isparta-iyas-marketisparta-oto-ekspertiz
DENİZ SEZONU ÖNCESİ ÖĞRENCİLERE 'SUDA BOĞULMALAR VE İLK YARDIM' KURSU
ANTALYA 0
ISPARTA DÜĞÜN SALONLARIisparta-oto-ekspertiz-raporuISPARTA-TENTE-BRANDA

Antalya'da yaz sezonunda boğulmaların önlenmesi ve öğrencilerin bilinçlendirmesi amacıyla Kepez Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerine, 'Suda Boğulmalar ve İlk Yardım' konulu eğitim verildi.

Memorial Antalya Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümünden Uzman Dr. Pelin Deliağa, okul bahçesinde toplanan yaklaşık 800 öğrenciye suda boğulmalar ve ilk yardım konusunda bilgiler verdi. Ardından öğrenciler sedye üzerindeki bir maket üzerinde uygulamalı olarak sun'i solunum ve kalp masajı yaptı. Pelin Dağhan, yanlış uygulama yapan öğrencileri sık sık uyardı ve doğru uygulamayı gösterdi.

Uzman Dr. Pelin Deliağa, Antalya gibi turizm bölgelerinde suda boğulmaların ciddi bir ölüm nedeni olduğunu kaydetti. Deliağa, suda boğulmaların 5 yaş altı çocuklar ve 15-29 yaş arası gençlerde daha çok meydana geldiğini söyledi.

Boğulmayı suda bulunan kişinin bir şekilde nefessiz kalması ve dokulara oksijen gitmemesi olarak tanımlayan Deliağa, "Boğulma nedeniyle ölüm, denizde olabileceği gibi akarsu ve göllerde de meydana gelebiliyor. Boğulmanın tatlı veya tuzlu suda olması vücuda farklı etki verebilir ama uygulanacak ilk yardım tedbirleri aynıdır" dedi.
 

"YÜZME BİLMEYEN KURTARMA YAPMAMALI"

Boğulmanın küçük çocukların yetersiz denetimi başta olmak üzere, alkol, ilaç alımı, tekne veya dalma kazaları, intihar girişimi ve güneşte fazla kalma gibi nedenlerle olabileceğini işaret eden Deliağa, "Her ne sebeplerle olsun boğulma esnasında kişi kontrolünü kaybeder. Boğulma tehlikesi geçiren kişi nefes almakta zorluk çeker, el kol hareketleri ile yardım ister, ağızda köpürme olabilir, hatta baygınlık geçirebilir. Böyle bir durumda cankurtarandan yardım istemeliyiz. Cankurtaran yoksa yüzme bilen kişilere öncelik verilmelidir. Eğitim almayan ve yüzme bilmeyen kişinin, boğulan kişiyi kurtarma şansı çok düşüktür. Kazazede baygın değilse, can yeleği, simidi, ip dal parçası gibi materyalleri uzatabiliriz. Boğulan kişi baygınsa can yeleği ve palet ile yardıma gitmeli ve kazazedeyi arkasından koltuk altından çekmeliyiz" dedi.
 

"2 SOLUNUM 30 KALP MASAJI"

Boğulan kişinin nefes alıp vermediği tespit edilirse su içinde yapılan ilk sun'i solunumun hayati önem taşıdığını vurgulayan Deliağa, " Kazazede kıyıya çıkarıldığında solunum yoksa sun'i solunuma devam edilmeli, nabız yoksa kalp masajına başlanmalıdır. Hala nabız alınamıyorsa 2 sun'i solunum yaptırıldıktan sonra 30 kalp masajı yapılmalı ve bu uygulamaya sırayla devam edilmelidir. Hastanın kendi solunumu dönünce hemen yan çevrilerek mide ve akciğerindeki sıvının boşaltılması sağlanmalıdır" diye konuştu.

LİSELİLERE SUDA BOĞULMA & İLKYARDIM  KURSU
LİSELİLERE SUDA BOĞULMA & İLKYARDIM  KURSU
LİSELİLERE SUDA BOĞULMA & İLKYARDIM  KURSU

Yorumlar0
Onay Bekleyenler0
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.