isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Mutabakat sağlandı! Türkiye hamlesini yapıyor
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Mutabakat sağlandı! Türkiye hamlesini yapıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Ovaköy Sınır Kapısı ile ilgili, "İkinci bir kapının açılması noktasında gerekli mutabakat sağlandı" dedi.


Mutabakat sağlandı! Türkiye hamlesini yapıyor
 

Tüfenkci, ticaret yolunun yapımını Türkiye’nin gerçekleştireceğini belirterek, “Dicle üzerine köprü yapmamız lazım. 6 ayda yaparız. Daha önce habur’da yaptık, burada da yaparız” ifadesini kullanırken, Habur’da Irak Hükümeti ile peşmergenin ortak kontrolü bulunduğunu bildirdi.

Habur Sınır Kapısı'na alternatif olarak açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı konusundaki gelişmelerin sorulması üzerine Tüfenkci, "Habur Sınır Kapısı karşısında Halil İbrahim Sınır Kapısı var. Şu an itibarıyla oranın kontrolü merkezi Irak hükümeti tarafından yapılıyor. Biz, Ovaköy'ün geçmişte de açılmasını istiyorduk ama merkezi Irak hükümeti isteksiz davranıyordu. Sayın İbadi Ankara'ya geldiğinde görüşmelerde ikinci bir kapının açılması noktasında gerekli mutabakat sağlandı. Irak'ın özellikle Telafer ve Musul yolundaki güvenliği sağlaması bekleniyor. Bizim tarafımızdan da Dicle Nehri üzerine bir köprü yapılacak. Bununla ilgili teknik çalışmalar her zamankinden iştahlı şekilde devam ediyor."ifadelerini kullandı.

Üzümlü Sınır Kapısı'nda bir sıkıntı bulunmadığına işaret eden Tüfenkci, Derecik Sınır Kapısı'nın ise sadece hukuken var olduğunu ancak karşı tarafta yol olmadığı için fiilen açılmadığını söyledi.

Edinilen bilgiye göre Ovaköy’ü Telafer kuzey batısından Musul’a bağlayacak ticaret yolu üzerine kurulacak “köprü” Karayolları Genel Müdürlüğü’nce (KGM) yapılacak. Türkiye’nin Habur’a alternatif olarak

Ovaköy’de yeni sınır kapısı açma planıyla gündeme gelen yol güzergâhı, Telafer, Musul ve Bağdatüzerinden şekillenecek. Güzergâh nedeniyle yol güvenliği büyük önem taşıyor. Ancak bu güzergâh üzerindeki PYD/PKK tehdidi dolayısıyla öncelik, yolun teröristlerden temizlenmesi ve güvenliğin tam tesisine verilmiş durumda.

KAPI İÇİN ‘ORTAK MODEL’

Bağdat’ın Habur Kapısı’nda kontrolü sağlaması ardından kapıdaki son durum hakkında konuşan Tüfenkci, halen kapının Irak Hükümeti ve peşmergenin ortak modelle çalıştırıldığını söyledi. Tüfenkci, “Şu anda oradaki gelişmeleri izliyoruz. Bağdat ve peşmergeler de orada çalışıyor. Bu da doğru bir şey. Çünkü peşmerge dediğinizde, merkezi hükümetin memuru onlar da. Ücretlerini merkezi hükümet ödüyor. Ama Habur’da artık bayrak Irak Merkezi Hükümeti bayrağı” diye konuştu.

KAYNAKMİLLİYET
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.