isparta-oto-ekspertizisparta-oto-ekspertiz
AB fonlarından 7.2 milyon avroluk destek
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 18.11.2015 22:07
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
 

BAKA Genel Sekreteri Özen, Avrupa Birliği fonlarından da faydalanarak Isparta, Burdur ve Antalya için kümelenme projesi geliştirdiklerini açıkladı. Isparta için tıbbi ve aromatik bitkiler sektörü dışında sivil havacılık alanında da kümelenme programı uygulanacağını anlatan Özen, uçak bakım-onarım teknisyenliği istihdamı için AB fonlarından 7.2 milyon avro destek aldıklarını bildirdi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, 2016'de ilk kez 6.mali destek programında farklı bir eksende açılım gösterecek. Bölge Planı kapsamında 2016 mali destek programında bu zamana kadar ihmal edilmiş küçük işletmeler, dezavantajlı gruplar ile sürdürülebilir çevre konusunda sosyal destek programı uygulanacak. BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, sosyal kalkınma olmadan ekonomik kalkınmanın mümkün olmayacağına dikkat çekti.
Özen, şu açıklamalarda bulundu:
5 YILDA 21 MİLYON TL'LİK KAYNAK
Mali destek programları 2010’da başladı. 2015’te 5’incisini verdik. Şu ana kadar 72 milyon liralık kaynağı bölgemize aktardık. 5’inci mali desteği de katarsak 260 proje destek buldu. Bunların eş finansmanıyla birlikte 100 milyon civarında bir kaynak yarattığını söyleyebiliriz. Isparta’da bugüne kadar 74 projeye 21 milyonluk kaynak aktardık. Bu da eşfinansmanla 40 milyonluk bir ekonomi demek. Bu yıl 40 projenin 11’ini Isparta’da aldı. 5 milyon lira civarında sözleşmeye bu dönem aldık. Mali destek programlarımıa baktığımızda genellikle 3 ana başlıkta bölgeye dağıtmışız.Bir tanesi KOBİ’lerle ilgili olan arge ve inovasyonun desteklenmesiyle ilgili hibe programı. İkincisi turizm. Üçüncüsü de enerjiyle ilgili projeler. Geçen ay böğle planımızı tanıttık. 2012 yılında bakanlığımızın talimatıyla çalışmalara başlamıştık. 1,5 yıl süren çalışma sonrasında çalışma sonlandırılmış ve 2014 sonunda kabul edilmiş.
BÖLGE PLANI ESAS ALINDI
Bölge Planı hem bizim hem de ilgili yatırım kuruluşları için bir rehber düzeyinde çalışma. Bölge planı 2014-2023 arasında uygulanması bekleniyor. Planlı büyümeden yanayız. Kendi hazırladığımız planı uygulamamız lazım. Mali destek programlarını dizayn ederken bölge planını esas edeceğiz. Bu planda 5 gelişme ekseni tanımlandı. Bunlardan bir tanesi kırsal kalkınmanın desteklenmesi, alternatif turizm veya turizmin yaygınlaştırılmasıi KOBİ’ler ya da sanayide rekabetin artırılması, lojistik ve bilişim altyapının geliştirilmesi, son gelişme ekseni de yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşanabilir çevre.
KÜÇÜK İŞLETMELER HİÇ DESTEK ALAMAMIŞ
            5 tematik gelişme eksenine baktığımızda 4 mali destek programında 5 eksenin 3’üne çok fazla dokunmuş durumdayız. Ama 2 eksen biraz daha yalnız kalmış. Mali destek programında kobilerle ilgili hibe programına çıkacağız ama orada mikro ve küçük işletmeleri destekleyen program olacak. Daha önceki mali destek programlarımızda güçleri, proje hazırlama kapasiteleri ve teknolojiyi uygulama becerilerinden dolayı büyük işletmeler bizden destek almış, fakat küçük işletmeler destek alamamış. Bu aslında bir nevi küçük işletme programıdır. Sıfırdan ya da mevcut olanları kapasitelerini güçlendirecek şekilde hibe programıyla desteklemeyi amaçlıyoruz. Küçük işletmeler de var. Onlar da kapasitelerini artırarak bir üst kademeye geçmek isteyen şirketler. Bölgemiz açısında çok çok önemli. Bölgemizde genellikle bu şirketler var. Onları da destelmeke sanayi altyapısını geliştirmek için çok önemli olacaktır.
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.