isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
ISPARTA EMNİYET MÜDÜRÜ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 17.01.2016 09:24
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

İl Emniyet Müdürü Halil Altan; Terör, fuhuş, alkollü araç kullanmak, sürücü belgesiz araç kullanmak ve bariz şekilde birisinin hayatını tehlikeye sokmaya karşı asla müsamaha göstermeyeceklerini açıkladı. Altan ayrıca 2015 yılında toplam suçlarda yüzde 94 aydınlatma başarısı elde edildiğini de bildirdi.

İl Emniyet Müdürü Halil Altan, dün basın mensuplarıyla bir araya gelerek hem geride bıraktığımız 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı hem de 2015 yılındaki emniyet faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Düzenlenen toplantıya; Gazete ve haber sitesi sahipleriyle, basın çalışanları katıldı.

HERKESİN MERAK ETTİĞİ FUHUŞ VE TERÖR OLAYLARINA İLİŞKİN BİLGİ VERDİ

Kahvaltıyla başlayan programa İl emniyet Müdürlüğü’nün 2015 yılı faaliyetlerini içeren slayt gösterisiyle devam edildi. Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Emniyet Müdürü Altan, son dönemde artan fuhuş olayları ve yine ülke gündeminde olan terör olaylarına ilişkin açıklamada bulundu.

FUHUŞ ARTMADI MÜCADELEMİZ ARTTI

İstatistiklere bakıldığında fuhuşta bir artmanın olmadığını ancak mücadelede bir artışın yaşandığına dikkat çeken Altan, ayrıca kırmızı çizgilerini de söyledi. Altan, ‘’Bu bizim konuya karşı hassasiyetimizi gösteriyor. Nasıl ki trafikte alkollü araç kullananlara dönük müsamahamız söz konusu değilse, sürücü belgesi olmayan ve bariz şekilde vatandaşımızın hayatını tehlikeye sokacak trafik ihlallerinde müsamaha göstermiyorsak fuhuş konusunda da müsamahamız yok! Diğer bazı hususlarda ilk etapta uyarıda bulunabiliyoruz. Örneğin sigortası yapılmamış bir araç görüldüğünde tabi ki cezai müeyyidesi var. Ama biz diyoruz ki sigortanı yaptır bu cezayı yeme diyoruz. Bunda inisiyatif kullanıyoruz. Sonra bakıyoruz ki sigortasını yaptırmış. Kısaca fuhuş olaylarında da hassasiyetimiz üst seviyede. Yine Sayın Valimizin de bize emir ve hassasiyeti bize en üst seviyede. Genel manada hükümetin ve devletin hassasiyeti de ortada. İlimizdeki vatandaşların da hassasiyeti en az bizim kadar olduğu için bu konuya dikkat ediyoruz ve en küçük bir ihbarı sonuna kadar takip edip değerlendiriyoruz. Buradaki artış, mücadelemizdeki artıştır. Farklı bir şekilde algılanmamasını istirham ediyorum’’ dedi.

ISPARTA TERÖRE GEÇİT VERMEYECEK BİR YAPIYA SAHİP

Öte yandan terör konusunda Isparta’nın durumundan bahseden Altan, ‘’Isparta, saf çocuğu masum Anadolu’nun… Ispartamız kendi özünde terör olaylarına geçit vermeyecek düzeyde hassas bir şehrimiz. Milliyetçi, muhafazakâr, kendi öz değerlerine bağlı bir şehrimiz. Terör olaylarına asla geçit vermeyecek bir insan yapısına sahip. Fakat 80 bin öğrencimiz var malum. Bu öğrencilerimizin büyük bir kısmı dışarıdan geliyor, yani farklı illerden. Tabi elimizden geldiği kadar bu öğrencilerin aydınlatılmasını sağlıyoruz, uyarıyoruz. Ama bu çalışmaların dışında kalma gayretinde olanlar maalesef örgütlerin tuzağına düşme, onların propagandasına kanma durumuna düşüyor. Oradan kaynaklanan bazı durumlar var. Onların da sayısı belli ve takibimizde. Her an için tepelerindeyiz. İnşallah onlara bu fırsatı vermeyeceğiz. Bu konuda da ciddi kararlılığımız var’’ diye konuştu.

VATANDAŞININ DESTEĞİNİ ALMAYAN BİR

TEŞKİLATIN BAŞARILI OLMASI DÜŞÜNÜLEMEZ

Kahvaltı sonrası geçilen ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün 2015 yılındaki faaliyetlerini kapsayan slayt gösteri öncesi açıklamada bulunan Altan, ‘’Güvenlik; olmadığı zaman dikkat çeken bir olgudur. Yani güvenlik sağlıklı bir şekilde devam ettiği zaman kimsenin dikkatini çekmez. Fakat güvenlik olgusunun var olduğunu doğru bir şekilde ortaya koyma görevi malum basınımızın görevidir. Bu açıdan baktığımızda Isparta’da bunun layıkıyla yerine getirildiğini düşünüyorum. Günümüzde Polis-Halk İlişkileri son derece önem kazandı. Vatandaşının desteğini almayan bir teşkilatın başarılı olması düşünülemez. Bu anlamda birkaç hususu sizlerle paylaşmak istiyorum; Vatandaşlarımızla olan her türlü münasebetlerde daima güler yüzlü ve kibar davranışlarda bulunmak en önemli vasıflarımız olmalıdır. Vatandaşa güven verip onlarla olan ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkartacağız’’ dedi.

Ardından kamu hizmetlerindeki kalite, sürat, etkinlik ve verimliliğin en üst seviyeye çıkartılması, vatandaşla devlet arasında anlamlı bir ilişki düzleminin yakalanması, Isparta’da huzur ve sükûnunun azami derecede sağlanması amacıyla, genel çalışma prensiplerini içeren hususlar açıklandı. İşte İl Emniyet Müdürlüğü’nün hizmet vizyonunun yanı sıra 2015 yılında yaptığı çalışmaların özeti;

HİZMET VİZYONU

-Görevlilerimiz, yetkisini ve faydalı bilgisini her daim vatandaşlarımızın hizmetine açık tutacak.

-Vatandaşı teşkilatımızdan soğutan asık surat, kaba, hırçın ve keyfilik gibi davranışlardan kaçınılacak.

-Tüm birimler, alacakları kararlar ve yapacakları çalışmalarda “vatandaşı hizmetin odağı” olarak kabul edeceklerdir. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” felsefesi ile milletine saygılı, onu anlayan, onun yediğinden yiyen, oturduğu yerde oturan, onun bir parçası olan idare anlayışı içerisinde etnik kökeninden, kimliğinden, inancından, doğduğu yerden, ailesinden, eğitiminden dolayı ayrımcılık yapmayan bir yönetimle, tarihine, geleneklerine, inancına, millete ait değerlere sahip çıkan vatandaş odaklı kamu anlayışı içerisinde olunacak.

-Kamuoyunun statükoculuk diye vasıflandırdığı, çözüm üretmekten ziyade sorun üreten yönetim tipinden uzak durulacak. “Değişime ve dönüşüme açık, insiyatif kullanan, çare üreten” model benimsenecek. Bunun için bürokratik bahanelere sığınma alışkanlığı her kademedeki personel tarafından kesinlikle terk edilecek.

2015’DE TOPLAM SUÇLARDA YÜZDE 94 AYDINLATMA BAŞARISI SAĞLANDI

2014-2015 yılında meydana gelen şahsa ve mala karşı meydana gelen olayların değerlendirilmesinde;

-2015 yılında 4475 şahsa karşı, 1550 da mala karşı olmak üzere toplam 6025 olay meydana geldi.

-2014 yılında şahsa karşı işlenen suçların yüzde 97’si, mala karşı işlenen suçların ise yüzde 68’i aydınlatıldı.

-2015 yılında da şahsa karşı işlenen suçların yüzde 98’i, mala karşı işlenen suçların ise yüzde 73’ü aydınlatıldı.

-2014 yılı toplam suçlarda yüzde 92, 2015 yılı toplam suçlarda yüzde 94 aydınlatma başarı oranı elde edildi.

- Olaylara karışarak firar eden 1174 kişi yakalandı, faili meçhul 881 olay aydınlatıldı. 

- Bir önceki yıla oranla hırsızlık olaylarında yüzde 34 azalma oldu.

- Adli birimlerce hakkında yakalama kararı bulunan 5367 kişinin 5366’sının evrakı infaz edilerek yüzde 99,98 başarı oranı sağlandı.

-İlimizde 2015 yılında 115 kayıp şahıstan 111’i bulundu, 4 şahsın aranmasına devam ediliyor. İl merkezinde meydana gelen şahsa karşı suçlarda 2014-2015 yılları karşılaştırmasında yüzde 33’lük bir artış oldu. İl merkezinde meydana gelen mala karşı suçlarda 2014-2015 yılları karşılaştırmasında yüzde 14’lük bir azalış oldu. Aydınlatma oranlarında ise yine aynı dönemler içerisinde şahsa karşı suçlarda 2014 yılında yüzde 97, 2015 yılında da yüzde 98 aydınlatma başarı oranı elde edildi. Aydınlatma oranlarında ise yine aynı dönemler içerisinde mala karşı suçlarda 2014 yılında yüzde 68, 2015 yılında da yüzde 73 aydınlatma başarı oranı elde edildi. 2014 yılı toplam suçlarda yüzde 92, 2015 yılı toplam suçlarda yüzde 94 aydınlatma başarı oranı elde edildi. Aile içi şiddet olaylarının 2014-2015 yılları karşılaştırmasında da yüzde 4’lük bir azalma oldu.

TEKNİK İNCELEMELERDE 154 OLAY AYDINLATILDI

Olay Yeri İncelemede Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan teknik incelemeler neticesinde, 129 olay parmak izinden, 2 olay avuç izinden, 2 olay alet izi incelemesinden, 2 olay ayakkabı izinden tespit edildi. 19 kişinin de farklı kimlik kullanmak suretiyle yalan beyanda bulunduğu tespit edildi. 2014-2015 yılları karşılaştırmasında yüzde 21’lik bir azalış oldu.

2015’de 103 BİN İHBAR VE ŞİKÂYET GELDİ

155 Polis İmdat hattına yapılan ihbar ve şikâyetler bazında İl Merkezi ve İlçelerde 2014 yılında 102 bin 951, 2015 yılında da 103 bin 827 ihbar ve şikâyette bulunuldu. İl Merkezi ve İlçeler ihbar sayısında 2014-2015 yılları karşılaştırmasında yüzde 7’lik bir artış oldu.

EHLİYET ALMA ORANI BİR ÖNCEKİ YILA ORANLA YÜZDE 25 ARTTI

İl merkezinde 2014 yılında 95 bin 353, 2015 yılında ise 100 bin 81 aracın tescil işlemi yapıldı. Bir önceki yıla oranla yüzde 5 artış meydana geldi. İl merkezinde 2014 yılında 80 bin 65 adet, 2015 yılında 100 bin 081 adet sürücü belgesi düzenlendi. Bir önceki yıla oranla yüzde 25 artış meydana geldi

2015’DE YARALAMALI KAZA SAYISI ARTTI ÖLÜMLÜ KAZA SAYISI AZALDI

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olarak kontrol edilen araç sayısında 2014-2015 yılları karşılaştırmasında yüzde 4’lük bir azalma oldu. Alkol kontrollerinde yüzde 52’lik bir artış oldu. Trafikten men edilen araç sayısında 2014-2015 Yılı Mukayesesinde yüzde 21’lik bir azalma görüldü. Maddi hasarlı trafik kazalarında yüzde 12’lik bir azalma oldu. Yaralamalı Kaza sayısı yüzde 11 oranında, Yaralı Sayısında yüzde 10 oranında artış oldu. Ölümlü Kaza sayısının yüzde 50 oranında azaldığı görüldü.

ENGELSİZ GÜVENLİ YAŞAM

Öte yandan Engelsiz güvenli yaşam projesi kapsamında İlimiz Isparta Merkez de yaşayan 14-25 yaş arasındaki sosyo-ekonomik durumu düşük, sosyal dışlanmaya maruz kalmış, toplumsal bütünleşmeye dâhil olmakta yeterli donanıma sahip olmayan, henüz şehir yaşamına katılma cesareti gösterememiş ya da sosyal yaşama katılımları esnasında şehir trafiğine çıkmaları, kendi kişisel güvenliklerini sağlama ve tekerlekli sandalye kullanma becerileri yeterli olmayan dezavantajlı 18 ortopedik engelli çocuk ve gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerinin sağlanarak, sosyal hayata aktif katılımlarının güvenli bir şekilde sağlanması hedeflendi. Yine proje kapsamında engelli çocuk ve gençlere Psikolog tarafından farkındalık eğitimi, fizyoterapistler ve spor eğitmenleri tarafından kas güçlendirme eğitimi verdirildi. Yürüme Engelliler Yaşam Derneği başkanı ve üyeleri tarafından Tekerlekli Sandalye Beceri Eğitimi, Savunma Taktikleri Eğiticisi formasyonuna sahip Polis Memurları tarafından yakın savunma eğitimi, Trafik Uzmanı Polisler tarafından trafik eğitimi, AFAD Eğiticisi Formasyonuna sahip Polis Memurları tarafından AFAD eğitimi, yine Yürüme Engelliler Yaşam Derneği başkanı ve üyeleri tarafından Tekerlekli Sandalye Beceri Eğitimi Eğiticilerin Eğitimi Kursu, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı antrenörler tarafından okçuluk ve basketbol eğitimi verildi. Ayrıca engelli çocuk ve gençlerin sosyal faaliyetler çerçevesinde IYAŞ AVM de bulunan sinema salonuna götürülerek sinema izletildi. Antalya İl dışı gezisine ve Eğirdir İlçe gezisine götürüldü. Proje katılımcısı çocuklar alanlarında uzman engelli rol modellerle buluşturuldu. Çocukların sanata olan ilgilerini ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla Isparta’ da bir ilk olan Omurilik Felçliler Derneği “Rüya ve Maskeler” isimli dans gösterisi sahnelendi.  Proje 17 Aralık 2015’de kapanış yemeğiyle sonlandırıldı.

DUYARLI TOPLUM HUZURLU ISPARTA

İlköğretim ve Anaokulu öğrencilerimizin bilgilendirilmesi amacıyla Emniyet Müdürlüğü hizmet binaları gezdirilerek çocukların bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi amaçlandı. Yine vatandaşların hizmet aldıkları alışveriş merkezleri, çarşı, pazaryeri, hastane, banka, otoparklar ve ikamet ettikleri mekânlarda ve işyerlerinde meydana gelebilecek hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık gibi olayları önlemek amacıyla, çalışanlar ve vatandaşlar tarafından basit tedbirlerin alınmasını sağlamak, polis İmdat telefonuna yapılan ihbarların, özendirilmesi ve vatandaşların çevresinde olan olaylara karşı duyarlılığının arttırılmasını amaçlandı. Bu kapsamda;  İl genlinde 114 toplantı yapıldı, 23 bin 536 hane ve işyeri ziyareti gerçekleştirilerek, 14 bin 746 broşür ile 487 stıcker dağıtımı yapıldı. Isparta genelinde apartman ve bina kapılarına uyarıcı stıcker yapıştırıldı. Hane ve işyerlerine 23 bin 536 adet bilgilendirici broşür dağıtımı gerçekleştirildi.

İLK ADIMDA DOST ELİ

2015-2016 eğitim öğretim yılında, Süleyman Demirel Üniversitesini kazanarak ilimize çeşitli illerden gelen öğrenci ve ailelerinin illegal yapılanmalar, terör örgütleri, faaliyetleri ve eleman kazanma yöntemleri hakkında bilgilendirmek, polis-aile-öğrenci ilişkilerinin üst düzeye çıkartılması amacıyla 28-30 Eylül 2015 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu Kampüsünde İlk Adımda Dost Eli standı açıldı. Stantta öğrenci ve ailelerine gülsuyu, gül lokumu, su ikram edilmiş, broşür, defter ve kalem hediye edildi.

GÜLLER DİYARINDAN ŞEHİTLER DİYARINA

Çanakkale Savaşının yaşandığı yerleri gençlere göstererek, milli birlik ve beraberliğimize katkıda bulunmak amacı ile “Güller Diyarından Şehitler Diyarına” isimli proje hazırlandı. Proje kapsamında 14-17 Haziran 2015 tarihleri arasında 8 liseden 40 öğrenci, 2 öğretmen ve 4 polis memurunun katılımıyla Gelibolu Yarımadasında bulunan Şehitlikler, Çanakkale il merkezi gezildi, geziye katılan öğrencilere Çanakkale iline özgü hediyeler verildi.

BİLİNÇLİ GENÇLİK GÜVENLİ YARINLAR

Terör örgütlerinin öğrencilere yönelik yürüttükleri eleman kazanma yöntemleri ile öğrencileri toplumun huzur ve güvenliğine yönelik eylemlere yönlendirmek amacıyla yürüttükleri propaganda çalışmalarına karşı, öğrencileri bilgilendirmek, terör örgütlerinin gerçek yüzlerini göstererek kurdukları tuzaklara düşmelerini önlemek, milli birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmek amacı ile 31 Ekim 2014 – 20 Şubat 2015 tarihleri arasında il merkezinde bulunan 23 lisede 3143 öğrenciye konferans verildi, konferansa katılan öğrencilere bloknot defter ve kalem hediye edildi.

SİBER GÜL PROJESİ

İl Emniyet Müdürlüğünce uygulamaya konulan “Siber Gül Projesi” ile; bilimsel tespit ve analizler ışığında, vatandaşların mağdur oldukları siber suçlara ilişkin müracaat öncelikleri tespit edildi. Bu tespitte, vatandaşların siber suçlarla ilgili mağduriyetlerinin yüzde 97’sini bankacılık sistemine yönelik suçlar ile sosyal medyaya yönelik suçların oluşturduğu görüldü. “Önceliğiniz, Önceliğimizdir”  sloganı ile bu suç türleriyle mücadeleye yönelik “bilimsel tabanlı, planlı, projeli, önleyici, proaktif kolluk” anlayışıyla proje çalışmaları yürütüldü. Vatandaşların mağduriyetlerini önlemek amacıyla hazırlanan proje 25 Mayıs 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında ilimizde uygulamaya konularak, öğrencilere, öğretmenlere, kamu çalışanlarına ve vatandaşlara yönelik farkındalık ve suç önleme çalışmalarına başlanıldı. İl merkezi ve ilçelerde, 7/24 esasına uygun olarak, toplamda 31 bin defa ATM/Bankamatik denetlemesi yapıldı. Yapılan Siber Gül Projesi faaliyetleri neticesinde; En az 52 bin 66 vatandaşın bu suçlardan mağdur olmaları önlendi.

GÜVENLİĞE GENÇ BAKIŞ

İl genelinde 80 bin öğrencisi bulunan Süleyman Demirel Üniversitesindeki özellikle engelli öğrenciler, şehit, gazi çocukları, devlet koruması altında okuyan öğrenciler ve diğer öğrencilerin katılımıyla bir proje gerçekleştirilecek. Bu proje ile gençlerin Polislik mesleğine karşı bakış açıları olumlu yönde şekillendirilecek, ileride ülkesine vatandaşına ve sosyal hayata aidiyet duygusu ile yetiştirilmesi için kişisel ve sosyal gelişimlerini destekleyecek, suç ortamlarından nasıl uzaklaşacakları, suçtan korunma ve kişisel güvenliklerini nasıl sağlayacakları konusunda bilgilendirilecek. Bu bağlamda birbirini tamamlayan konuların yer aldığı, aile, sosyal ve eğitsel çevrelerinin de çalışmaya dâhil edilmesiyle, toplumsal bütünleşmenin sağlanmasını amaçlayan “Güvenliğe Genç Bakış” başlıklı bir proje hazırlandı. Proje İçişleri bakanlığı EGM Proje Değerlendirme Kurulu tarafından 14 Aralık 2015 tarihinde kabul edildi.

ONLARA GELECEKLERİNİ HEDİYE ET

İl genelinde suça karışmış ya da suç ve şiddet eğilimi riski taşıyan, sosyal yaşam düzeyi düşük, sosyal dışlanmaya maruz kalmış, toplumsal bütünleşmeye dâhil olmakta yeterli donanıma sahip olmayan dezavantajlı çocuk ve gençlerin, kişisel ve sosyal gelişimlerinin sağlanarak, suç ortamlarından uzaklaştırılması ve okula devamlarının sağlanması amacıyla “Onlara Geleceklerini Hediye Et 2” başlıklı bir proje hazırlandı. Proje İçişleri bakanlığı EGM Proje Değerlendirme Kurulu tarafından 14 Aralık 2015 tarihinde kabul edildi.

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.