isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Rektör Çarıkçı’nın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Mesajı
ISPARTA
G.Tarihi: 08.03.2019 10:37
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Rektör Çarıkçı’nın “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Mesajı
"8 Mart Dünya Kadınlar Günü" kadınların, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik haksızlıkların ortadan kaldırılması, daha iyi yaşama ve çalışma koşullarını iyileştirme yolunda verdikleri mücadelenin simgesi olmuştur.

Dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de kadın hakları, Cumhuriyet öncesi bile önem verilen hususların başında gelmektedir. Milli Mücadele sırasında gösterdikleri kahramanlıklarla şanlı tarihimizdeki yerini alan kadınlarımız, ilk kez 1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı elde etmiştir. Ülkemizin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde hayati bir misyon üstlenen kadınlarımız, 1933 yılında ise köy muhtarlığı seçimlerine girme hakkı kazandılar. Kadınlarımız, gerçek anlamda seçme ve seçilme haklarına ise; 5 Aralık 1934 yılında anayasada yapılan değişiklikle kavuştular. Batılı toplumlarla kıyaslandığında aslında Türk kadınlarının özellikle siyasal ve toplumsal yaşamda çok da geride olmadıklarını hatta seçme ve seçilme hususunda onlardan daha önce var olduklarını söyleyebiliriz.

Bugün gelinen noktada, kadınlarımızın ekonomisi güçlü ve refah Türkiye’ye yaptıkları katkı ise yadsınamaz. Bu anlamda, kadınlarımızın ekonomik, toplumsal, kültürel ve siyasal hayatta karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılması, demokrasimizi daha da güçlendirecektir. Bunun için her bireye, her kuruluşa büyük görevler düşmektedir. Kadınların her alandaki katılımlarının yükselerek başta şiddet, ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği gibi sorunlarının da tamamıyla çözülmesi dileğiyle; Türk kadınının elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla, tüm dünya kadınlarının bu anlamlı gününü kutluyor, sevginin, şefkatin, özverinin simgesi olan kadınlarımıza başarı, mutluluk ve sağlık diliyorum.  Bu vesile ile şehit annelerimize de Allah’tan sabır ve güç niyaz ediyorum.

Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI

Rektör

SDÜ BÜLTENİ

Aklıyla, Sevgisiyle, Yüreğiyle Yeryüzünü Güzelleştiren Tüm Kadınlara İthafen
Hayat, sizin gücünüze ve yüreğinize muhtaç. Kadınlar gününüz kutlu olsun.
 


 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.