isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Başkan Şengöl merak edilen sorulara yanıt verdi
ISPARTA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA
Başkan Şengöl merak edilen sorulara yanıt verdi
Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Kanal32 televizyonunda Şakir Aksöz’ün hazırlayıp sunduğu Ne Var Ne yok programının canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Şengöl programda, Eğirdir’in temel sorunları, projeleri ve soruları cevaplarken, Türkiye’nin Sakin Şehirleri arasına giren Eğirdir’in bu yaz yapacağı etkinlikleri hakkında bilgiler verdi.

“TÜRKİYE’NİN EN UCUZ SUYU BELKİ’DE EĞİRDİR’DE”
Başkan Şengöl programda gelen bir soru üzerine Eğirdir belediyesi tarafından alınan su bedellerine değinerek, biz kimseden haksız para almıyoruz, Eğirdir’de inanıyorum ki su bedelleri bir çok ilçeden daha ucuzdur” dedi.

Başkan Şengöl açıklamasında ” Türkiye’nin en ucuz suyu Eğirdir’de. Butik bir şehrimiz var ama bedava değil bunun karşılığı var. Bizde Soğucak su deposunun orada kuyumuz ve Konyabucağı mevkiinde kaynak var bu iki kaynaktan aldığımız suyu mezarlık üzerindeki pompaya salıyoruz. İnek denizinden de Plajdaki büyük depoya gönderiyoruz ve bunun için bir enerji harcanıyor bu da maliyet. çevre temizlik vergisi başka yerde alınmıyor diyorlar, Kirleten alır diye kanun çıkarılmış bizde kanunun verdiği yetkilerle bu paraları alıyoruz. İller bankası aracılığıyla, 1 milyon lira terfi merkezlerinin yenilenmesine para harcadık.

KATI ATIĞI BİZ DEĞİL DEVLET ALIYOR, SU ABONESİ OLAN ÖDER”
Katı atık bedelleri konusunda da Eğirdir Belediyesine su abonesi olan herkes katı atık bedeli ödemek zorundadır. Evde su kullanılmadığını biz bilemeyiz. Hemşerilerimiz şehir dışına gidiyorlar 6 ay sonra geliyorlar su faturası neden çok diye belediyeye geliyorlar. Gidip bakıyoruz, ya çeşmesinde sıkıntı var yada saatinde bu bizim problemimiz değil, şehir dışına giderken gelsin su aboneliğini durdursun, gelince tekrar açtırsın, bu parayı da ödemek zorunda kalmaz.

“KATLARA SU ÇIKMAMASININ NEDENİ, KÜÇÜK BORU KULLANILMASI”
Plajdaki U virajı altındaki evlerin 4 ve 5. katlarına su çıkmamasının nedeni bizimle ilgili bir konu değil. yaz aylarında hafta sonları kullanım fazla oluyor o yüzden kaynaklanan problemler oluyor. Bir ikincisi de biz suyu basıyoruz fakat oradaki apartmanlar yapılırken su tesisat boruları küçük boru olduğu için basınca göre yapılmadığı için bu borular yetersiz geliyor. Haksız değiller bu şikayette ama kullanım yoğunluğundan ve dediğim sebeplerden kaynaklanıyor.

EĞİRDİR’İN SUYU KRİTERLERİNE UYGUN”
Eğirdir’in suyu Sağlık Bakanlığı Halk sağlığı laboratuarının denetimleri sonucunda klorla ilgili bazı eksiklikler bulunuyor, onun dışında kirlidir içilemez diye bir rapor yok, Suyumuz temiz ve Sağlık bakanlığı kriterlerine uygun içilebilir temiz bir sudur.

“SİNEK GAVİNNE BALIĞININ YOKLUĞUNDAN”
Eğirdir bir diğer kanayan yarası ise Gümül Sineği. Eğirdir’de son yıllarda en çok şikayeti gelen ve engellenemeyen bir sorun haline geldi. Başkan Şengöl yaptığı açıklamada ” Gümül sineği biraz psikolojik sıkıntı. Bu sineğin yapısı Sivrisineğe benzediği için insanlar ısırmasından korkuyor, fakat bu sinek ısırmıyor, bir veya iki gün ömrü var, doğuyor ürüyor ve ölüyor. Bilim adamlarının ifadesine göre 4 milyon yaşında olan bir golün sürekli bir yem bölüşme ve saha bölüşme gibi iç savaşlar olmuş. Bu savaşların sonunda gümül var, ama çok az. 4 Milyon yılda Gümül’ün larvalarıyla beslenen Gavinne balığı bu larvaları yediği için bu sinek ürememiş.

Mustafa Kemal Atatürk zamanında yurt dışından getirilen hocalarda Profesör Numan ve Kut Kozvik adında bilim adamları bir çok gölde bilimsel araştırmalar yapmışlar. Eğirdir gölü ile ilgili hazırladıkları raporda balıklar yemsizlikten zayıf, bazıları hasta bunun en iyi çözümü de başka bir balık ilave edilerek bu hasaları zayıfları yesin diye tatlı su levreğini önermişler ve sıkıntı çözülür demişler. o zamanlar ekonomiye katkı sağlaması için atılıyor, bunlar maksimum 5 yılda gavinne balığını yediler, denge bozuldu ve larvaları yiyecek balık şu anda yok.

O yüzden Bakanlıklardan, SU ürünleri fakültesi ve araştırmaları ofisinden bir çalışma yok. Eğirdir Belediyesinden sinekleri bir engelleyin talepleri geliyor. Bizim gölü koruduğumuz kadar, kimse korumuyor. Hoyran gölünden ürüyor bu sinek poyrazla bu tarafa geliyor, lodosta yok, Eğirdir de hakim rüzgar poyraz olduğu için önlemek mümkün değil belediye açısından. Güneş enerjisi ile üretilen elektriği kıyılarda ve gölde kullanarak çözümü mümkün biz sadece Eğirdir belediyesinin bütçesi ile yapmamız mümkün değil. Bataklık Hoyran golünde ve sürekli ürüyor bu sinekler. Top yekün mücadele edilmeli. Larva yiyen yeni balığı göle atmak yada, gölde belirli noktalara fiziki tuzaklar kurarak bunu engelleyebiliriz kanaatindeyim. Buradaki yapılacak mücadele yalnız Eğirdir Belediyesinin bütçe ile olacak şekilde değil” dedi.

“EĞİRDİR GÖLÜNÜ BANA VERSİNLER, DÜZELTMEZSSEM GÖLE ATSINLAR”
Eğirdir Gölü ile ilgili olarak konuşan başkan Şengöl ” Göldeki otlanma ve tamiratın sorumlusu golün sahibi, Eğirdir belediyesi değil. Eğirdir gölü ile ilgili bütün sorular sıkıntılar golün sahibi bizmişiz gibi hep bize geliyor. Göl koruma kanunu diye bir madde var, Eğirdir belediyesi olarak çivi çakma gölden su alma gibi bir yetkimiz bile yok. 2004 yılından sonraki dönemde refüj sulama için 10kg’lık su motorumuz vardı, gölden su alınıyor diye şikayet oldu, çevre bakanlığı ve DSİ’nin yetkilileri geldi incelemede bulundu. Bizde onlara cevap olarak buradan su alıp gölün etrafını yeşillendiriyoruz, gerekiyorsa izin talep edelim dedik ve izin aldık öyle su alabildik. Bizim Belediyenin bütçesi çok kısıtlı, belli vergi ve harçlarla çalışıyoruz. Eğirdir gölünü bana versinler, 5 yılda düzeltmezsem kendimi göle atarım yada atsınlar.

“MÜHÜRLEME KONUSUNDA HALT EDENLER VAR”
Son zamanlarda gündem olan Eğirdir Belediyesinin işyeri mühürleme ve kiralamalarla ilgili olarak açıklama yapan Şengöl ” Son zamanlardaki mühürleme olayında bir damla suda fırtınalar koparılıyor. Ben Mühürleme olayında hata yaptıysam, mahkemeler var gidersin ona göre bir durum ortaya koyulur. Bu kiracı ile belediyeyi ilgilendirir. Kiracı gitmiş başkasından aldığı belgelerle ahkam kesiyor. Bu mühürleme olayında belli eksiklikler var. İmar eksikliği ve kira ile ilgili borçlarını ödemeyen bir kiracı var. İmara aykırı bina veya eklenti yapılmış mühürledik, kim yaparsa yasa gereği mühürlenir. Kirayı ödememiş icraya vermişiz, mahkemeye vermişiz mühürlemişiz, ilk kez dükkan mühürleyen belediye’de biz değiliz. ben bunları yapan kiracının dükkanını mühürlemezsem devlet bana soruyor, neden göz yumdun diye. Her zaman söylüyorum bu ikili ilişki, belediye ile kiracı arasındaki işleme 3. şahıslar karışırsa amiyane tabirle Halt etmiş olur. Benim görevim 18 bin kişinin hakkını savunmak. ben senden o parayı alacağım Asgari ücretliye ödeyeceğim. Aynı Halt eden belediye parayı iki gün geç verdi mi neden parayı vermedin diye soruyorlar.

“KİRALAMALARDAN ESNAFIMIZ MEMNUN”
Gelelim kiralama işlemlerine 3 Ay önce herkes feveran ediyordu belediye 200 işyerini kapatacak diye. Bizde müfettişin söylediği, önerdiği şekilde bu işlemleri yaptık,i çoğu kiracımızda kendisi 10 yıllığına kiralamış oldu ve çok memnun kaldılar. Dışarıdan duyma ile değil gelip bize sorsunlar.

“ELMA’DA ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Elma geçen yıl biraz iyi para ile satıldı. Kıştaki hava şartları nedeniyle depolarda elma yavaş gitti. Elmayı bir yıl depoda saklayınca joker meyve oldu.Bir çok kesimin aracı dediği bana göre tüccarların para kazandığının farkındayız helali hoş olsun. Tüccarlar para kazansın ki bu yıl elma para etsin. Bu yıl da ise hava şartları yine etkili oldu. Dolu ve zirai don yaşanan yerler oldu. Bu yıl nisan ayının sonunda elma çiçek dönemindeyken soğuk vurdu arkasından sıcak oldu, özellikle starking elması yeteri kadar döllenemedi. Kırmızı çeşitlerde döllenme ve fazla sıcaktan ürün az deniyor. Benim bahçemde de bu görülüyor. Ama yine Eğirdir elma ile ilgili şu ana kadar iyi.

“EĞİRDİR’E 9 YILDIZLI MEZARLIK SÖZÜ”
Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl yaptığı açıklamasında ” Eğirdir’e tabiri caizse 9 yıldızlı mezarlık yapma projemiz var. Peyzajıyla iç dizaynı ile dışarıdan gelenlerin park zannedeceği muhteşem bir mezarlık yapmayı düşünüyoruz. Askerde bir personelimiz var gelince çalışmalarına başlayacağız.

“FUTBOLCUYA PARA YEDİRDİĞİMİZ YOK”
Spor konusuna gelince ise Eğirdir’de ekmek ve spor ne kadar çoğalırsa, Eğirdir’in büyümesi ve gelişmesi o kadar hızlı olur. Başkan Şengöl sporculara boşuna para verdi diyorlar. Dünyada hangi takım boşuna para veriyor ki biz verelim. Futbolcular babamız oğlu değil, bedava oynamaz. Bu topçular aldığı parayı Eğirdir’de harcıyor. Topçular gittikten sonra esnaf futbolcular neden gitti diye soruyorlar. Eğirdir için Eğirdirli bir gün bedava çalışmaz şu anki şartlarda. Düğünde bile oynayınca para takıyorlar. Yeteneği olan varsa gelsin, spor en iyi tanıtım aracıdır, bunu dünya kabul etmiş.Ben yararlı gördüm konuda spor faaliyetlerinin Eğirdir’de yapılmasını destekliyorum. Hiç bir yerde doğru dürüst bir takım yokken, ben lise yılarımda babamın parasıyla bu işi yaptım. Topçuya para yedirdiğimiz felan yok, çatır çatır pazarlık ediliyor. Eğirdir’de spor tesisinin bir metrekare yeri yoktu herkesten önce bunu yaptık. Voleybolda profesyonel Isparta’da tek takımız spor salonunu yaptık.

“SALON YAPILIRSA BASKETBOLDA VARIZ”
Şimdi Basketbolu yaptık ama pota ve parkeyi Gençlikspor hizmetlerine değiştirtemedik. Buradan sesleniyorum Eğirdir’de oynayacaksak bu sene Basketbola devam edeceğiz. Basketbol takımımızın Eğirdirspor adı altında Isparta’da maçlarını oynamasını istemiyoruz. 6 Mart Kapalı spor salonunu hınca hınç doldurduk, Eğirdir diye bağırdılar benim gözümde o salonu dolduran takımlardan biri bizdik.

“VOLEYBOLDA ISPARTA’DA TEK TAKIMIZ”
Voleybolda ise Madencilik yapan arkadaşımız takım kurdu. Saygıyla kucaklıyoruz. Kendi misafirhanesinde çocukları konaklamasını ve yiyeceğini karşılayarak Isparta’nın tek takımı. Bizde ulaşımını ve harcamalarına destek veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.

“YELKEN TAKIMINA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ ”
Mükemmel bir yelken takımımız var Eylül ayında kendilerine göle atan yüzen Yelkenciklerimiz var, tek dertleri Eğirdir’in tanıtımı. Ben çocukların her şeyini karşılarım. Desteklerim desteklemeye de devam edeceğiz. Belediye olarak imkanlarımız doğrultusunda çok güzel fiziki bir mekan yaptık. Etrafına liman başkanlığı ve peyzaj çalışmalarını tamamladık, Federasyondan malzeme desteği de aldık, bütün yaş gruplarında yarışmalara katılalım, buralarda da yarışlar düzenleyelim istedik geçen yıl yaptık bu yıl da yapacağız” dedi.

SİRKECİ PROJESİNE BAŞLANILDI
Sirkeci projesi konusunda ihalesi yapıldı. İhaleyi alan firmanın denetlenmesi uzun sürdü. Şimdi betonu atıldı iki aşama halinde yapılacak. Geçen yıl ki hesaplarımıza göre 5 Milyon TL’lik bir projeyi Eğirdir’e kazandıracağız” dedi.

Başkan Şengöl ayrıca programda Pınar Pazarı mevkisine yapılacak kapalı pazar yeri ve Halil Üstün heykelinin bulunduğu bölgeye yapılacak olan peyzaj çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. Ayrıca Şengöl katı atık, Geri dönüşüm, Atık Yağ toplama kampanyalarından bahsederek, herkesi Eğirdir’e bekliyorum dedi. ”

2019 Seçimlerinde aday olacak mısınız? sorusuna ise biraz daha düşünmek için sizden fırsat istiyorum diye yanıtladı.
Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.