isparta-oto-ekspertiz
ISPARTALI KADIN ÇİFTÇİLER  TARIMSAL YENİLİKLERLE BULUŞUYOR
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 03.12.2015 01:05
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Kadın çiftçiler tarımsal yeniliklerle buluşuyor


“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi” kapsamında İl Müdürlüğümüz ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Lavanta yetiştiriciliği eğitimleri düzenlenmeye başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyon ve desteği ile başlatılan “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi” kapsamında İl Müdürlüğümüz ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen program çerçevesinde lavanta eğitimlerine, lavanta konusunda yüksek bir potansiyele sahip olan Sütçüler İlçesinden başlandı.

Kaliteli ve verimli üretim için, tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler aracılığıyla yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulmasının amaçlandığı projede, Sütçüler İlçesinin değişik köylerinde 51kadın çiftçi yapılan eğitimlere iştirak etmiştir. Kadın çiftçilere lavanta yetiştiriciliğinin avantajları, dikim, sulama, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hasat, kurutma, sıyırma gibi konularda Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan ASLANCAN tarafından bilgiler verildi.

Lavanta yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ile Isparta İli içerisinde dar gelirli, kısıtlı imkânlara sahip kadın çiftçilerin, gelir seviyelerinde artış olacaktır. Üretilen ürünün tamamına yakını ihraç edilen, ekolojik açıdan son derece uygun olmasına rağmen tarımı fazla yapılmayan lavanta bitkisinin üretimini arttırarak ülke ekonomisine katkı sağlanması planlanmaktadır. Ayrıca çok önemli bir balözü bitkisi olmasından dolayı yöre balcılığının gelişmesine de katkı sağlanacaktır. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından kurulacak demonstrasyonlar ve hazırlanan projelerle kozmetik sektörü dışında, alternatif tıpta, hediyelik eşya ve temizlik sektöründe de yoğun olarak kullanılan lavanta bitkisi tanıtılmış ve yaygınlaştırılmış olacaktır.

Bakanlığımızın “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kapsamında kadın çiftçilerimizin lavanta konusundaki eğitim çalışmaları Isparta merkez köyleri ile Aksu ilçemizde İl Müdürlüğümüz koordinasyonuyla sürdürülecektir.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.