isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
''Pergelin iğnesini Isparta'ya batırıyoruz''
ISPARTA
G.Tarihi: 09.04.2018 22:20
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
           
  - SDÜ’den halka açık kültür bankası hizmeti: “Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi"   
  - SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu:   
  - ''Pergelin iğnesini Isparta'ya batırıyoruz''   
  - SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt:   
  - ''Açık uçlu kaynaklı olacak. Herkesi bekleriz''   

 

 Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), “Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Mirası” projesi ile kentin gelenek, görenek, sanat, zanaat, özgün lezzetleri, değerlerini kayıt altına alıyor. Proje isteyen herkesin destek verebilmesi için interaktif olarak hayata geçirildi.   
  SDÜ, Isparta Somut Olmayan Kültürel Mirası (SOKÜM) Projesi'ni düzenlenen toplantı ile tanıttı. 1 Haziran 2017'de başlayan proje ile Isparta'nın sanat, zanaât, gelenek, görenek, mimari gibi kültürel değerleri kayıt altına alındı. “Isparta'nın renklerini, kokusunu, desenlerini, sadece bu coğrafyaya özgü güzelliklerini kayıt altına almak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak” ideali ile yola çıktıklarını belirten SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, çok kısa bir süreç içerisinde güzel bir şekilde yol aldıklarını ifade etti. SDÜ'nün eğitim-öğretim ve araştırma görevinin yanı sıra topluma değer üretme nosyonu bulunduğunu belirten Prof. Dr. Dulupçu, “Kültür aşkla, sevgiyle beslenir. Isparta çok zengin kültürel değerlere sahip bir kenttir. Biz de SDÜ olarak Isparta'nın değerlerini geleceğe taşıma çabası içerisindeyiz. Isparta'nın tarihi evlerinin korunmasına yönelik yapılan çalışmaların hemen ardından kültürel değerleri için de yürütülen bilimsel projeyi de Isparta ile paylaşıyoruz. Somut Olmayan Kültürel Miras, herkesin malumu olduğu üzere kişilere bağlı olarak yaşayan bir olgudur. Kişiler, Allah muhafaza hayata gözlerini kapadığı an o değer de sonsuza değin yok oluyor. İşte biz, bu değer yok olmasın, kayıt altına alınsın, gelecek kuşaklara aktarılsın diye yola çıktık. Gelenek, görenek, görgü, sanat, zanaat, renkleri, kokusu, duygusu, özgün lezzetleri, değerleri sınırsız bir alanı bu kayıt altına alıyoruz. SDÜ'nün eseri SOKÜM şudur; 'Isparta'nın dünyaya söz söyleme projesidir. Böylelikle kültürel değerleri geleceğe taşımak adına bir iz bırakmayı hedefliyoruz. Burada ilgi çekici olan nokta şu; bunları sadece bir kitap haline getirmeyeceğiz. Çünkü kitaplarla ancak sınırlı sayıda insanlara erişiyorsunuz. Aynı zamanda zengin bir interaktif web sitesi kurmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla bir 'Isparta yemeği'nin nasıl yapıldığının videosunu kayıt altına alıyoruz. Türküleri, manileri yine aynı şekilde sesli ve görüntülü olarak kayıt ediyoruz. Asker uğurlaması, artık yok olmaya yüz tutan kerpiç yapımına kadar hayatın tüm renkleri, seslerini, kokularını, tatlarını video şeklinde kayıt altına alıyoruz. Bunları önce Isparta'ya, sonra dünyaya sunacağız” dedi.  
 
  “UNESCO'nun da katılımı ile çalıştay düzenleyeceğiz” 
  Rektör Yardımcısı Dulupçu, ''Isparta'nın Somut Olmayan Kültürel Değerleri'' için aynı zamanda Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Türkiye Millî Komitesi ile birlikte çalıştıklarını söyledi. Ekim ayında büyük bir tanıtım toplantısı ve çalıştay yapacaklarını kaydeden Dulupçu, sözlerini şöyle tamamladı: 
  ''UNESCO Türkiye temsilcileri daha önce bu projeyle ilgili Isparta'da bir dizi temaslarda bulundular. Ve SDÜ olarak kısa sürede bu kadar yüksek ölçekli başarı kaydetmemizi takdirle karşıladıklarını ifade ettiler. Takriben Ekim 2018'de kültürel mirasın korunması ile ilgili olarak UNESCO yetkililerinin de katılacağı bir çalıştay daha yapacağız. Ayrıca büyük bir tanıtım çalışması da yine bu proje kapsamında gerçekleştirilecektir.” 
 
  “Gelecekte 'SOKÜM Evi-Sokağı-Müzesi' oluşturulabilir” 
  SDÜ Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi (SOKÜM) Yürütme Kurulu Başkanı ve Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü ise, 1 Haziran 2017'den bugüne çok güzel çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yeme-içme- bitki, yöresel müzik, toplumsal uygulamalar, ritüeller, el sanatları ve kırsal mimari kültürünü kayıt altına aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Hürmüzlü, UNESCO'dan da çok güzel geri bildirimler aldıklarını ifade etti. Proje bağlamında interaktif sayfa açıldığını ve şu an için sistemin yüzde 60'lık diliminin inşa edildiğini belirten Hürmüzlü, kültürel değerlerin, gelenek, görenek, görgü, sanat ve zanaatların kayıt altına alınması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için herkesi göreve davet ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü, bunun için de “http:ispartakultürelmiras.sdu.edu.tr” portalını yakın bir süreç içerisinde herkesin yükleme yapabileceği interaktif bir ortam haline getireceklerini kaydetti. Prof. Dr. Hürmüzlü, SDÜ'nün tüm bu çalışmaları UNESCO Kültürel Mirası Listesi'ne alınması için de projeyi yoğun bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti. Hürmüzlü, SDÜ'nün Isparta'ya büyük bir vizyon çizdiğini ve yakın gelecekte Isparta'da “SOKÜM Evi- Sokağı-Müzesi” oluşturabileceğini sözlerine ekledi. 

  ISPARTA (İHA) 
 
AW358182_01AW358182_02AW358182_03AW358182_04AW358182_05AW358182_06AW358182_07


                                         
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.