isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
ISPARTA İKLİMİNDE MISIR VE SOYA YETİŞTİRİLMESİ
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Keçiborlu İlçesinde Mısır-Soya Tarla Günü Düzenlendi
Keçiborlu ilçesinde Mısır ve Soyanın Silaj olarak birlikte ekimle yetiştirilmesi projesi kapsamında tarla günü düzenlendi.
Bakanlığımız Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında, 2012 yılından itibaren Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının destekleriyle, tarımsal araştırma enstitüleri tarafından ortaya konan, tarımsal yeniliklerin çiftçilerimize ulaştırılması ve
yaygınlaştırılması amacıyla Araştırma Enstitüleri ve İl Müdürlüklerinin işbirliği yapması suretiyle,yayım projeleri ülkemizin dört bir tarafında hayata geçirilmeye başlanmıştır.
Bu kapsam da İlimizde de İl Müdürlüğümüz ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Entitüsü (BATEM) işbirliğinde yürütülen “Batı Akdeniz Koşullarında Mısır ve Soyanın Silajlık Olarak Birlikte Ekimle Yetiştirilmesinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Yayım Projesi” ile bu
projeyi tanıtmak amacıyla, Keçiborlu ilçesinde bir Tarla Günü düzenlendi.
Önder çiftçi Fatih Erkaya’ya ait 5 dekarlık tarlada Mayıs ayında birlikte ekimi yapılan mısır ve soyanın tanıtımının yapıldığı Tarla Gününe, İl Müdürü Mehmet Tuğrul, İl Müdürlüğümüz İlçe ve Şube Müdürleri, BATEM’ den Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ertuğrul Taştekin ve Proje Sorumlusu Mehmet Pamukçu, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ile üreticiler katıldı.
Programda BATEM Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ertuğrul Taştekin ve Proje Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Pamukçu tarafından uygulanan proje hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktarıldı.
Ülkemizde hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Hayvancılığımız için en önemli sorun kaliteli yem olup, silajın kaliteli yem açığını kapatmadaki rolü çok büyüktür. Mısır ise silaj amaçlı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Silajlık mısır değerli bir yem bitkisi olmasının yanında kalitesinin artırılmasında yüksek protein içeriğine sahip baklagil ve yağ bitkisi olan soya ile birlikte yetiştirilmesi bu anlamda çok önemlidir.
Yapılan araştırmalarda mısır ve soyanın birlikte kültürel işlemlerinin (ekim, sulama, çapalama, gübreleme, ilaçlama vb.) yapılabildiği gözlenmiş, mısır ve soyanın birlikte yetiştirilmesi ile silaj veriminde herhangi bir düşüşü olmazken silajın kalitesinde özellikle protein açısından iyileştiği görülmüştür.
Katılan teknik personeller ve çiftçilerin uygulanan projeyle ilgili olarak konu uzmanlarıyla karşılıklı soru cevap şeklinde devam eden tarla günü, mısır ve soyanın birlikte ekiminin yapıldığı arazinin gezilmesi ve katılımcılara çeşitli ikramların sunulmasıyla sona ermiştir.

Mehmet TUĞRUL
İl Müdürü











Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.