isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
Isparta Dokuma Halısı Yurt Dışında Tanıtılıyor
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 04.04.2016 22:35
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Dokudukları Halılarla Anadolu Kültürünü Yurt Dışında Tanıtıyorlar


Kızıltepe HEM ile Kayseri merkezli bir halı firmasıyla yapılan işbirliğiyle Yenimahalle'de açılan kursa devam eden kursiyerlerin, Mardin, IspartaSivas ve Anadolu'nun birçok yöresine ait tarihi motifleri işleyerek dokuduğu halılar, Güney KoreKuzey Koreİngiltere ve Fransa gibi ülkelere ihraç edilerek, Anadolu kültürü tanıtılıyor.

Kurs öğretmeni Ayhan Arslan,  yaptığı açıklamada, kursta ipekten halı yaptıklarını ve bu halıları Güney Koreİngiltere gibi ülkelere sattıklarını söyledi.

Arslan, "Ülkeler, çiçek sevdikleri için daha çok çiçek desenleri kullanıyoruz. Halıda kullanılan motifler Anadolu'ya aittir. IspartaMardinKayseri ve Anadolu'nun her yerinden desenlerimiz vardır." dedi.

Yurt dışına satılan halıların metrekaresinin 3 bin lira olduğunu dile getiren Arslan, şöyle konuştu: 

"İpi ve her şeyi pahalı olduğu için yurt dışından daha çok talep ediliyor. Bizim kültürümüzü merak ediyorlar. Biz de Anadolu'nun tanıtımına katkı sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Yöremiz halkının talebinin olmasını istiyoruz. Çünkü, her bir halıda kızların bütün duyguları, sevinci, üzüntüsü, her şeyi yer alıyor. Yurt dışında bizim halılarımız inceleniyor ve kültürümüz böyle ortaya çıkıyor. Bunu yaşatmaya çalışıyoruz."

Kızıltepe Halk Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir ise, iki usta öğretici ve 30 kursiyer ile halı kursu açtıklarını söyledi.

Kursiyerlerin meslek öğrendiğini, aile bütçelerine ve ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Gökdemir, "Halılarımızın, yurt içi ve yurt dışında pazarlaması yapılmaktadır. Ülkelerin, tarihimize, Anadolu'ya, geçmişimize meraklarından dolayı ülkelerin taleplerine göre halılar üretmekteyiz. Yurt içinde talep az. Ama yurt dışında talep fazla." diye konuştu.

Kursiyer Ronayi Demir de, birkaç aydan beri merkezde çalıştığını belirterek, "Mutluyuz. Üzüntülerimiz burada geçti. Çok güzel gidiyor. Kendime güveniyorum. Pes etmek yok." dedi.

Kursiyer Gülnaz Ari, hafta içi boş oturmak yerine kursta bir şeyler öğrendiğini kaydetti.


Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.