isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Rektör Çarıkçı’nın İstiklal Marşımızın Kabulünün 98. Yılı Mesajı
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Rektör Çarıkçı’nın İstiklal Marşımızın Kabulünün 98. Yılı Mesajı

Bundan tam 98 yıl önce, esarete karşı verilen “Milli Mücadele”nin sürdüğü günlerde, milletin iradesinin hayat bulduğu Birinci Meclis'te tarihi bir oturum gerçekleştirilerek, 12 Mart 1921 günü, milletimizin bağımsızlığını sembolleştirecek “Milli Marşımız” kabul edilmiştir. Kimi zaman usul, kimi zaman içerik tartışmalarının yaşandığı oturumlar sonucunda 725 şiirin arasından seçilen İstiklal Marşımız, yokluk ve imkânsızlıklar içinde açılan Birinci Meclis'in milli irade kokan duvarlarında yankılanmıştır.
İlk mısradaki "Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak" sözleriyle o gün milletimizin içinde bulunduğu duruma meydan okunmuş ve bağımsızlık müjdelenmiştir. O zor günlerde milletimizin sesi olan bu eşsiz şaheseri yazan kişi ise Mehmet Akif'tir.
Vatan şairi Mehmet Akif’in kaleminde hayat bulan İstiklal Marşı, yurdun her yanına yayılmış;  memleketin kırık dökük her köşesinde dalga dalga yankılanmış ve milletimizin özgürlük umudunu yeşerterek bağımsızlık için ilham kaynağımız haline gelmiştir.  İstiklal Marşımız bizim için sadece bir milli marş değildir. Aynı zamanda unutmamamız gereken bir mücadelenin destansı tarifidir. Taşıdığı ruh itibarı ile de bugüne dek yazılmış tüm milli şiirlerden ayrılan İstiklal Marşı,  özgürlüğümüz ve bağımsızlığımız için yapmamız gereken fedakârlıkları anlatır.
Biz bu marşa sahip olmak için çok bedel ödedik. Çok can verdik. Bu marş, aşk ile şehadete koşan ruhların arkasından yazılmış destandır. Gelecek için bir temenni, özgürlüğümüz, bayrağımız, inancımız için bir büyük ilandır.
Vatanımız, milletimiz, insanımız için böylesine kutsal ve anlamlı bu destansı marşın 98. kabul yılını şahsım ve Üniversitem adına kutluyor; İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u en yüce rahmet ve minnet duygularıyla anıyorum.
Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI
Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü
 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.