isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
​4 ADIMDA SEÇİM SÜRECİ
TÜRKİYE 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
4 ADIMDA SEÇİM SÜRECİ
Türkiye'de seçmenler, 24 Haziranda cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidiyor. Erken seçim tarihinin açıklanmasıyla izlenecek süreç şöyle:



TBMM'NİN ONAYI GEREKİYOR

Erken seçime gidebilmek için anayasa değişikliği gerekmiyor ama kararın TBMM tarafindan onaylanması şart. AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla erken seçim önergesi Medis'e sunuldu.

Cuma günü komisyonunda görüşülecek önerge hafta sonu Genel Kurul gündemine gelecek. TBMM'de toplam 539 milletvekili var. Erken seçime gidilmesinin kabulü için tezkereye 276 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor. 

AK Parti, Meclis başkanı dışında 317 milletvekiline sahip. AK Parti ile MHP'nin toplam sandalye sayısı ise 352. Dolayısıyla iki partinin 'evet' demesi erken seçim önünde engel bırakmıyor.



TAKVİMİ YSK AÇIKLAYACAK

Erken seçim karan alınmasından sonra propaganda ve seçim kurallannı belirleyecek ve kampanyalar başlayacak. YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullannın belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başlıyor.



YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye, 2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bir arada yapacak. 

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adaylann hiçbiri yüzde 50'ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. İkinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçecek. Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilecek. Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550'den 600'e çıkarıldı.



İTTİFAKLARLA İLK SEÇİM

Erken seçimler, 2017 referandumuyla kabul edilen yeni anayasanın da resmi olarak yürürlüğe girmiş olması anlamına gelecek. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olurken, başbakanlık makamı da kalkacak. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak. MHP ile AK Parti seçime 'Cumhur ittifakı'yla girecek.





Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.