isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
Isparta Festivale Hazırlanıyor !
Isparta Haberleri
G.Tarihi: 12.11.2015 10:33
0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Uluslararası Tiyatro Festivali’ni 2-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek. Fakülte Dekanı Prof.Dr.Mustafa Zihni Tunca, tüm tiyatro severleri bu festivale davet etti.

 

SDÜ Rektörlüğü ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nin desteği ile oluşturulan ‘Üniversiteyi Halkla Buluşturma’ projesi kapsamında hayata geçirilen Tasvir-i Temaşa isimli orta oyun köylerde büyük ilgi görüyor. Oyun 13 Kasım’da Gelincik, 25 Kasım’da da Çobanisa köylerinde sergilenecek.

 

Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF)Sahne Sanatları Bölümü 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında verdiği sanat eğitiminin bir parçası olarak birçok proje ile üniversite ve Isparta’nın kültürel yaşamına katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda ‘Üniversiteyi Halkla Buluşturma’ projesi kapsamında hayata geçirilen Tasvir-i Temaşa isimli orta oyun ve diğer projeler hakkında dün basın toplantısı düzenlendi. GSF Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısına Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mustafa Zihni Tunca, Müzik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Pirgon ve Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Aycıl katıldı. Toplantı öncesinde öğrenciler tarafından köylerde sergilenen Tasvir-i Temaşa adlı orta oyunundan kesitler sunuldu.

DİĞER ÜNİVERSİTE FAKÜLTELERİYLE İŞBİRLİKLLERİ YAPACAĞIZ

Oyunun ardından projeler hakkında bilgi veren Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mustafa Zihni Tunca, Tasvir-i Temaşa oyununu şuanda köylerde oynadıklarını belirterek, “Özellikle bahar dönemi içerisinde uluslararası tiyatro festivalimiz gerçekleşecek. Müzik bölümümüzün planladığı benzer aktiviteler var. Öncelikle yüksekokullarımız olmak üzere bazı dinletiler gerçekleştireceğiz. Bölgemizdeki güzel sanatlar fakülteleriyle işbirliği bağlantılarımız var. Bu anlamda onlara nezaket ziyaretleri düzenlemeye başladık” dedi.

2 BİN 147 ÖĞRENCİ MEZUN ETTİK

Müzik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yüksel Pirgon ise fakülte hakkında bilgi verdi. Fakültenin bölümlerinden bahseden Yrd. Doç. Dr. Pirgon, bugüne kadar 2 bin 147 öğrenciyi mezun ettiklerini bildirdi. Pirgon, “Şuanda 655 öğrenci fakültemizde eğitim görüyor. Erasmus kapsamında çeşitli ülkelerden fakültemize gelen öğrenci sayısı 23, Mevlana programı ile gelen öğrenci sayısı 2’dir. Fakültemizden diğer fakültelere yatay geçişle giden öğrenci sayımız ise 34’dür. 2015 yılı itibariyle 4 doçent, 10 yardımcı doçent, 18 öğretim görevlisi, 1 okutman, 9 uzman ve 12 araştırma görevlisi olmak üzere 54 öğretim elemanımız bulunmaktadır. Ücretli öğretim elemanı sayımız ise 33” diye konuştu.

HALKIMIZ BU KOMİK TİPLERİ ÇOK ÇABUK BENİMSİYOR VE İÇSELLEŞTİRİYOR

Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nil Aycıl da köylerde sergilenen Tasvir-i Temaşa adlı orta oyun hakkında bilgi verdi. Tasvir-i Temaşa’nın Geleneksel Türk tiyatrosunun önemli türlerinden bir tanesi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aycıl, şunları söyledi: “Bir pehlivanlık öyküsü anlatılıyor. Bu öykü anlatılırken de Anadolu’da bugüne kadar ki birikmiş olan Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan tarihsel mirasımızın bir değerli örneği. İçinde oyun kişiler komik tipler. Halkımız da bu komik tipleri çok çabuk benimsiyor ve içselleştiriyor. Çünkü kendi kültürümüze ilişkin oyun kişileri bunlar. Öyküde hiç de Anadolu’muzun tanık olmadığı, dışarıdan sanki yabancı kaldığı bir öykü değil. Pehlivanlık bizim tarihsel kültürümüzün bir parçası. O yüzden de oyun gerçekten çok beğenildi, köylülerimiz tarafından içselleştirildi ve bizi çok iyi ağırladılar. Onlara teşekkür ediyorum. Tasvir-i Temaşa adlı orta oyunumuzu 13 Kasım’da Gelincik Köyü’nde akşam

oynayacağız. O oyunumuza değerli dekan hocamız ve rektör hocamız katılacak. 25 Kasım’da da Çobanisa’da gerçekleştireceğimiz son oyunla turnenin birinci ayağını tamamlayacağız. İkinci ayağını 20 Mayıs-30 Mayıs tarihleri arasında yapmayı planlıyoruz.”

ISPARTA MAYISTA TİYATROYA DOYACAK

Öte yandan ilkini 2012’de yaptıkları Süleyman Demirel Üniversitesi Uluslararası Arsa Kanpolat Tiyatro Festivali hakkında da bilgi aktaran Aycıl, “Şimdi bunun ikincisini yapacağız. Festivalimiz 2-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu festivali önemsiyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından birçok üniversiteyi bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. 2012 yılında da aynı şeyi başarmıştı. Isparta halkı bu festivale sahip çıkmıştı. Türk tiyatrosunu uluslararası düzeyde dünya tiyatrosuyla buluşturmayı ve kentimize büyük bir kültür hizmeti getirmeyi amaçlıyoruz. Bu projeleri gerçekleştirmemizde Mustafa Zihni hocamız hiçbir desteğini bizden esirgemiyor. Aynı zamanda Rektör hocamız Prof. Dr. İlker Çarıkçı hocamız da destek oluyor. Kendilerine teşekkür ediyorum.”

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.