarılan yanlış bilgilerin doğrularını öğrenme imkanı bulacağız.” dedi.



“Klasik Türk Edebiyatında Nasreddin Hoca” konusunu ele alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Nasreddin Hocanın “veli zat”, “salik-hak”, “Hace-i devr ü zaman”, “gülistanın gülü”, “tatlı gülüşlere sebep olan” olarak kültürümüzde yer aldığını söyledi. Türk kültürünün bilgesi ve güldürü ustası Nasreddin Hoca’nın Müslüman Türk halkının mizah sembolü olduğunu belirten Prof. Dr. Kırbıyık, “Nasreddin Hoca zeki, kıvrak zekalı ve vatanseverdir. Onun edebiyatı edep üzerinedir.” dedi.





 “Bir Din Adamı Olarak Nasreddin Hoca’nın Portresi” başlıklı konuşmasında Yazar Mustafa Özçelik ise “Büyük insanlar, bir toprağı, coğrafyayı vatan; halkı ise millet yapandır. Nasreddin Hoca, ülkemizde tanınan en ünlü şahsiyettir. Nasreddin Hoca’yı birleştirici, bütünleştirici olarak tanımak nesilden nesile aktarmak bizim görevimiz.” diye konuştu. “Fıkra imalatçısı” bir komedyen şeklinde anlatılan Nasreddin Hocanın tüm dünyada önemli yeri olduğunu belirten Özçelik şunları kaydetti: “Nasreddin Hocanın felsefi, psikolojik, eğitimci, sosyolojik yönleri var. İnsan fıtratını bu kadar derinlikli bilmeseydi bu kadar güzel fıkraları olmazdı. Peygamber Efendimizin ‘Tebessüm, sadakadır’ hadisi onda tecelli etmiştir. Dindarlık asıl suratlılığa hoş bakmıyor. O, ilmi ile amil, dürüst, kibir elbisesi giymeyen tevazu abidesi bir şahsiyettir. Din ve tasavvuftaki istismara, hurafelere ve ezberciliğe karşı çıkmıştır.”



Ömrünü Nasreddin Hoca’yı araştırmaya adadığının altını çizen Yazar Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Nasreddin Hoca Hakkında Yanlış Bilinenler ve Yeni Bilgiler” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. 1200’lü yıllarda yaşayan Nasreddin Hocaya atfedilen yüzlerce fıkra olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sakaoğlu,  pek çok fıkranın onun kişiliği ile bağdaşmadığını; dini, milli ve ahlaki değerlerine ters düşen fıkraların ona mal edilerek onun karalanmaya çalışıldığını söyledi.




 
 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.