isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
ISPARTA'NIN ANTİKA  PAZARI YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR!
ISPARTA
G.Tarihi: 30.11.2017 14:19
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Isparta’da Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait antika eşyaların açık artırma ile satıldığı pazar her geçen hafta daha çok ilgi görmeye başladı. Nostaljik radyolardan, 45’lik plaklara, köstekli saatlerden farklı tespihlere kadar her şeyin yer aldığı pazarda mezat(açık artırma) 1 TL’den başlıyor. 25 yılını antikacılığa veren Kadir Köken, antikanın kendileri için yaşam tarzı olduğunu söyledi. 
Isparta’da her hafta Salı günü ilginç bir pazar kuruluyor. Antika eşyaların mezat(açık artırma) usulü ile satıldığı antika pazarı büyük ilgi görüyor. Yakamoz Kahvehanesinde Salı günleri saat 20.00’da başlayan pazarda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait antika eşyalar yer alıyor. Eşyalar arasında 45’lik plaktan, eski paralara, köstekli saatlerden, tespihlere kadar birçok antika ürün yer alıyor. Eşyaların açık artırması ise 1 TL’den başlıyor.

GEÇMİŞTE İNSANLARIN NELER KULLANDIĞINI, MERAK EDEREK BU İŞE BAŞLADIK
Antika pazarıyla ilgili bilgi veren Köken Gümüş İşletmecisi Kadir Köken, antikacılığa 25 yılını verdiğini anlattı. Antikanın kendisi için bir yaşam tarzı olduğunu belirten Köken, “Geçmişte insanların neler kullandığını, nasıl şartlar altında yaşadıklarını merak ederek bu işe başladık. Bu alanda 25 yılımı doldurdum. Isparta’nın köylerinde yaşanmış olan objeleri, paraları topluyoruz, koleksiyon yapıyoruz. Bu arada da alım satım işlerine bakıyoruz” dedi.

KANUNA MUHALEFET HİÇBİR ŞEYİ ALIP SATMIYORUZ
Kanuna aykırı hiçbir ürünün alım ve satımını yapmadıklarını ifade eden Köken, “Her hafta Salı günü saat 20.00’da mezat(açık artırma) adı altında antika ve antika sınıfına girmek üzere olan ürünleri 1’er liradan açık artırmaya sunuyoruz. Ürünlerimiz arasında 1927’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kağıt parası ile Osmanlı döneminin son kağıt parası da var. Hem insanların toplanıp bir araya gelip birbirleriyle kültürel alışveriş yapması hem de ekonomik gelir sağlamasını amaçlıyoruz. Oraya getirilen ürünlerin satılması zorunlu değil. Eksper yaptırılarak değeri de orada öğrenilebilir. Kanuna muhalefet hiçbir şeyi alıp satmıyoruz. Tarihi eser ürünleri oraya almıyoruz. Osmanlı’dan Abdülmecit’ten başlayıp Vahdettin’le sonlanan 6 padişah döneminin bizim için alım satımı yasaklı değil. Ondan önceki padişah dönemlerindekilerin alım ve satımını yapmıyoruz” diye konuştu.  

İLGİ ALANIM OSMANLI DÖNEMİNİN GELİN MALZEMELERİ
Bugüne kadar Isparta’dan aldığı en ilginç ürünün 1850’li yıllara ait bir gelin fesi olduğunu kaydeden Kadir Köken, “Genelde gelin fesleri ufak ve kırmızı, üzerinde küçük şeyler olur. Bunda yoğun aksesuar vardı. O zamanlar yaşam tarzlarında kuyumcudan, takıcıdan parayla alışveriş yapalım diyemiyorlardı. Paraları delerlerdi, keçeden bir fes bulurlar ve üzerine dikerlerdi. O gelin fesi 1850’li yıllara aitti. Benim ilgi alanım Osmanlı döneminin gelin malzemeleri. O dönemde insanların imkanları kısıtlı. Kısıtlı imkanlarla güzel işler yapmışlar” dedi.

İNSANLAR ELLERİNDEKİ ANTİKA EŞYALARI DEĞERLENDİREBİLİRLER
Isparta’da antikacılıkla uğraşan yaklaşık 50 kişi bulunduğunu belirten köken, antikacılıkta donanımın önemli olduğunu vurguladı. Köken, “Kültürümüzü koruyalım. İnsanlar ellerindeki antika eşyaları değerlendirebilirler. Örneğin köstekli saatin internetteki fiyatı 60 bin lira ama bizde 300 lira. Bir antika ürün için Ağrı’ya çağırsalar oraya giderim. Karadeniz’e, Ege’ye bu iş için çok gittik. Her yere gitmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.