isparta-detayli-oto-yikamaisparta-detayli-oto-yikama
‘300 - 400 METRE YÜRÜDÜĞÜMDE SIKIŞIYORDUM, NEFES ALAMIYORDUM’
ISPARTA
G.Tarihi: 18.10.2018 13:36
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçesi Kızıldağ Milli Parkı’ndaki ‘mavi sedir’ ormanlarının özellikle astım, KOAH gibi göğüs ve solunum yolu hastalıkları tedavisindeki faydalarının bilimsel tespiti için deneysel çalışma başlatıldı. Isparta Valisi Şehmus GÜNAYDIN ve Isparta Milletvekili Süreyya Sadi BİLGİÇ’in öncülüğünde; başlatılan çalışma Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp FakültesiIsparta Şehir Hastanesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Şarkikarağaç Kaymakamlığı işbirliğinde yürütülüyor. Uzman doktorların gözetimindeki 40 astım ve KOAH hastasının 15 gün Kızıdağ’da konaklamasının ardından 1 yıl süreyle takibi ve kontrolleriyletamamlanacak çalışmayla Kızıldağ’ın alternatif sağlık merkezi olması ve sağlık turizmine kazandırılmasıhedefleniyor.  

Çalışma programının ilk aşamasında; uzman doktor ve hemşire gözetimindeki 20’şer kişilik iki hasta grubu, ağustos ve eylül aylarında 15’er gün Kızıldağ’da konakladı. Hastalar, gün doğumu öncesinde Kızıldağ’da mavi sedir ormanlarında her gün 1 saatlik, gün içinde de 6’şar dakikalık tempolu yürüyüşler yaptı. Düzenli ölçüm ve muayenelerle izlenen hastaların, iki hafta süresince atak geçirmedikleri, solunum değerlerinde de olumlu gelişme tespit edildi.

40 hastanın bir yıl boyunca periyodik takip ve muayenesi sonrasında nihai raporu hazırlanacak çalışma kapsamında Kızıldağ Milli Parkı’nda konaklayan hastalar, atak geçirmediklerini, kendilerini çok iyi hissettiklerini ve yürüme güçlüğü çekenlerin uzun mesafe yürüdüğünü ifade etti. Nihai raporun Sağlık Bakanlığı’na sunulacağı çalışmaya bir katkı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geldi. BAKA’nın talebine olumlu cevap veren Bakanlıktarafından Milli Park içinde konumlandırılan mobil hava kalitesi ölçüm cihazı; 2 ay süresince her gün 24 saat boyunca hava kalitesini ölçüp hava analizi yapıp önemli veriler elde edilmesini sağlayacak.

‘HASTALARIMIZI 1 YIL BOYUNCA TAKİP EDECEĞİZ, KONTROLE ÇAĞIRACAĞIZ'

Hasta gruplarının takibini gerçekleştiren doktorlardan SDÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Önder ÖZTÜRK, konaklama öncesinde hastaları bilgilendirdiği konuşmasında; “Hastalarımız Kızıldağ’da 15 gün konakladıktan sonra bir yıl boyunca atak geçirmediklerini söylüyordu. Gerçek olup olmadığı açığa çıkarmak istiyoruz. Hastalarımızı 1 yıl boyunca takip edeceğiz ve 1, 3, 6, 9 ile 12’inci aylarda kontrole çağıracağız. Hastalarımızın atak geçirmediklerini daha da önemlisi bölgenin gerçekten astım ve KOAH gibi kronik akciğer hastalarına yararlı geldiği, bölgede bulunmanın hastalıklarına iyi geldiğini göstermiş olacağız. Sağlık Bakanlığımıza bilgiler ulaştırılacak belki de hastalarımız için buraya gelip devlet güvencesiyle kalabilecekleri süreç içerisine girilebileceğini umuyorum. Onun dışında sağlık turizmi kapsamında ülkemiz dışından insanların gelmesini de amaçlıyoruz zaman içerisinde. Umarım hayırlı ve güzel bir çalışma olur” dedi.

‘ÖLÇÜMLERİMİZDE, SOLUNUM FONKSİYONLARINDA İYİLEŞME GÖZLEMLEDİK’

Hasta gruplarının muayenesi ve takibini gerçekleştiren doktorlardan Isparta Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan DOĞAN ise, "ikinci hastalarımız Kızıldağ’da 15’er gün konakladı. 1, 3, 7, 10 ve 15’inci günlerde solunum fonksiyon testlerini yaptık, solunum sayılarını aldık. Tek şartımız sabahları 1 saat yürümeleriydi. Mavi sedir ormanında güzel havayı solumalarını istedik. Çünkü biliniyor ki; geçmişten günümüze Şarkikaraağaç Kızıldağ’da astım ve KOAH hastalarına iyi gelen bir hava olduğu söyleniyor. Biz de bunu bilimsel bir kanıta dayandırmaya çalışıyoruz. Henüz kesin bir sonuca ulaşmadık ama ölçümlerimizde solunum fonksiyonlarında yüzde 60’a varan oranda bir iyileşme gözlemledik. Nihai sonuç için tabi ki 1 yıllık gözlemden sonra net bir sonucu sizlere bildirmiş olacağız” diye konuştu.

300 - 400 METRE YÜRÜDÜĞÜMDE SIKIŞIYORDUM, NEFES ALAMIYORDUM’

Kızıldağ’da 15’er gün konaklayan, her sabah gün doğmadan önce mavi sedir ormanlarında 1’er saatlik, gün içinde de 6’şar dakikalık tempolu yürüyüşler yapan hastalar, atak yaşamadıklarını ve kendilerini rahat çok iyi hissettiklerini söyledi. Yürüme güçlüğü çektiğini ve rahatladığını ifade eden emekli öğretmen Gülten KAVASLAR, “Çok memnun kaldım. Havası çok güzel. Projenin içinde bulunmak beni mutlu etti. Planlı programlı olması da daha çok hoşuma gitti. Tek başına yapamayacağımız şeyleri beraber yapmak güzeldi. 300-400 metre yürüdüğümde sıkışıyordum nefes alamıyordum. Şu anda böyle bir şey yaşamadım, rahat rahat tepelere çıktık gezdik. Bol bol oksijen soluduk. Çok güzel de dostluklar kurduk. Hemşire ve doktorlarımız bizlerle ilgilendi. Kontrol altında olmak beni mutlu etti” diye konuştu.

Kızıldağ Milli Parkı’ndaki ‘mavi sedir’ ormanlarındaki yürüyüşler ve soluduğu hava ile şifa bulduğunu ifade eden hastalardan Sultan KAYNAK da, “Astım hastasıyım. Sabah 05.00’de kalkıp yürüyüş yapıyoruz. Kızıldağ Milli Parkı mavi sedir ormanlarına şifa bulmaya geldik, şifa da bulduğumuzu umuyorum. Yeni arkadaşlıklar yeni dostluklar edindik. İnşallah bu proje onay alır ve biz gibi hastalar tedavi görür. Tek temennim o teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Yaklaşık 7 - 8 yıldır KOAH hastası olduğunu ifade eden İsmail KAYAER ise, “Şu an biraz rahatım. Allah’a şükür iyiyiz. Yürümeyen hastalar burada yürümeye başladı.  Sedir ağaçlarının kokusunu hissediyoruz. Hava soğuyunca ağaçlar daha az salgılıyor. Çok iyi hissediyorum kendimi. Bizi buraya getirenlerden Allah razı olsun. İyi bir iş yaptılar sağolsunlar hepsine teşekkür ederim. Burada Ankara’dan, Antalya’dan bazı arkadaşlarla karşılaştık. Onlar da buranın astıma çok faydalı geldiğini söylediler oksijeni bol olduğu için” dedi.

Bir başka KOAH hastası da Ahmet ATICI, “7 yıldır KOAH hastasıyım. 15 gündür buradayım ve çok rahatım. Rahat nefes alabiliyorum. Herhangi bir atak geçirmedim” derken, Abdullah ATA ise, “KOAH hastasıyım. 15 gündür burada oksijen alıyorum şimdi çok rahatladım. Eskisine nazaran çok rahatım. Atak da yaşamadım” diye konuştu.

Hastalardan Alaattin TATLI ise şunları söyledi:  “Faydasını gördüm. Sabahları yürüyüşlerini katıldık. Sigarayı da bıraktık bırakmadın mı bu işin sonu iyi değil. Mümkün mertebe ilaçlarımızı fazla kullanmadan sağlıklı bir şekilde yaşamaya gayret ediyoruz. İlk geldiğimiz günlerde haftasonu piknikçilerin yaktıkları mangallardan olumsuz etkilendik ancak büyük bir kısmının kaldırıldığını gördük. Faydalı bir şey imkanları olanlar gelsinler, herkese tavsiye ederiz."(03.10.2018)                          

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.