isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
ISPARTA HABER : SAV'DAKİ KOKUYA SON!
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 11.12.2015 10:53
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

SAV'DAKİ KOKUYA ÖNEMLİ ADIM

Isparta'da birçok sorunun çözümünde medyanın etkisi bir kez daha ortaya çıktı. Akdeniz Gazetesi'nin Isparta'nın Sav girişinde yaşadığı çağ dışı kötü koku sorununun çözümlenmesine yönelik ısrarlı manşetleri ilgili kurumları harekete geçirdi. Sav yolundaki kötü kokuya neden olan Isparta Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi, Sav Belediyesi atıkları ve Deri OSB'den çıkan atıkların açıktan akma problemi kapalı sistem yatırımla çözümlenebilecek. Başta Valilik olmak üzere Isparta Belediyesi, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Sav Belediyesi'ni ilgilendiren bu yatırım için ilk iyi niyetli adım atıldı. Belediye, DSİ'nin söz konusu yatırım için şart koştuğu geri ödeme şartlı protokol metni için çalışma başlattı.

Isparta Belediye Başkanlığı, 1.etabı Aybatılı döneminde, 2.etabı Günaydın döneminde yapılan Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesini artıracak ve ileri aşama arıtma sağlayacak 3.etap yatırım ile kokuya neden olan atık suları açıktan götüren kanalın kapalı sisteme dönüştürülmesi için DSİ ile protokol yapacak. Protokolün yapılabilmesi için Belediye Meclisi'nden Belediye Başkanlık makamına yetki isteniyor. Meclisin bugünkü oturumunda bu yetkiyi vermesi bekleniyor. Isparta'nın medeniyet sorununa çözüm bulma noktasındaki iyi neyitle adımla ilgili yetki talebi istenirken gündem maddesinde şu bilgilendirme yapıldı:

 "Belediyemiz ve DSİ Genel Müdürlüğü arasında yapılacak protokol ile Belediyemiz adına DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılması veya yaptırılması ve Karacaören Barajı havzası içinde bulunan il, ilçe ve beldelerin oluşturacağı birlik içerisindeki hisse oranında DSİ'nce yapılacak yatırımların geri ödeme oranlarının belirlenmesi için yapılacak protokolleri imzalamak üzere Beldeye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi."

Meclisten yetki alındıktan sonra Belediye Başkanlığı ile o bölgede atık çıkaran kurum, kuruluş ve belediyelerin katılımıyla kötü koku sorununu kökten çözecek yatırımlar için görüşmelerin başlaması bekleniyor. Özellikle artık yetersiz kalan Isparta Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesinin artırılması, ileri derece atık arıtma sistemlerinin kurulmasıni içeren 15 milyon TL'lik yatırımın bu protokol kapsamında hayata geçirilmesi bekleniyor. En önemlisi de hem Belediye arıtması, hem DOSB atıkları hem de Sav Kasabası atıklarının bırakıldığı ve Karacaören'e kadar açıktan giden kanalın kapalı hatta dönüştürülmesi bu protokolün içinde bulunacak. Bu yatırımla birlikte Isparta'nın kötü koku sorununun çözümlenmesi bekleniyor.

İŞTE O MANŞETLER
3 Ağustos 2015: Isparta'nın medeniyet sorunu
Isparta'ya gelenleri Sav girişinde geldiğine pişman eden kötü kokunun 4 kaynağı var: Deri OSB sanayi atıkları, Isparta şehir arıtması,
ıslah isteyen DSİ dranaj kanalları ile Sav Kasabası'nın atıkları.

4 Ağustos 2015: YAKIŞMIYOR
Akdeniz, Isparta'nın medeniyet sorununu işlemeye devam ediyor. Sav bölgesinde Isparta'ya gelenlere 'hiç de hoş gelmedik' dedirten kötü kokunun en önemli sebeplerinden birisi de DSİ'nin sorumluluk alanındaki dereler...

ISLAH VE KAPALI SİSTEM
DSİ'nin sorumluluk sahasındaki derelerin ıslahını gerçekleştirirken açıktan akan Isparta şehir arıtması ve Deri OSB sanayi atıklarının da kapalı sisteme alacak yatırımın yapılabileceği belirtiliyor. 18 Ağustos 2015: Koskoca Isparta'da bu projeyi yapacak.

KİMSE YOK MU?
Isparta girişindeki kotu koku sorurunu kokten cozecek formul aslında belli. Acıktan akan şehir atıkları ve sanayi atıklarını kapalı sisteme donuşturmek. Projemaliyeti sadece 5 milyon TL.
26 Ekim 2015: Çevre ayıbının, insan sağlığının maliyeti mi olur
Belediye, 1.etabı Aybatılı, 2.etabı Günaydın döneminde yapılan Atık Su Arıtma Tesisi'nde
daha ileri ve daha fazla kapasiteli arıtma için 3.etapta 15milyon TL'lik yatırımyapacak.

BELEDİYENİNGÜCÜ
BU YATIRIMA YETİYOR

Isparta Belediyesi, Karacaören Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Planı kapsamında atık su arıtma tesisinde ileri biyolojik arıtma teknikleri ve sistemleri ile kapasite artışını sağlayacak 3.etap yatırım için harekete geçti. Bölgedeki koku probleminin çözümü için gerekli olan kapalı kollektör hattı yatırımının ise DSİ BölgeMüdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi istendi.

YAPILACAK MALİYETİN
GERİ ÖDEMESİ İSTENİYOR

DSİ'nin bu talebe verdiği cevap oldukça ilginç. "Belediyeler,DSİGenel Müdürlüğü tarafından yapılacak işler çin sarfedilecekmevlağın tamamını boşlanırlar hükmü yer almaktadır.Kanun hükmüne göre 30 yıl geri ödemeli olarak taksitlendirebiliriz.Yapılacak harcamanın geri ödeme koşullarının kabul edileceğine dairMeclis kararıyla birlikte düzenlenecek.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.