Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Isparta Şube yönetiminin öncülüğünde Genel Merkez ve Bölge İllerindeki MÜSİAD yöneticileri ve ailelerine yönelik Keçiborlu Kuyucak köyünde 23.07.2017 Pazar günü lavanta bahçeleri gezisi düzenlendi.
MÜSİAD Isparta Şube Başkanı Selim Mustafa Özkutlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin organizasyonuyla, Genel Merkez ve Bölge İllerden gelen MÜSİAD yöneticileri ve ailelerin katılımı ile lavanta bahçeleri ve gülyağı fabrikası gezisi düzenlendi. Ziyaretçiler, turizmde önemli bir ivme kazanan ve lavanta kokulu köy olarak bilinen Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyündeki lavanta bahçelerini gezerek, bol bol fotoğraf çektirdiler. Ziyaretçilere daha sonra Keçiborlu Kılıç köyündeki Gülbirlik’e ait gülyağı fabrikası gezdirilerek burada gülyağının nasıl elde edildiğine ilişkin bilgi verildi.
Organizasyona, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak, MÜSİAD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Dr. Oktay Dede ve Ahmet Şekerli, MÜSİAD Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Neoldum, Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan, Burdur Şube Başkanı İbrahim Ekici, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı yetkilileri ile Antalya, Alanya, Uşak, Afyonkarahisar, Kocaeli ve Konya’dan gelen MÜSİAD üyeleri ve aileleri katıldı.
FRANSA YERİNE ISPARTA’YA GELİN
Lavanta turizmindeki gelişmeler hakkında MÜSİAD üyelerine bilgi veren Isparta Şube Başkanı Selim Mustafa Özkutlu, organizasyonun ‘Lavanta görmeye Fransa Provence yerine Isparta’ya gelin’ mottosuyla düzenlendiğini söyledi. Keçiborlu’da toplam 3 bin 500 dekar alanda lavanta üretimi yapıldığını ileten Özkutlu,“ Kuyucak köyünde kayıtlı üretim alanı 2 bin 250 dekar. Ancak son yıllarda daha verime yatmamış yeni dikim lavantalar ile beraber dikim alanı 3 bin dekarı buldu. Dünya üretimi ise yaklaşık 500 bin dekar olup, bunun 250 bin dekarı Fransa, 40 bin dekarı Bulgaristan, 30 bin dekarı Amerika Birleşik Devletleri, 30 bin dekarı ise Avustralya’da” dedi. TÜİK verilerine göre Türkiye Lavanta üretiminin % 93’ünün Keçiborlu’da yapıldığını ileten Özkutlu, “Ortalama dekardan 625 kg ürün alınmakta olup 3 bin dekardan yaklaşık 1875 ton ürün alınmaktadır. Yaş olarak yaklaşık kg fiyatı 2 TL olup toplam girdi ise yaklaşık 3 milyon750 bin TL civarındadır” bilgisini verdi.
LAVANTA KOKULU KÖY
Özkutlu, Kültür Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve özel bir şirket ortaklığında sürdürülen ‘Gelecek Turizmde’ proje teklif çağrısında 2015 yılında ‘Lavanta Kokulu Köy’ projesi ile Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği, Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kuyucak Muhtarlığı ortaklığında proje başvurusu yapıldığını anımsattı. Projenin 412 proje arasında desteklenecek 3 proje arasına girdiğini aktaran Özkutlu, “Projenin amacı ulaşım olanaklarının avantajlarından yararlanarak yıllardır Lavanta yetiştiriciliği yapılan Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde farkındalık oluşturup Kırsal Turizm merkezi haline getirerek bölge için alternatif istihdam alanı oluşturarak, göç ve bölgenin kalkınma noktasındaki problemlerinin çözülmesine katkıda bulunulmasını sağlamaktır. Bu yıl ziyaretçi sayısı sezonun 20. gününde 40 bin rakamını aşmış durumdadır. Yaklaşık 40 güne varan sezon bulunmaktadır. Bölgede turizm yeni başlamasına rağmen bu sezon 80 bin kişi gelebilecektir. Gelecek senelerde bu rakamın daha da artacağını düşünmekteyiz. Rakamlar bize gösteriyor ki üretimin ötesinde turizm vasıtası ile ciddi gelir elde edilebilecek olup turizmin sürdürebilir hale getirilmesi önem arz etmektedir. Köyde halen 8 adet pansiyon bulunmakta olup çoğaltılması gerekmektedir. Bu iyi niyetli çalışmalara rağmen fiziki eksiklikler bulunmaktadır. Bunlar yolun kalitesi, sosyal tesis alanları, yemek alanları, rekrerasyon alanları gibi sayılabilir” dedi.
LAVANTA TURİZMİNE DESTEK SÜRECEK