isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Miraç gecesinde nasıl ibadet edilmeli?
ISPARTA
G.Tarihi: 14.04.2018 01:30
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Miraç gecesinde nasıl ibadet edilmeli?

Feyiz ve bereketin coştuğu mübarek gece olan miraç gecesinde neler yapılabilir. Miraç gecesinde nasıl ibadet edilmeli?



Bizzat Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in ötelerden, manevi hediyeler getirdiği gecedir Miraç Gecesi. Efendimiz (SAV), bu geceyi "Ben Miraç'tan daha güzel bir şey görmüş değilim." diye tarif ediyor. İlahiyatçılar, bu gecenin namazla taçlandırılması gerektiğini söylüyor.

Bu gece idrak edeceğimiz Miraç Gecesi, Kur'an-ı Kerim'de İsra Suresi'nin ilk ayetinde şöyle anlatılıyor: "Bir gece, kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Harâm'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ'ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir." Miraç Gecesi için Bediüzzaman Hazretleri, ikinci bir Kadir Gecesi hükmünde olduğunu beyan ederek, "Bu gece mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar." diyor.



MİRAC'IN MANEVî HEDİYELERİ

Beş vakit farz namaz. İhsan şuuruyla kılınan namazlar, ümmetin miracıdır. 

"Âmenerrasûlü" diye bilinen âyetler. Bakara Sûresi'nin 285 ve 286. ayetleri.

İsra Suresi'nin 22-39. ayetlerinde bahsedilen 12 İslâm prensibi.

Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği ve Cennet'e girecekleri müjdesi.


İyi amele niyetlenen kişiye -onu yapamasa bile- bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı, fakat kötü amele niyetlenen kişiye -onu yapmadığı müddetçe- hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesi.




Bir diğer hediye de, Mi'rac Gecesi Allah ile karşılıklı selâmlaşma ve sohbetlerinden bazı sözleri getirmiştir ki Et-Tahiyyâtü diye bütün namazlarda teşehhütte okunuyor. Böylece Miraç'ta Allah ve Resulü arasındaki o kutlu konuşma hatırlanıyor.


Bu mübarek gecede Kur'ân-ı Kerim okunmalı. Özellikle İsra Sûresi, Necm Sûresi ilk ayetleri ve Bakara Sûresi son ayetleri tefsirleriyle birlikte okunabilir.



Peygamber Efendimiz’e (SAV) salât ü selâmlar getirilmeli.


Kaza, nafile namazlar kılınmalı.

Tefekkürde bulunulmalı ve “Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Allah’ın benden istekleri nelerdir?” üzerinde düşünmeli.


Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.


Cevşen, Esma-ül Hüsna ile evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Peygamber duaları başta olmak üzere mü’min kardeşlerine ismen dualar etmeli.

Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm

Bismillahir-rahmanir-rahîm

Ey Bizleri varlığa erdiren

Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran

Güzeller Güzeli Rabbimiz!

Sana sonsuz hamd ü senalar olsun.

Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun.

Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz:




YA İLAHEL-ALEMİN!
Bize verdiğin isteme duygusu ve istenenleri vereceğin inancıyla rahmetinin vüs'ati genişliğindeki kapına dayanıyor, şu mübarek gecede bir kere daha hâlimizi arz etmek istiyoruz. Hâlimiz Sana ayan, söyleyeceklerimiz bildiklerinin bir kısmını beyan. Beklediğimiz asırlardan beri bizi kıvrım kıvrım kıvrandıran dertlerimize derman.. İcabet buyur ey Rahîm ü Rahmân!




EY ÇARESİZLER ÇARESİ!
Senin dualara icabet etme mecburiyetin yoktur; ama bizim ona ihtiyacımız hissettiklerimizden de çoktur. Bütün dileklerimizi kabul buyur ve bunları kabulünü vicdanlarımıza duyur; aç ve yalnızlıkla tir tir titreyen kalblerimizi iman ve itminanla doyur.

Ciddi bir yol almış sayılmasak da yıllar var hep yollardayız. Ufkumuz gam ve kederle tülleniyor. Önümüzdeki engebeler beşer takatini aşkın görünüyor. Ümmet-i Muhammed (aleyhissalatü vet-teslîmât) perişan, derbeder ve ızdırap içinde.. Müslümanlık gelenek ve göreneklerin darlığına mahkum.. İbadet ü tâat kültür televvünlü.. Duygular, düşünceler fantezilere emanet.. Mücadelelerin esası da çıkarlar, menfaatler, ırkî mülahazalara dayalı. Sen bizlere çıkar yol lutfeyle ya Rabbi!

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.