isparta-detayli-oto-yikamaisparta-detayli-oto-yikama
ISPARTA'DA İLK KEZ SARIMSAK FESTİVALİ YAPILDI
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
ÇALTI’DA UMUT VAR, BU UMDUN ADI DA SARIMSAK
Isparta’nın Gelendost İlçesi Çaltı Köyünde köy muhtarlığı, Isparta Belediyesinin katkılarıyla bu yıl 1.Sarımsak Festivali düzenledi. Sarımsak Festivali kapsamında, sarımsak dikimi, bulgur kaynatma, mercimek kavurma etkinlikleri düzenlenirken, sanatçı Hüseyin Kağıt vatandaşlara konser verdi. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, “Çaltı’da umut var. Bu umudun adı da sarımsaktır. Çaltı İstanbul kadar meşhur olacak" dedi.
Çaltı Köyü'nde 3 bin dekar alanda yetiştirilen 200 tonluk sarımsak Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağına rakip oldu. Gübre kullanılmadan kuru tarımla tamamen doğal olarak yetiştirilen sarımsak için Isparta Belediyesinin katkılarıyla farkındalık oluşturmak amacıyla festival düzenlendi. 250 hane ve 605 nüfustan oluşan Çaltı Köyü'nde arpa, buğday, nohut ve mercimekle birlikte sarımsak dikimi de yapılıyor.
Çaltı Sarımsak Festivalinin ilki gerçekleştirildi. Bu kapsamda Haziran ayı içerisinde ilk hasadı alınacak olan sarımsağın dikimi gerçekleştirildi. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın ve beraberindekiler tarlada sarımsak dikti. Ardından köy meydanına geçen Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve beraberindekiler burada sanatçı Hüseyin Kağıt tarafından verilen konseri izledi.
Gün boyu devam etkinlikler öncesinde konuşan Çaltı Köyü Muhtarı Haşim Koca, toplam 18 bin dekar arazide kuru tarım yapıldığını belirterek, "Arazimizi nadas yöntemiyle kullanıyoruz. Her yıl 3 bin dekar alanı arpa, buğday, 3 bin dekar alanı bakliyat ve 3 bin dekarı da sarımsak olmak üzere dönüşümlü olarak ekiyoruz. Her yıl 250 ton kırmızı mercimek, 200 ton sarımsak ve 500 ton nohut üretiyoruz. Sarımsağımızın öncelikle ülkemize ardından da dünyaya tanıtımı için gerçekleştirilen bu festivalimizden dolayı başkanımıza teşekkür ediyoruz" dedi.
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın da, köy buluşmaları kapsamında böyle bir festival düzenleyerek farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Çaltı'nın sarımsağının çok kısa süre sonra Türkiye'ye meydan okuyacağını aktaran Başkan Günaydın, "İddialı konuşuyorum çünkü bu sarımsak doğal. Bir asırlık fideleri ekiyorlar. Atalarından kalma fideleri toprakla buluşturuyorlar. Hiçbir gübre kullanmadan bunu yapıyorlar. Böyle organik böyle doğal bir sarımsak herkesin ilgisini çekmeli,  Çaltı sarımsağını görmeliler" diye konuştu.
Binlerce kişinin katıldığı 1.Sarımsak Festivalinde halka seslenen Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ilk kez Çaltı’da dikim festivali düzenlediklerini, haziran ayı içerisinde başlayacak olan hasat öncesinde de Çaltı’da hasat festivalinin gerçekleştirileceğini ve buna da destek vereceklerini söyledi. Isparta ve komşu illerin Çaltı sarımsağını bildiğini, sarımsağı ile köyün simgeleştiğini kaydeden Günaydın, bu etkinliklerle Çaltı sarımsağını Türkiye’ye ardından da dünyaya duyurma hedeflerinin bulunduğunu anlattı. Çaltı sarımsağının aromasının en iyisi olduğunu, birkaç yıl içerisinde köyde fabrika kurulacağına inandığını belirten Günaydın, sarımsağın ilaç ve parfüm sanayi için de önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. Amaçlarının Çaltı sarımsağının ihraç edilebilir bir seviyeye taşınması olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Yusuf  Ziya Günaydın, “Bu vizyonu ortaya koyuyorum, Çaltı halkımızın da bu vizyona inanmalarını ve bunu devam ettirmelerini diliyorum” dedi.
Bir konuya dikkat edilmesi gerekliliğine işaret eden Başkan Günaydın, emeklerin suya düşürülmemesi için gelecek olan tüccarlara uygun bir fiyat politikası uygulanmasını, satışların kooperatif vasıtasıyla yapılmasını istedi. Çaltı sarımsağının diğer sarımsaklara nazaran dayanıklılığının daha üst boyutta olduğunu belirten Başkan Günaydın, “Bu köyümüz kalkınacak. Çok insan bu köye çalışmaya gelecek. 18 bin dönüm araziniz var. Bir kooperatifiniz var, buna çok iyi sahip çıkın. Kooperatif bir fiyat belirleyecek ve bu fiyattan satış yapılması iyi olur. Topyekün birlik ve beraberlik içerisinde olun. Köylerimizde göçü durduralım. Çaltı’da umut var. Ziraattan kazanç var. Çaltı zengin olacak. İmece usulüne önem verin. Böylece kimse boş kalmamalı herkes çalışmalı, Çaltı kalkınmalı. Çaltı köyümüzün zengin olmasını, modern yaşamasını istiyorum. Çaltı’da umut var, bu umdun adı da sarımsak. Üretimde kimyasal gübreden kaçının. Doğal üretime yönelin. Kimyasalın ve hastalığın tedavisi de sarımsak. Çaltı’da boş arazilerinizi donatın, dikin. Çaltı İstanbul kadar meşhur olacak. Tek vücut olun, birlik, beraberliğinizi koruyun.  Üreten toplum, köy ilelebet yaşar”  görüşlerinde bulundu.
Konuşmaların ardından sanatçı Hüseyin Kağıt meydanı dolduran binlerce insana unutulmaz bir gün yaşattı. Sanatçı Kağıt, Başkan Günaydın’a, tesbih ve son albümünü hediye etti. Ayrıca engelli Süha Seyhan tarafından granit üzerine iğne ile işlediği Başkan Günaydın’ın ve Sanatçı Kağıt’ın portrelerini hediye etti.
Çaltı Sarımsak Festivaline katılan vatandaşlarda, böyle bir organizasyondan dolayı Başkan Günaydın’a teşekkür etti. Vatandaşlar, “Bu festival çok iyi oldu, hem köyümüzün tanıtımı hem de sarımsağımızın tanıtımı için. Isparta Belediye Başkanımıza köyümüzü ve sarımsağımızı tanıtmaya vesile olduğu için teşekkür ediyoruz” görüşlerinde bulundu.  





























 
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.