isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Dolandırıcılık haber dizisi
AFYON
G.Tarihi: 27.02.2016 00:50
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Dolandırıcılık haber dizisi
"BANKAMATİK FARELERİ"


Sıkça karşılaşılan bir diğer dolandırıcılık vakası da ATM (BANKAMATİK) fareleri.

Yurdun genelinde olduğu gibi Antalya, Isparta, Afyonkarahisar ve Burdur’da da bankamatik fareleri görevleri başındaydı.  Özellikle her ayın belirli günlerinde emekli maaşlarını çekmeye gelen yaşlıları hedef seçen dolandırıcılar, yaşlının ATM’ye gelmesinden önce makinenin kart girişine düzenek hazırladı. Emekli kişinin maaş kartını bankamatiğe koyması, bankamatiğin bozulması, kartın geri verilmemesi, şifresinin öğrenilip, kartın geriye bırakılması gibi yöntemlerle yaşlıların emekli maaşlarını çeken dolandırıcılar, haksız yolla para elde etmiş oldu.

ATM farelerinin bir diğer metodu da bankaların önlerinde, bankadan maaşını çeken kişilere para bozdurmak, ‘sahte’ ürün satmak, onlara çarparak el çabukluğuyla paralarını almak, ‘sözde’ resmi işlemler yapıp, vergi borcu, telefon parası, bankanın yıllık aidatı, ikramiye parası, çekiliş parası gibi pek çok bahanelerle iyi niyeti kötüye kullanarak dolandırıcılık yaptılar.

“HESABINIZA SIZMA VAR”

ATM ve banka farelerinin kullandığı diğer bir yöntem de ilgili kişinin cep telefonunu arayıp, kendilerini polis olarak tanıtmalarıydı. Banka hesaplarında sızma olduğunu, ilgili kişinin banka hesabındaki paraların terör örgütüne sızacağı için tüm bankalardaki parasını çekip ‘ verdikleri’ hesap numarasına para yatırması gerektiği şeklinde gerçekleşti. Afyonkarahisar’daki bu dolandırıcılık yönteminde, kişinin eşinin durumu fark edip, 155’i araması, konuyu polislere bildirmesi, polislerin de paraları çeken adamı sıkı takipler sonucu bulup, 1.500 TL yatırmadan önce kişiyi durdurmasıyla fark edildi. 

Dolandırıcılık haber dizisi
OĞLUNUZUN ASKER ARKADAŞIYIM




Geçen yıl Batı Akdeniz Bölgesinde yaşanan dolandırıcılık olayı akıllara durgunluk verecek yollarla yaşandı.

2015’in sonlarına doğru, oğluyla aynı askeri birlikte olduğunu, vefat nedeniyle izin aldığını söyleyip, dolandırıcılık yaptı. Isparta Yalvaç’ta oğlu askerde olan bir aileyi tespit eden dolandırıcılar, eve gelerek, “oğullarının asker arkadaşı olduğunu, kendisinin annesinin öldüğü için memlekete gidecek yol parası bulamadığını” dile getirip, acındırarak iyi niyeti kötüye kullandı. Asker ailesine hikâyesini inandıran dolandırıcı yol parası alıp ortadan kayboldu. Aynı gün askerdeki oğluyla konuşan aile, böyle bir arkadaş olmadığını ve dolandırıldıklarını öğrendi.

DOLANDIRICILIK NEDİR*

Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır. Kullanılan hileli davranışlarla mağdur yanılgıya düşürülmeli ve bu yanıltma sonucu yalanlara inanan mağdur tarafından sanık veya bir başkasına haksız çıkar sağlanmalıdır.

DOLANDIRICILIK HABER DİZİSİ
BÜYÜ YAPMA BÜYÜ BOZMA



 

Batı Akdeniz Bölgesinde dikkat çeken bir başka dolandırıcılık yöntemi de büyü yapma ve büyü bozma üzerine yaşandı. 2015 yılında Afyonkarahisar ve Isparta başta olmak üzere Batı Akdeniz Bölgesinde bu tür dolandırıcılık olayları da gerçekleşti.

Eli çabuk dolandırıcılar, özellikle ilkbahar ve yaz günlerinde balkonda veya kapı önlerinde oturan bayanların yanlarına giderek onlardan su isteyip, su içtikten sonra “Üzerime ağırlık çöktü, sizde büyü yapılmış” diyerek evden içeri girdi. Evdeki bayanlardan domates isteyen dolandırıcılar, ev sahibinin getirdiği domatesi kumaş mendil içine koyup, üstüne evdeki altın ve ziynet eşyalarını koymasını ve sonra sokaktan çakıl taşı toplanıp getirilmesini istedi. Altınlarını dolandırıcılara veren bayanlar da sokaktan çakıl taşları toplarken eve döndüklerinde dolandırıcının ve altınların ortadan kaybolduğunu gördü.

“KISMETİNİZ KAPATILMIŞ”

Büyü yapma ve büyü bozma yönteminin dışında dolandırıcıların kullandığı diğer bir yöntem de ‘kısmet açma’ yöntemi. Orta yaş ve üzerindeki bekar bayanların yaşadığı evleri tespit eden dolandırıcılar bir vesile ile bu eve girip, kısmet açma bahanesiyle para aldıkları tespit edildi. Ev sahibinden yumurta isteyen sahtekârlar, yumurtayı kendi hazırladıkları ve içi saç- kıl dolu olan mendile koyup, mendili açarak ev sahibine kısmetinin bu saçlarla kapandığını söyledi ve onların paralarını altınlarını alıp, ‘kısmetlerini açıp’ evden ayrıldı.  

 

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.